Israelul introduce Green Pass, un certificat care permite celor care se vaccinează accesul în mai multe locaţii

Israelul intenţionează să reducă de duminică mai multe restricţii care au fost impuse companiilor şi să redeschidă hotelurile şi sălile de sport pentru cei complet vaccinaţi sau consideraţi imuni după ce s-au vindecat de COVID-19, a transmis guvernul, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Cetăţenii care s-au imunizat cu ambele doze de vaccin, ori s-au vindecat de COVID-19, vor intra în posesia unui „Green Pass”, un certificat afişat pe o aplicaţie a Ministerului Sănătăţii. Acesta le permite accesul în mai multe locaţii care se vor redeschide în urma relaxării restricţiilor.

După ce aproape 43% dintre cetăţeni au primit prima doză de vaccin, Israelul a început o relaxare treptată a restricţiilor impuse pe 27 decembrie.

Centrele comerciale, pieţele în aer liber, bibliotecile şi muzeele vor putea fi redeschise duminică, se arată într-un comunicat transmis luni de biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Tot duminică, israelienilor care deţin un „Green Pass” – un certificat de o aşa-zisă imunitate la COVID-19, afişat pe o aplicaţie a Ministerului israelian al Sănătăţii – li se va permite intrarea în facilităţile de agrement, cum ar fi săli de sport şi hoteluri, se arată în comunicat.

Autorităţile plănuiseră iniţial să lanseze accesul în anumite locaţii cu „Green Pass”, pe 23 februarie.

În această lună, Israelul este pe cale să administreze rapelul vaccinului la 30% din populaţia sa de 9 milioane. Autorităţile speră o acoperire de 50% şi o redeschidere mai amplă luna viitoare.

Lansarea rapidă şi masivă a vaccinării a permis cercetătorilor israelieni efectuarea unui studiu amplu asupra efectelor vaccinului Pfizer. Astfel, a fost raportată o scădere de 94% a infectărilor cu noul coronavirus în cazul a 600.000 de persoane care au primit ambele doze.

Israelul pregăteşte măsuri drastice pentru cei care refuză vaccinarea

Ţara cu nouă milioane de locuitori a început de o săptămână ieşirea treptată din cel de-al treilea lockdown şi intenţionează să-şi vaccineze întreaga populaţie de peste 16 ani până la sfârşitul lunii martie.

„Publicarea rezultatelor preliminare în acest stadiu are scopul de a sublinia populaţiei nevaccinate că vaccinul este foarte eficient şi previne morbiditatea severă”, a explicat Clalit.

Deşi Israelul este ţara campioană mondială în materie de vaccinări, în ultimul timp a luat amploare un curent al celor care ezită sau sunt sceptici în privinţa vaccinării. Oficialii se străduiesc să-i convingă pe oameni să se vaccineze, inclusiv prin combaterea fake news-urilor care se propagă online sau prin diverse stimulente şi avantaje acordate.

Potrivit Canal 12, Israelul pregăteşte măsuri drastice pentru cei care refuză vaccinarea. Ministrul israelian al sănătăţii, Yuli Edelstein, ar vrea ca oamenii care refuză serul să aibă acces doar în supermarketuri şi farmacii.

Oficial, în Israel s-au înregistrat peste 723.000 de cazuri de COVID-19, dintre care 5.368 de decese.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment