Filtre auto – care este rolul lor și când este momentul să le schimbi

 

Nimic nu se compară cu un autovehicul performant, capabil să funcționeze fără a se confrunta cu defecțiuni tehnice. Pe orice șofer cu experiență ai întreba, vei descoperi că acesta este cel mai des invocat răspuns. Nici nu este de mirare, întrucât defecțiunile auto pot afecta destul de tare mașina și, în plus, pot solicita costuri destul de mari printre proprietarii auto. Tocmai din acest motiv, stă în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne cunoaștem autovehiculul și, în plus, să ne asigurăm că nu depășim perioadele la care anumite elemente ale mașinii trebuie schimbate. Rămâi alături de noi și descoperă care este rolul filtrelor auto, precum și când este momentul ideal în care să le schimbi.

Sursa imaginii folosite: Autopieseonline24.ro

  1. Filtru auto de aer

De departe cel mai important element al mașinii, filtrul auto de aer îndeplinește rolul de a sprijini buna funcționare a motorului. Din primul moment în care este pus în funcțiune, acesta asigură procesul de curățare al aerului, chiar înainte ca acesta să ajungă la punctul de destinație, respectiv la admisie și la motor. Atunci când acesta lipsește, nivelul de calitate al aerului este unul scăzut și, în plus, este predispus să conducă la apariția defecțiunilor tehnice la nivelul motorului. În urma acestui proces, există posibilitatea ca și gunoaiele și particulele de praf să ajungă la catalizator, pe care, ulterior, să îl înfunde.

Pentru a te asigura că filtrul de aer este schimbat la intervalul corespunzător, nu uita să faci acest lucru de fiecare dată când parcurgi între 10.000 și 15.000 km.

  1. Filtru auto de ulei

Dacă vrei să prelungești durata de viață a mașinii tale, trebuie să aloci o atenție deosebită filtrului de ulei. Acesta are rolul de a păstra motorul într-o stare bună, întrucât menține distante orice particule și impurități neplăcute. În caz contrar, acestea vor ajunge la motor, conducând ulterior la apariția numeroaselor defecțiuni tehnice.

Potrivit specialiștilor, filtrul de ulei trebuie schimbat în același timp cu uleiul propriu-zis, respectiv cel puțin o dată pe an. Perioada variază în funcție de utilizarea mașinii, precum și de gradul de uzură aferent motorului și uleiului.

  1. Filtru auto de polen

Spre deosebire de cele două menționate anterior, filtrul auto de polen trebuie schimbat mult mai frecvent dacă mașina este condusă prin zone extrem de poluate. În mod normal, acesta trebuie să fie înlocuit cu unul nou fie o dată pe an, fie la fiecare 10.000 km parcurși cu mașina. Din punct de vedere tehnic, filtrul auto de polen mai poartă numele de filtru de habitaclu și îndeplinește rolul de păstrare a unei atmosfere extrem de plăcute ori de câte ori ești în mașină. În plus, acesta blochează intrarea mirosurilor neplăcute în interiorul mașinii.

  1. Filtru auto de combustibil

Cel de-al patrulea filtru auto extrem de eficient și pe care este indicat să îl iei mereu în considerare este cel de combustibil. La rândul lui, acesta îndeplinește rolul de a menține deoparte atât praful, cât și particulele de mizerie care intră în interior în urma alimentării. În plus, filtrul păstrează injectoarele la un nivel ridicat de calitate, asigurându-te de faptul că acestea nu vor ajunge să se blocheze ca urmare a depunerii gunoaielor.

La fel ca și în cazul celorlalte filtre auto, și în situația celui de combustibil înlocuirea sa se recomandă a se face la fiecare 10.000 de km parcurși. Acest lucru se aplică indiferent dacă în speță discutăm despre filtrul de benzină sau despre cel de motorină.

Schimbarea la intervale optime a filtrelor auto reușește să păstreze mașina la standarde ridicate, fără ca aceasta să se confrunte cu defecțiuni tehnice. Asigură-ți autoturismul de acest lucru, respectând intervalele prestabilite!

 

Leave a Comment