Dincoace de Măgura Șimleului

Prof. Marin Ştefan

În 24 februarie 2016 se inaugura Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Şimleu Silvaniei, ca urmare a Proiectului Administraţiei Locale aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România. Atunci, urbea de la poalele Măgurii Şimleului a devenit centru turistic în vasta şi frumoasa depresiune geografică care-i poartă numele – Depresiunea Şimleului. Au trecut doar două luni de zile, însă activităţile acestei instituţii, conduse de drd. Daniel Stejerean şi demarate prin proiecte inedite, sunt lăudabile. Printre acestea se află şi Proiectul educaţional „Implicare şi Cunoaştere”, elaborat împreună cu Primăria locală, în parteneriat cu şcolile gimnaziale: Silvania, Horea şi Báthory István, precum şi cu: Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” şi Liceul Tehnic „Ioan Ossian”.
În prima decadă a lunii lui Prier s-a stabilit calendarul activităţilor, iar în următoarea s-a acţionat pentru organizarea acestora. Startul a fost dat în 19 aprilie 2016, prin activităţile programate în prima etapă, desfăşurate sub genericul „Şimleul de Poveste”. A fost o amplă acţiune desfăşurată dincoace de Măgura Şimleului, la mijlocul versantului sudic, unde se află urmele Cetăţii „Dacidava”. Acolo, peste 250 de elevi şi cadrele didactice însoţitoare au asistat la o interesantă lecţie de istorie şi arheologie condusă de dr. Horea Pop – arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj. Domnia sa a reliefat atmosfera cetăţii dacice şi a celei medievale, referindu-se, totodată, la etapele cercetărilor arheologice, exemplificând structura acesteia prin cea mai recentă descoperire, donjonul cetăţii propriu-zise (turnul principal), precum şi cu alte lucruri interesante. În plus, fiindcă s-a abătut pe Măgură o burniţă trecătoare, Horea Pop i-a învăţat pe cei prezenţi cum să construiască un adăpost, improvizând unul spre bucuria celor fără şepcuţe. Deocamdată, aceasta a fost tema „Şimleului de Poveste”, cu trecerea în revistă, succint, a istoriei/povestei privind Cetatea „Dacidava” – important obiectiv turistic al acestui ţinut neaoş, aflat pe falnica Măgură a Şimleului. Privind către ea, de dincoace, dinspre oraş, se văd Copacii Legii, înfrunziţi într-o primăvară blândă şi frumoasă, care tresar la ecoul fiecăror cuvinte de minte, inimă şi istorie ce vin de dincolo de aceasta, dinspre Bocşa lui Simion Bărnuţiu şi Bădăcinul lui Iuliu Maniu şi ale căror reverberaţii se împletesc într-un tradiţional leagăn spiritual românesc. Da, Măgura silvană este de dor. Şi de istorie… De pe ea se ridică semeţ Dacidava ca să se salute cu Porolissumul, deschizându-şi larg porţile pentru a auzi – din vechile lor vetre – cuvintele venite pe aripile timpului: Hai, să fim mai buni!
În continuare, cu sprijinul Primăriei, participanţii au curăţat perimetrul cetăţii de vegetaţia crescută excesiv în ultimii ani, au adunat crengile uscate căzute şi obiectele din plastic şi metal. Astfel, s-a ecologizat partea superioară a Cetăţii Dacidava, evidenţiindu-se zidul exterior al acesteia. Elevii nu s-au îngrijorat de stropii mărunţi de ploaie care au căzut o perioadă scurtă, au lucrat cu voie bună printre aceştia, găsind timp şi pentru a se juca.
Proiectul a continuat joi, 21 aprilie a.c., cu tema „Şimleul de Istorie”, prin activităţi de ecologizare a Complexului „Cetatea Báthory” din centrul oraşului. Au participat şi elevi însoţiţi de cadre didactice de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Şimleu Silvaniei cu gândul şi fapta integrării copiilor în societate, ajutându-i să socializeze cu cei din jurul lor, să se simtă utili şi apreciaţi de comunitate. În această conjunctură, prof. Erdei Ioan (Şcoala Gimnazială „Báthory István”) a prezentat aspecte din istoria cetăţii şi ale familiei princiare Báthory, pe baza documentelor coroborate cu cele mai recente descoperiri arheologice din cetate. De asemenea, Daniel Stejerean a lansat un concurs de desene pentru confecţionarea celor două porţi de intrare în cetate. Cele mai bune vor fi premiate şi vor fi luate în considerare la reamenajarea cetăţii.
În luna mai se va desfăşura o sesiune de evaluare şi prezentare a rezultatelor acestui proiect al CNIPT Şimleu Silvaniei cu participarea tuturor celor implicaţi, a unor invitaţi din partea autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a mass-media.

Leave a Comment