Mii de sălăjeni şi-au abandonat carnetele de muncă la ITM

Peste 7.200 de carnete de muncă zac prăfuite în arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj şi aşteaptă să fie ridicate de titulari, încă din anul 2011. Chiar dacă acestea au fost scoase din uz, în urmă cu mai bine de trei ani, în favoarea Registrului electronic de evidenţă al salariaţilor, titularii acestor carnete, care atestă vechimea în muncă, sunt aşteptaţi în continuare la sediul ITM Sălaj pentru a le ridica.

Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt al ITM Sălaj, în total este vorba despre 7.263 de carnete de muncă, din care un număr de 373 sunt completate şi au fost date spre păstrare la ITM Sălaj de angajatori care, la rândul lor, trebuie să le ridice şi să le predea angajaţilor respectiv titularilor, iar alte 357 de carnete sunt necompletate din lipsa documetelor. În acest caz este vorba despre societăţi comerciale radiate sau suspendate care nu au depus statele de plată ale angajaţilor pentru a putea fi completate. În arivele ITM Sălaj mai sunt încă 6.533 de carnete de muncă care au fost închise până la finalul anului 2010, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei care prevedea abrogarea acestor acte, şi care aşteaptă să fie ridicate direct de titulari.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Sălaj, persoanele care au uitat să ridice aceste acte pot să se adreseze zilnic, de luni până vineri, la sediul instituţiei din municipiul Zalău. Aceste carnete de muncă, chiar dacă au fost scoase din uz, atestă vechimea în muncă a persoanei şi în cazul solicitării dreptului la pensie, cei în cauză au nevoie la dosarul de pensionare de xerocopii după acest carnet.

3 Thoughts to “Mii de sălăjeni şi-au abandonat carnetele de muncă la ITM”

  1. Zălăuan

    Aceste carnete de muncă au fost scanate.
    Nu înţeleg de ce mai este nevoie de original şi xerocopie.
    Sau n-au fost scanate, s-au consumat numai banii.
    Augusta, te rog frumos, când mai vorbeşti cu cei da la casa de pensii, să-i întrebi.

  2. Anonim

    mai cade si sistemul electronic si poate de aia. Daca nu s-au scanat bine si lipseste o pagina din carnetul de muncă? Daca omul vine cu actul in original, e mai bine.N-ai vazut tu, zalauanule, ca bietii oameni au primit decizii de pensionare si dupa ani buni, in ziua de azi, le-a cerut banii inapoi pe motiv ca nu au fost calculate corect pensiile. Asa-i la noi! Totul se verifica si e bine.La cate tepe au luat bietii oameni si la cate rahaturi se fac…O pagina nescanata, uitata de cei care s-au ocupat cu treaba asta, inseamna ceva la calculul final. De bani, sigur s-au consumat si nu toate carnetele au fost scanate. Sunt uituci care nu le-au dus la scanat. Sa stii ca aceasta scanare s-a facut doar pt cele care erau pastrate in arhiva institutiei. Cei care le-au pastrat la sediul firmei sau acasa poate n-au ajuns cu ele la scanat. NU?

  3. Anonim

    Am luat si eu teapa cu un contract neinregistrat la o firma de casa a PSD, iar doamnele de la ITM au zis ca nu au face, s-au facut ca ploua!

Leave a Comment