Padurea Meses va fi intinerita

Padurea Meses va fi intinerita

Peste 9.000 de puieti de gorun, paltin si frasin vor fi plantati in padurea municipiului Zalau, in cadrul programului de impadurire initiat de SC Ocolul Silvic Stejarul Zalau RA. Puietii, care provin din pepiniere autorizate si rezervatii sunt pusi la dispozitie gratuit, iar lucrarile se efectueaza cu personalul propriu al societatii. Ocolul Silvic Stejarul adminstreaza o suprafata de aproximativ 5.900 hectare de padure, din care 1.543 hectare sunt proprietatea publica a municipiului Zalau si 4.449 hectare sunt administrate pe baza de tarif, in localitati din judet (proprietati publice ale primariilor, unitatilor de cult, de invatamant sau asociatii de proprietari).

In cadrul primei sedinte din aceasta luna a Consiliului Local al municipiului Zalau, a fost prezentat si raportul de activitate din anul 2006.

Din raportul prezentat, reiese ca in padurea proprietate publica a Primariei Zalau, in cursul anului 2006, au fost realizate taieri cu regenerari naturale pe o suprafata de 2,4 hectare. De asemenea, s-au efectuat si mobilizari de sol, in plantatiile tinere, pe o suprafata de 2 hectare, decoplesiri pe o portiune de 5 hectare si ajutorarea regenerarii naturale pe 12 hectare. In campania de primavara 2006 nu s-au realizat lucrari de impaduriri integrale, ramanand o suprafata de 4,9 hectare plantatii ce au facut obiectul controlului din acest an. In conformitate cu indrumarile tehnice si in urma desfasurarii fazelor de teren si birou, se poate arata ca, in toamna anului trecut, starea de masiv s-a realizat pe 3,3 hectare, respectiv 100 la suta, iar reusita provizorie buna pe o suprafata de 1,6 hectare. Pentru asigurarea dezvoltarii normale a puietilor, in vederea realizarii starii de masiv in termen, s-au realizat lucrari de intretinere, mai precis, mobilizari de sol pe 0,4 hectare si descoplesiri pe 1,6 hectare.

Totodata, starea de sanatate a padurii a fost verificata lunar de catre padurarii titulari de canton si responsabilul de fond forestier, iar ca rezultat al verificarilor s-a intocmit planul de protectie al padurilor pe anul 2007. Au fost trimise pentru analize la Institutul de Cecetari si Amenajari Silvice din Cluj Napoca probe de lujeri, in vederea stabilirii starii de sanatate a padurii si pentru prognoza atacurilor de insecte, ce vor avea loc in anul in curs. In urma controalelor, s-a constatat ca starea de sanatate a fondului forestier este buna, gradul de infestare cu agenti patogeni fiind foarte slab.

Pe linia de paza a padurii proprietate a Municipiului Zalau, in urma controalelor de fond, au fost constatate prejudicii minore de 10,373 metri cubi de lemn, in valoare de 1.083.50 lei, prejudicii care au fost recuperate in totalitate.

Leave a Comment