Creditul IFN versus creditul bancar

In ultimul timp, aceste doua tipuri de institutii se intrec in oferte avantajoase de creditare, IFN-urile avand drept avantaj principal timpul, in timp ce atuul bancilor in fata clientilor i-a forma sumelor importante care pot fi accesate. Potentiali clienti exista pentru ambele categorii de credite, tocmai pentru ca fiecare persoana are nevoi diferite. Insa, un om care nu a mai ajuns pana acum in situatia de a accesa un imprumut trebuie sa apeleze la prima sa arma, respectiv informarea minutioasa. In ajutorul acestuia, noi venim cu o analiza comparativa a celor doua tipuri de credite: bancare si nebancare.

Din perspectiva imprumuturilor bancare lucrurile nu prea difera de la o institutie financiara la alta, majoritatea bancilor reglementand acordarea imprumuturilor dupa aceleasi norme. Conditiile de eligibilitate sunt destul de exigente,iar sumele care pot fi accesate de catre un solicitant trebuie sa se gaseasca intr-o relatie de directa proportionalitate cu veniturile lunare. Nu-i de mirare faptul ca in ultimul timp cererea pentru astfel de imprumuturi a scazut, reprezentantii publicului autohton gasind un sprijin mult mai accesibil si rapid in varianta creditelor IFN.

La polul opus, IFN-urile ofera romanilor imprumuturi rapide nebancare care, spre deosebire de creditele bancare, sunt gandite mai mult pentru consumatorul final. In primul rand, un credit rapid poate fi solicitat doar cu ajutorul cartii de identitate, lucru ce nu se va intampla vreodata din perspectiva unei banci. Dimpotriva, orice banca respectata la nivel national va solicita nu doar buletinul, ci si talonul de pensie, adeverinta de salariu si restul dovezilor care atesta faptul ca aveti un venit lunar constant. Asadar, diferenta este una enorma intre un dosar stufos si un singur document, respectiv buletinul.

O alta diferenta consta in lipsa girantilor sau a garantiilor imobiliare, acestea fiind mai degraba caracteristici ale imprumuturilor bancare. De asemenea, nu este obligatoriu ca solicitantul unui credit IFN sa posede card sau cont bancar pentru a se face transferul banilor, imprumutul putand fi virat cash prin deplasarea la sediul companiei.

Din perspectiva urmatoarei diferente, bancile sunt acelea castigate pentru ca ele ofera clientilor posibilitatea de a accesa sume importante, care pot deveni utile fie pentru mobilarea casei, pentru achizitia unei masini sau pentru deschiderea unui business. La polul opus, creditul rapid nu se traduce printr-o suma foarte mare de bani, iar din aceasta cauza scopul lui de baza este acela de a acoperi nevoi personale mai putin semnificative, precum urgentele medicale, achizitia unor bunuri de mica valoare sau plata unor amenzi. Cu toate acestea, dupa ce este rambursat in totalitate primul imprumut rapid si societatea observa faptul ca sunteti un bun platnic, exista posibilitatea ca sumele acordate sa creasca pe viitor.

Avand in vedere faptul ca articolul de astazi se focuseaza asupra diferentelor notabile, trebuie sa precizam faptul ca un IFN ofera clientului posibilitatea de a accesa un credit rapid online. Societatile bancare inca nu au atins acest prag al eficientei, tocmai pentru ca ele impun numeroase conditii de acordare pentru un imprumut care trebuie sa fie jusitificate printr-un dosar amplu, abundent in documente si adeverinte.

O banca nu va acorda niciodata credite persoanelor care sunt inscrise pe listele negre ale Birourilor de Credite, aspect pe care multe IFN-uri il pot trece cu vederea. Bineinteles, nici sumele virate in conturile oamenilor care figureaza drept rau – platnici nu vor fi unele foarte mari, insa fiecare persoana are sansa unica de a-si sterge cu buretele trecutul financiar, devenind un client serios, prompt si responsabil.

Nu in ultimul rand, amintim drept diferenta perioada de rambursare a imprumutului, care din perspectiva bancilor se poate prelungi pe durata mi multor ani. Din acest punct de vedere, IFN-urile nu sunt la fel de rabdatoare, intervalul de timp depasind rareori sase luni de zile.

Alte articole

Leave a Comment