Fără slujbe de Înviere în 23 de biserici de lemn din judeţ

Patriarhia Română a transmis o circulară tuturor preoţilor o circulară în care li se aduc la cunoştinţă recomandările făcute de către reprezentanţii Inspectoratului pe Situaţii de Urgenţă pentru noaptea de Înviere. Potrivit informaţiilor furnizate de către preotul Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, slujbele se vor desfăşura în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior, accesul credincioşilor va fi limitat pentru ca lăcaşul de cult să nu fie supraaglomerat. „Bisericile de lemn sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu”, a explicat preotul Nechita. În judeţ sunt vizate bisericile monumente istorice din Ulciug, Podiş, Rogna, Ciureni, Negreni, Ciula, Bârsăuţa, Bârsa, Purcăreţ, Filia Măgura, Poieniţa şi Filiile Piroşa şi Şoimuşeni, Răstoci, Vădurele, Valea Loznei, Mierţa, Bercea, Sântă Măria, Chendremal, Stobor, Cubleş, precum şi capelele din lemn nou construite de pe lângă Spitalul Şimleu şi Unitatea Militară Şimleu.
„În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în şi din biserică şi se vor îndeparta covoarele, mochetele şi mobilierul din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase”, a mai precizat reprezentantul Episcopiei.
De asemenea, se recomandă evitarea desfăşurarii slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sunt amplasate schele, iar după terminarea slujbelor religioase, să fie efectuat un control riguros pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.

Preoţii sunt responsabili cu instructajul enoriaşilor
Ierarhilor le revine misiunea să desemneze persoane care să supravegheze atent, pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros, a activităţilor din interiorul bisericilor şi care să intervină operativ, la nevoie, cu stingătoare de incendiu. O altă recomandare vizează instruirea, de către preoti, a participanţilor la slujbe asupra necesităţii păstrării calmului şi evacuării în ordine a lăcaşului de cult în cazul producerii unui incendiu. În plus, ei trebuie să fie intruiţi de către preoţi cu privire la utilizarea lumânărilor şi a focului deschis. Astfel, „lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii”, se arată în setul de reguli transmis de către Patriarhie, care mai recomandă eviatarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule.
În ceea ce priveşte autovehiculele, acestea vor fi parcate în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor astfel încat să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie al autospecialelor pompierilor sau să fie impiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

Nereguli cu duiumul
Decizia Patriarhiei vine la scurt timp după ce lucrătorii ISU au derulat controale în unităţile de cult, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniul situaţiilor de urgenţă. În Sălaj, au fost verificate 36 de biserici şi case de rugăciune, în toate fiind identificate nereguli ce pot pune în pericol siguranţa enoriaşilor în cazul unei situaţii de urgenţă: suprasolicitarea reţelei electrice, conductori electrici neizolaţi, amplasaţi direct pe materiale combustibile sau coşuri de evacuare a fumului necurăţate, deficit de mijloacele tehnice de primă intervenţie pentru stingerea incendiilor, stingătoare cu termenul de valabilitate depăşit. Ba mai mult, aproape jumătate dintre ele nu deţineau autorizaţii în caz de incendiu. Ca urmare, au fost aplicate şase amenzi în valoare de 5.500 de lei şi 99 de avertismente scrise şi verbale.

Leave a Comment