Gripa porcina – de la bursa zvonurilor la isterie

Gripa porcina - de la bursa zvonurilor la isterie

Salajenii au facut destul de repede pasul de la indiferenta la isterie, astfel ca se vaccineaza in masa contra gripei noi. Daca in urma cu doar doua saptamani, bursa zvonurilor oferea suficiente motive pentru care vaccinul nu trebuia facut, numarul celor care mai tin cont de pericole sau contraindicatii a inceput sa scada de la o zi la alta.

In judetul Salaj, in cele doua saptamani scurse de la inceputul anului, peste 8.000 de persoane s-au imunizat, iar autoritatile sanitare au solicitat suplimentarea dozelor. Alte 20.000 de vaccinuri au ajuns saptamana trecuta, in teritoriu, iar numarul punctelor de vaccinare a fost suplimentat pentru a raspunde cerintelor populatiei.

Pe de alta parte, oamenii par sa fi uitat orice norma de siguranta si se lasa injectati fara macar sa intrebe care sunt efectele benefice sau cele adverse ale vaccinului.

Efect de turma

Vaccinul Cantgrip, produs de Institutul Cantacuzino, a fost la inceput un produs chimic nesigur, netestat si cu efecte adverse periculoase sau necunoscute. De la acest statut, produsul a devenit rapid singura solutie de imunizare si, mai mult de atat, putini sunt cei care isi mai pun intrebari. Atitudinea este, oarecum, de inteles si se bazeaza pe efectul de masa, ca sa nu spunem de turma.

Daca toti cei care s-au vaccinat pana acum nu au patit nimic, de ce as pati eu, este explicatia care sta pe buzele sau in mintea tuturor celor care se vaccineaza, iar efectul se vede in ritmul cu care se inteapa populatia din intreaga tara, implicit din Salaj.

La fel de impartite sunt si parerile salajenilor intrebati in privinta virusului AH1N1, precum si a vaccinului contra acestuia. Mi-am facut vaccinul la centrul de vaccinare deschis la Zalau si nu la medicul de familie. La acesta din urma trebuie sa astepti pana sunt consultati toti pacientii, iar serviciul nu-mi permite sa lipsesc prea mult. Prefer sa fiu protejat, chiar daca multe persoane spun ca ar avea efecte negative pe termen lung, ne-a spus Zoli D., de 35 de ani, din Zalau.

Nu vreau sa-mi fac vaccinul contra gripei porcine. Nu mi se pare necesar. Daca e privita ca o gripa obisnuita, poate fi tratata acasa. Sunt de parere ca acest virus ataca persoanele care au si alte probleme de sanatate si care nu se trateaza. Ba mai mult, cred ca vaccinul nu a fost testat suficient, a precizat Adina C., de 25 de ani, din Simleu Silvaniei.

La fel ne-a spus si Calin M., de 37 de ani, din Zalau, ca nu doreste sa se vaccineze contra griperi porcine, pe motivul ca are suficienta imunitate contra virusului, astfel incat vaccinul nu mai este necesar. Noi suntem mai feriti, aici, la tara, unde-i aer curat. Nu ne trebuie atatea medicamente si vaccinuri. Am trait pana acum si fara acestea, ne-a spus Gligor O., de 72 de ani, un gospodar din localitatea Badon.

Situatie

Pana in prezent, un roman din 60 s-a vaccinat deja impotriva gripei porcine, iar in Salaj, din numarul total al populatiei, aproape 8 la suta dintre oameni au decis sa se injecteze cu vaccinul anti-AH1N1, iar autoritatile mai au la dispozitie ceva mai mult de 12.000 de vaccinuri. Si totusi, multi dintre noi nu stim ce contine vaccinul sau ce ar trebui sa faca in cazul aparitiei efectelor adverse.

Chiar si asa, 20.000 de doze sosite saptamana trecuta in Salaj au fost repartizate deja cabinetelor de familie si unitatilor sanitare din judet. Mai departe, fiecare medic de familie are obligatia de a vaccina toate categoriile de persoane cu varsta de peste 16 ani, indiferent daca se afla sau nu pe liste, daca sunt sau nu asigurate. Afluenta mare de pacienti care cer vaccinarea a atras dupa sine suplimentarea punctelor in care se fac aceste injectii.

Centrele unde salajenii pot sa-si faca vaccinul contra AH1N1 sunt la: sediul DSP Salaj si la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei si la cel din Jibou, la Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala Simleu Silvaniei, la Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei si la Spitalul de Boli Cronice Crasna, dar si la medicii scolari si de familie.

Zeci de suspiciuni si un pseudo deces

De la aparitia gripei noi, in judetul Salaj, au existat 30 de suspiciuni, dintre care doar sapte au fost confirmate.

Din nefericire, gripa AH1N1 a facut si o victima in judetul nostru, desi Salajul este printre cele care au avut inregistrate, pana in prezent, foarte putine imbolnaviri cu noua tulpina de virus, comparativ cu alte judete din tara. Decesul de care aminteam mai sus nu figureaza in statisticele autoriratilor medicale salajene, in conditiile in care victima a murit intr-un spital din Cluj.

Pe de alta parte, de remarcat ca, pana in prezent, peste 17.000 de salajeni s-au vaccinat contra virusului AH1N1, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica Salaj.

Copiii, la rand!

Campania de imunizare contra gripei noi a copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani va demara in februarie, si asta in conditiile in care vaccinul pentru aceste categorii de varsta va fi aprobat de catre Agentia Nationala a Medicamentului. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, producatorul vaccinului, deruleaza in prezent testele clinice pentru aceste categorii de varsta.

La fel ca si in cazul vaccinarii persoanelor adulte, vaccinarea scolarilor si a celor din gradinite va fi obligatorie. Parintii vor fi consultati, solicitandu-se acordul in vederea vaccinarii. In absenta consimtamantului scris, copilul nu va putea fi vaccinat in scoala. Din punctul nostru de vedere, in conditiile actuale de pandemie, este absolut normal sa fie vaccinati si copiii, ei reprezentand o grupa vulnerabila din moment ce o buna parte a timpului si-o petrec in colectivitati, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli.

De luat aminte!

Este foarte important de stiut ca fiecare doza de vaccin Cantgrip are 0,5 mililitri si contine antigen de virus gripal, cultivat pe oua de gaina, un compus numit tiomersal si o solutie tampon salina. Aceasta poate fi clorura de sodiu, fosfat monoacid de sodiu dihidrat, fosfat monopotasic si apa pentru preparate injectabile. Tiomersalul este insa o substanta bazata pe mercur, care poate avea diverse efecte adverse si o actiune toxica la nivelul tesutului nervos. Prezenta Tiomersalului in organism poate genera abcese, granuloame si inflamatii sau chiar boli grave, cum sunt scleroza in placi, artrita reumatoida si lupusul.

Totusi, potrivit producatorilor, cantitatea de substanta din vaccinul antigripal este extrem de mica pentru a fi periculoasa. Oamenii trebuie sa mai stie ca vaccinarea este contraindicata persoanelor cu diverse alergii, celor care iau medicamente anticoagulante, celor cu stari febrile si gravidelor aflate in primele luni de sarcina. Cadrele medicale ii sfatuiesc pe cei care au facut vaccinul ca, in cazul oricarei manifestati anormale, sa se prezinte de urgenta la medic.

Medicii de familie, puricati

Inspectorii sanitari de stat desfasoara, in perioada 7 -27 ianuarie, actiuni de control in cazul vaccinarilor din programul national impotriva gripei sezoniere si a gripei noi. Medicii de familie au fost deja atentionati ca s-au primit reclamatii din partea pacientilor in legatura cu lipsa vaccinurilor din cabinetele de medicina primara sau cu refuzul medicilor de a vaccina impotriva gripei AH1N1.

Refuzul medicilor de familie de a vaccina cetatenii si obligarea acestora de a semna declaratii prin care sa isi asume eventuale reactii adverse ale vaccinului pot duce la sanctiuni pe cale administrativa.

Leave a Comment