Delincventa juvenila – in crestere

Delincventa juvenila - in crestere

Numarul minorilor salajeni cercetati pentru fapte de natura penala a inregistrat o crestere alarmanta, inca de la inceputul anului. Dintre acestia, peste 40 de copii au intrat in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, insa singura masura ce poate fi luata impotriva lor este punerea sub supraveghere specializata in sarcina familiei. Si asta pentru ca, nici in Salaj, nici in judetele invecinate, nu exista nici un centru de reeducare pentru minorii delincventi.

De la inceputul anului, la Compartimentul de Orientare, Supraveghere si Sprijin a Reintegrarii Sociale a Copilului Delicvent Salaj au fost inregistrati peste 40 de minori cercetati pentru diferite infractiuni de natura penala: furt, furt calificat, distrugere, violare de domiciliu si furt, chiar si cauze de braconaj cinegetic (insusirea unor animale din proprietatea statului). Avem de lucru, in medie, pe saptamana, cu in jur de patru-cinci dosare, dintre care si cauze de anul trecut, dat fiind ca anchetele sociale se deruleaza cu greutate, luni intregi. Din pacate, numarul delincventilor juvenili este in continua crestere, ne-a declarat Diana Nechita, singurul consilier in cadrul compartimentului amintit. Anul trecut au fost inregistrate in total 70 de cazuri, iar acum, in nici cinci luni ale anului, alte 43 de cauze noi.

Singura sanctiune – supravegherea specializata

Dupa cum ne-a explicat Diana Nechita, majoritatea copiilor monitorizati sunt cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani, astfel ca nu raspund penal in fata legii. Trist este ca, in multe cazuri, acestia sunt instigati la astfel de fapte de persoane adulte, care cunosc legea si care stiu ca minorii nu pot fi trasi la raspundere pentru faptele lor. Singura sanctiune ce le poate fi aplicata in cazul comiterii unei infractiuni este supravegherea specializata in sarcina familiei. Insa si aici apar probleme, de ordin legislativ, dat fiind ca normele de aplicare ale legii adoptate in anul 2005, privind supravegherea specializata, nu au aparut nici macar anul acesta. Daca copilul continua sa savarseasca fapte de natura penala, el trebuie luat din familie si dus intr-un centru de reeducare. Din nefericire, nu numai in Salaj, ci nici in judetele limitrofe nu exista un astfel de centru in care copiii sa aiba educatori specializati, psihologi, psihopedagogi sau supraveghetori care sa-i ajute, a afirmat Diana Nechita. Tot ea ne-a spus ca la nivelul judetului Salaj sunt putini consilieri si asistenti sociali, iar comunitatea se implica mult prea putin in astfel de cazuri sociale.

Majoritatea provin din familii dezorganizate

Situatiile in care copiii devin victime ale societatii in care traiesc, in cele mai multe cazuri, din vina parintilor, au crescut foarte mult in acest an. Sunt copii nascuti si abandonati fie pentru ca mamele sunt inca eleve, iar identitatea tatilor este incerta, sau provin din relatii extraconjugale, fie pentru ca familiile din care provin sunt prea numeroase si prea sarace pentru a mai hrani o gura in plus. Insa, dintre cazurile de delincventa juvenila inregistrate anul acesta, majoritatea sunt comise de catre minori ce provin din familii de rromi foarte sarace. Mai intervine si anturajul din care fac parte acesti copii, insa si aici este tot vina parintilor, care nu-i supravegheaza eficient. Cu toate acestea, saracia nu este un criteriu, deoarece printre acesti copii sunt si cativa care provin din familii cu venituri medii.

Unul dintre cazurile deosebite inregistrate anul acesta il reprezinta un baiat, de 14 ani, din Mirsid, comuna Plopis, al carui dosar a ajuns de cel putin patru ori in mana Dianei Nechita. Cel mai mic din cei trei frati, in mijlocul unei familii dezorganizate, el a fost sesizat de mai multe ori autoritatilor pentru comiterea mai multor infractiuni de furt calificat. Am incercat sa luam legatura cu parintii minorului. Insa, mama lui, care, de altfel, are o reputatie foarte proasta in randul comunitatii din zona orasului Jibou, l-a scuzat si a dat vina pe cei din unitatea scolara unde invata fiul ei. In urma anchetei, s-a stabilit ca, in fapt, baiatul le creaza probleme atat profesorilor, cat si copiilor, amenintandu-i si aducandu-le injurii, si ca deranjeaza orele de curs. Am incercat astfel, impreuna cu un psiholog, sa-l ajutam pe baiat. Insa nu a dorit nici sa stea de vorba cu noi. Dat fiind ca alte masuri nu putem lua, cazul ramane nerezolvat, ne-a spus consilierul Compartimentului de Orientare, Supraveghere si Sprijin al Reintegrarii Sociale a Copilului Delicvent Salaj.

Sanse putine sa-si revina

Prevenirea eficienta a delincventei juvenile poate fi realizata numai printr-o interventie educativ-coercitiva a unor institutii specializate, exercitata printr-un control social strict: In cazuri de exceptie, se poate face numai in institutii inchise, anume create, profilate pe un sistem corespunzator de scolarizare, de pregatire profesionala si de redresare morala, pe o durata care sa poata fi individualizata de instantele judecatoresti in functie de gravitatea faptei savarsite si de particularitatile individuale ale minorului. Insa, din pacate, aceste institutii lipsesc cu desavarsire in mai multe judete din tara, printre care se numara si Salajul, ceea ce reduce enorm sansa acestor delincventi de nici 14 ani de a regasi calea cea dreapta.

Leave a Comment