Din septembrie 2010: Unul din sase directori de unitati scolare isi pierde postul

Din septembrie 2010: Unul din sase directori de unitati scolare isi pierde postulUnul din sase directori ce conduc unitati de invatamant din judetul Salaj isi va pierde postul, incepand cu luna septembrie, ca urmare a noilor reglementari impuse de Ministerul Educatiei. Mai exact, 23 dintre cei 134 de actuali directori vor trebui sa renunte la functie, deoarece, in unitatile pe care le conduc, numarul elevilor este mai mic de 200, in cazul scolilor, iar al prescolarilor mai mic de 100, in cazul gradinitelor.

Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, odata cu inceperea noului an scolar, 23 de scoli si gradinite isi vor pierde personalitatea juridica, implicit, directorii acestor unitati isi vor pierde locul de munca. In cadrul intalnirii avute cu reprezentantii ministerului, pentru intocmirea proiectului planului de scolarizare, s-a discutat si despre reducerea posturilor de cadre didactice.

Printre masurile propuse de minister se numara si cea care atesta existenta unei singure unitati cu personalitate juridica la nivel de comuna. In judetul Salaj exista 23 de unitati care au personalitate juridica, dar care nu se incadreaza in normele legale, numarul elevilor care invata carte fiind destul de redus. Acestea vor fi preluate de unitatile din centrul de comuna.

Probabil ca vor fi si exceptii, insa acestea vor fi cazuri speciale, a mentionat Abrudan. Cele peste 20 de unitati care isi vor pierde personalitatea juridica sunt din: Jebuc – comuna Almasu, Peceiu – comuna Banisor, Dersida – comuna Bobota, Borla – comuna Bocsa, Archid – comuna Coseiu, Panic – comuna Hereclean, Starciu – comuna Horoatu Crasnei, Cosniciu de Jos – comuna Ip, Zauan – comuna Ip, Giurtelec – comuna Maeriste, Aghires si Mesesenii de Sus – comuna Mesesenii de Jos, Cheud – comuna Napradea, Petri Mor Nusfalau, Deja – comuna Salatig, Tihau – comuna Surduc, nr. 2 Sarmasag si Lompirt – comuna Sarmasag, Valcau de Sus – comuna Valcau de Jos, si gradinitele din Chiesd, Crasna, Nusfalau si Pericei. Pe langa posturile de director vor fi desfiintate si cele de secretar si contabil, in total fiind vorba de o reducere de 60 de posturi.

Pentru a nu depasi numarul maxim de posturi aprobat de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2010-2011, la nivelul judetului Salaj vor trebui reduse 234 de posturi din invatamant. Vom utiliza toate masurile propuse de minister, pentru ca, pana la data de 1 septembrie, sa reducem cele peste 200 de posturi din invatamantul salajean.

S-a facut o constructie in acest sens, si anume, vom utiliza etapele miscarilor de cadre. In fiecare an, noi angajam aproximativ 500-600 de cadre didactice. De asemenea, s-a discutat si despre comasarea scolilor.

Sunt comune care chiar solicita comasarea unitatilor, chiar si pentru elevii claselor de gimnaziu, a mentionat Abrudan. Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a pus la indemana inspectorilor generali scolari o serie de masuri pentru aplicarea OUG 114/2009, respectiv pentru reducerea a 15.000 de posturi din invatamant. Printre acestea se numara urmatoarele: existenta unei singure unitati cu personalitate juridica la nivel de comuna, regruparea claselor parelele sub media prevazuta de lege, predarea educatiei fizice la invatamantul primar sa se realizeze de catre invatatori ori institutori fara a afecta norma titularilor, regandirea centrelor bugetare la nivelul comunitatilor locale, incadrarea in numarul minim de ore al planurilor cadru in vigoare, efectuarea orelor de laborator tehnologic cu intreaga clasa, efectuarea orelor de cultura generala la invatamantul vocational (separarea doar la disciplinele de specialitate) si reducerea numarului de clase la invatamantul seral prin compensare prin invatamant fara frecventa.

Alte articole

Leave a Comment