Fonduri europene pentru managementul urşilor bruni din ţara noastră

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor au lansat  proiectul „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”.

„Vorbim de o temă care ne preocupă pe toţi în aceste zile, anume populaţia de urşi şi interacţiunea cu oamenii. Rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulţi ani. După cum ştiţi în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea de urşi şi prezumţia la acel moment era aceea că există un pericol de exces în ceea ce priveşte vânătoarea. Altă prezumţie era că evaluările populaţiei de urşi nu erau bazate pe cifre foarte solide, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice. Nu s-a întâmplat nimic în continuare, guvernele care au venit ulterior nu au făcut nimic pe acest subiect, astăzi abia avem acest proiect”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Planul de acţiune va fi derulat cu sprijinul fondurilor europene, având o finanţare de 53.598.950 lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) şi include noi măsuri menite să reducă conflictele om-urs şi să menţină pe termen lung starea de conservare a acestei specii şi a habitatului său.

Proiectul privind conservarea populaţiei de urs brun va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Prin proiect va fi monitorizată şi estimată genetic populaţia de urs brun şi vor fi achiziţionate şi instalate sisteme de protecţie a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale. Proiectul prevede, de asemenea, înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun, concomitent cu creşterea gradului de educare, informare, comunicare şi conştientizare a populaţiei cu privire la ecologia şi managementul speciei de urs brun.

„Amprenta genetică este cea mai exactă metodă din lume de estimare a populaţiei de urşi. Acest proiect este şi o premieră ştiinţifică: metoda nu a mai fost aplicată niciodată pe o populaţie atât de mare de urşi, aşa cum este cea a României. Totodată, este primul proiect finanţat din fonduri europene pentru managementul populaţiei de urşi. Fiecare probă va avea coduri de bare şi va fi introdusă într-o aplicaţie informatică, devenind bază ştiinţifică şi de analiză”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

187 situri natura 2000 au drept obiectiv de conservare menţinerea populaţiei de urs brun şi a habitatului său, într-o stare de conservare favorabilă, în coexistenţă cu oamenii. Proiectul se va finaliza în decembrie 2023.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment