OPINII: Cât de repede vom vedea credite pe OLX?

OLX Group a achiziţionat brokerul de credite KIWI Finance în scopul extinderii serviciilor oferite clienţilor, iar în perioada următoare cei care fac cumpărături de pe olx.ro, autovit.ro ori storia.ro ar putea fi tentaţi cu o finanţare dacă n-au resurse suficiente.

Săptămâna aceasta compania a primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea brokerului de credite deţinut din 2007 de fondul de investiţii Oresa, intenţia de preluare fiind declarată încă din octombrie. Achiziţia KIWI Finance vine ca rezultat al încrederii OLX Group în perspectivele de creştere a pieţei din România şi din dorinţa de a extinde serviciile oferite clienţilor noştri în zona de finanţare. Suntem siguri că am găsit partenerul ideal cu care să transformăm această viziune în realitate”, spunea atunci Marcin Urbanczyk, CEO OLX Group Europe.

• Cel mai important obstacol: problema garanţiei

Cum OLX Group include platformele de anunţuri olx.ro, autovit.ro (autoturisme) şi storia.ro (anunţuri imobiliare premium), întrebarea care se pune este care dintre categoriile de produse scoase la vânzare sunt mai potrivite pentru ofertele de finanţare adresate potenţialilor cumpărători, după modelul deja folosit de marii retaileri care oferă credite în magazin, rate fără dobândă, etc.

Spre deosebire de aceştia, platformele olx.ro şi autovit.ro găzduiesc în special oferte pentru produse second-hand, iar aici ar putea să apară o problema în cazul ofertelelor de creditare. Ne referim la lipsa garanţiei din partea vânzătorilor, persoanele fizice neputând să ofere cele 24 de luni care se oferă în magazin pentru produsele noi (contractele cu un service ies din discuţie aici). Sigur, nici înainte de achiziţia KIWI Finance cei care vindeau pe OLX nu ofereau garanţie, eventual o făceau doar pe baza de cuvânt sau se ofereau să primească produsul înapoi dacă acesta are probleme în următoarele 24-48 de ore (precum multe dintre casele de amanet). Iar acest fapt reprezenta un obstacol serios în calea unor astfel de achiziţii second hand, obstacol care ar putea fi depăşit mai uşor dacă se oferă un credit cumpărătorului fără ca asta să însemne că riscul lui s-a diminuat în vreun fel. Pur şi simplu apetitul de achiziţii ar putea fi stimulat fiind vorba de bani pe datorie.

În schimb, ofertele dezvoltatorilor imobiliari de pe storia.ro se vor putea întâlni mai uşor cu acceptul clienţilor dacă cei din urmă primesc şi cele mai bune oferte de credite imobiliare din partea KIWI Finance.

• Poate fi copiat modelul flip.ro?

Flip.ro este tot o afacere de vânzare de produse second-hand (în speţă, telefoane mobile de brand) în care cumpărătorii nu se întâlnesc însă cu vânzătorii. Flip.ro cumpără în nume propriu produsul şi apoi îl revinde celor interesaţi cu 12 luni de garanţie iar preţurile sunt destul de competitive în paranteză fie spus. În acest caz cumpărătorul are şi garanţie (chiar dacă la jumătatea uneia oferite la achiziţia unui produs nou dar să nu uităm că şi telefoanele vândute pe flip.ro pot avea 1-2-3 ani vechime) şi are şi siguranţa că produsul a fost testat de un profesionist înainte de vânzare. Dacă flip.ro ar avea şi oferte de creditare businessul ar putea să crească accelerat. Va adopta şi OLX Group un model asemănător devenind interfaţa dintre clienţi? Rămâne de văzut, paleta foarte vastă de produse oferite pe platformele olx.ro şi autovit.ro reprezentând un obstacol în acest sens prin complexitate. Eventual modelul ar putea fi replicat pe categorii limitate de produse şi pe anumite branduri.

De menţionat că marjele practicate de finanţatori pentru împrumuturile de valoare mică sunt mai mari decât în cazul creditelor imobiliare, astfel încât nu ar trebui să mire pe nimeni dacă ofertele de creditare de pe olx.ro vor avea dobânzi mai mari decât cele de pe autovit.ro sau, mai ales, storia.ro.

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment