Fructele de pădure din Sălaj, preferate de nemţi şi spanioli

Peste aproximativ două săptămâni, în cea de a doua jumătate a lunii august, Direcţia Silvică Sălaj va începe să achiziţioneze fructe de pădure de la populaţie. Ca şi în anii trecuţi, măceşele şi porumbele vor fi singurele fructe de sezon pe care reprezentanţii direcţiei le vor achiziţiona de la populaţie. Asta datorită faptului că în Sălaj, cele două tipuri de fructe sunt foarte des întâlnite, în aproape toate zonele, dar şi pentru că sunt foarte „cerute” la export, în special de nemţi şi spanioli.

După cum explicat Dănuţ Fogoş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Sălaj, în toate comunele din judeţ vor fi amplasate puncte de colectare pentru fructe de pădure, iar preţul estimativ pentru un kilogram de măceşe va fi 1,5 lei respectiv un leu pentru porumbe. Anul trecut, ca urmare a acestei acţiuni de achiziţie, din întreg judeţul Sălaj a fost colectată o cantitate de 165 de tone de porumbe şi măceşe care a fost trimisă la export în Germania, Austria şi Spania. Pentru cele 165 de tone de fructe de pădure trimise la export, Direcţia Silvică Sălaj a încasat 100.000 de euro. „Toată cantitatea achiziţionată de la populaţie o trimitem la export. Anul trecut marfa colectată a ajuns în Austria, Germania şi Spania. În aceste ţări cererea de măceşe şi porumbe este destul de mare. În general fructele de pădure din România ajung în aproape toate ţările din Europa prin firmele intermediare. Sunt anumite firme private care cumpără direct de la populaţie marfa şi apoi o trimit la export”, a precizat Fogoş. În anul 2013, cantitatea de porumbe şi măceşe achiziţionată de la populaţie, trimisă la export, a fost de 140 de tone – 400.000 de lei

Măceşe şi porumbe „made in Germany”

Din fructele de pădure recoltate de pe meleaguri sălăjene, nemţii şi spaniolii prepară în special dulceaţă, dar şi diferite băuturi răcoritoare şi medicamentoase. De asemenea, odată ajunse la străini, fructele româneşti trec printr-un proces riguros de selecţie şi cosmetizare, în special porumbele, iar apoi o mare parte dintre acestea se reîntorc pe meleaguri româneşti şi ajung să fie comercializate pe rafturile marilor lanţuri de magazine din ţară etichetate „made in Germany”. De exemplu, o caserolă de porumbe, cu o greutate de maxim 500 de grame, ajunge să fie comercializată în magazinele româneşti la preţuri cuprinse între 12 şi 15 lei în perioada de iarnă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Silvice Sălaj, fructele de pădure sunt preferate de străini datorită faptului că sunt „bio”,crescute pe terenuri netratate chimic şi din seminţe nemodificate genetic. În funcţie de starea vremii, acţiunea de achiziţie a fructelor va începe din a doua jumătate a lunii august şi în toate reşedinţele de comune din judeţ vor fi centre de colectare a fructelor de pădure, inclusiv în municipiul Zalău, în zona industrială în vecinătatea fostei fabrici „Integrata”.

Măceşele – utilizate frecvent înmedicina naturistă

Măceşele sunt fructe roşii de toamnă folosite frecvent în medicina naturistă, dar totodată şi în gospodărie. Acestea sunt bogate în vitamine şi minerale dar şi în substanţe active care îmbunătăţesc semnificativ starea de sănătate şi previn numeroase boli. Măceşele conţin vitamine precum A, C şi K-implicată în procesele de coagulare a sângelui. Acestea mai conţin şi minerale ca magneziu, potasiu, sodiu, dar şi substanţe puternic detoxifiante care înlătură radicalii liberi şi stresul oxidativ. Măceşele se pot consuma chiar şi crude în salate dacă sunt scoşi sâmburii sau sub formă de ceai, tinctură sau chiar vin de măceşe. Ceaiul este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin conţinutul lor de proteine vegetale şi vitamine aceste fructe de pădure întăresc imunitatea şi conferă rezistenţă la infecţii, fiind utile şi copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Specialiştii recomandă ca aceste fructe să fie consumate crude, 5-10 măcese, o dată pe săptămână, fie să se consume ceai preparat din măceşe.

Porumbele – remediu natural pentru organism

Calciul, maganeziul, zincul, fierul dar şi potasiul sunt minerale care se găsesc în porumbe. Dintre toate fructele de pădure, porumbele sunt cele mai bogate în tanin. Taninul elimină bacteriile prin locurile pe unde trece: gât, stomac şi intestin şi îndepărtează tartrul de pe dinţi. Acestea se pot consuma sub formă de gem, sirop sau ceai fiind astrigente, tonifiante şi antiseptice. Fructele uscate şi făcute ceai contribuie la eliminarea acidului uric din organism, iar decoctul de porumbe dizolvă pietrele şi nisipul care se formează la rinichi. Specialiştii recomandă ceaiul de frunze şi fructe uscate şi în cazul tusei. Ceaiul de porumbe ajută la reducerea surplusului de kilograme din organism şi elimină constipaţia.

Leave a Comment