Ministerul Muncii închide gura Sindicatului Liber al Pensionarilor Sălaj

În urma materialului publicat de cotidianul nostru săptămâna tecută, în care arătam faptul că Sindicatul Liber al Pensionarilor Sălaj a trimis, la sfârşitul lunii iunie, o solicitare către Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice Sălaj, solicitarea pensionarilor a fost redirecţionată către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) care a şi trimis, rapid, un răspuns menit să le închidă gura pensionarilor afiliaţi la Sindicatul Liber sălăjean.

Reamintim faptul că, prin solicitare, pensionarii sălăjeni afiliaţi la Sindicatul Liber condus de Ilie Gorgan, doreau armonizarea unor articole din legea 16/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice (CNPV) dar, mai ales,  se dorea ca Ministerul Muncii – care finanţează activitatea CNPV, să determine Comisia permanentă a CNPV să accepte primirea în acest consiliu a Federaţiei Naţionale “Solidaritatea” a Pensionarilor din România (FNSPR), federaţia fiind constituită legal, înregistrată în Registrul Federaţiilor Naţionale la Tribunalul Bucureşti, şi din care face parte şi Sindicatul sălăjean. Refuzul CNPV de a accepta şi alte federaţii în componenţa sa se află – spun reprezentanţii FNSPR – în motivaţia evidentă că banii (pe lângă salarii) reprezentând sume foarte mari (1.600.000 de lei primiţi în 2015, de exemplu) acordate de Guvern prin Ministerul Muncii de Ziua Pensionarilor, să fie împărţite exclusiv între federaţiile care fac parte din CNPV, deci, unui număr restrâns de persoane. Prin urmare, o sută de pensionari se bucură de premii şi prime în bani, de ziua lor, iar alţii stau şi bat pe la uşi, şi mor cu dreptatea în mână.

Ministerul se spală pe mâini cu răspunsuri contradictorii

 Iniţial, Ministerul Muncii a spus, prin răspunsul semnat de secretarul de stat Gabriel Lungu, că propunerea va intra în analiza unei comisii special desemnate şi vor fi demarate “activităţile specifice” în vederea stabilirii unei modalităţi prin care cererea să fie soluţionată. Amăgirea nu a durat mult: ulterior, acelaşi minister, pe principiul „nu ştie stânga ce face dreapta”, dă un alt răspuns, scurt şi tranşant, semnat de un alt secretar de stat, care cu siguranţă habar nu avea că deja fusese date deja nişte răspunsuri care sunau cu totul altfel. În ultimul răspuns se spune:

“Considerăm că acceptarea în CNPV a Federaţiei Naţionale Solidaritatea (implicit şi a Sindicatului Sălăjean) excede sferei de competenţă a instituţiei noastre, competent în acest sens fiind plenul CNPV”, a transmis în scris, Secretarul de Stat Valentina Vonţescu, din cadrul MMFPSPV.

“Suntem dezamăgiţi. Uitaţi ce răspuns am primit. Răspunsul a venit în câteva zile, probabil şi pentru faptul că am mediatizat cazul. Ni s-a spus că nu e treaba lor, nu e de competenţa lor. Atâta sfidare şi minciună făţişă rar mi-a fost dat să văd”, ne-a spus preşedintele federaţiei, Ilie Gorgan. „Cum să spună că nu sunt competenţi să soluţioneze o astfel de problemă? Dar când dau bani acestui CNPV, prin ignorarea tuturor celorlalte categorii sau organizaţii din care fac parte şi alţi pensionari, atunci se simt competenţi? Prin urmare, se lasă la mâna CNPV să taie şi să spânzure, şi să împartă în continuare bruma de bani, doar între ei”, a conchis preşedintele Ilie Gorgan.

Pensionarii din Sindicatul Liber al Pensionarilor Sălaj se pare că, într-adevăr, sunt aşa cum ei înşişi o spun: ai nimănui. Nici forurile judeţene nu-i ajută, fapt pentru care, concluzia este una singură: o instituţie de cel mai înalt rang, multe răspunsuri, toate diferite, total nelămuritoare şi care, pe lângă bătaia de joc trimisă în plic, lasă lucrurile precum au fost şi înainte – drepturi care ar trebui să aparţină tuturor pensionarilor, iată că se feliază după bunul plac, în interiorul unei “caste” închise, în care nu pătrunzi nici cu dreptatea. De ca şi când cineva ar putea fi, după o viaţă de muncă, mai… “pensionar” decât altul.

 

 

Leave a Comment