Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe sfântul Ilie

Peste 800 de sălăjeni care poartă numele de Ilie îşi vor aniversa astăzi ziua onomastică ca urmare a sărbătorii creştine „Sfântul Ilie”, care are loc anual la data de 20 iulie. Sfântul Ilie este cinstit de creştinii ortodocşi ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini. În credinţa populară se ştie că Sfântul Ilie este cel ce stăpâneşte fulgerele şi ploile. Tot credinţa populară se spune că dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, să nu cumva să se ascundă vreun spirit rău sau duh necurat care fuge de furia Sfântului Ilie.

Potrivit unor informaţii furnizate de Direcţia Generală privind Evidenţa Persoanelor Sălaj în judeţul nostru 865 de persoane poartă numele Ilie.

3 Thoughts to “Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe sfântul Ilie”

  1. Un crestin salajean

    Augusta draga, daca erai mai atenta sau ma rog mai documentata, atunci cand te referi la crestinii ortodocsi, in mod normal trebuia sa-i citezi aici si pe crestinii greco-catolici, care il sarbatoresc si ei pe acest sfant din mosi stramosi, iar obiceiurile la care te referi sunt si ale acestor crestini. Daca ai vre-o nelamurire, intreaba-ti parintii si bunicii, care daca esti slajeanca get-beget, au fost si ei greco-catolici pana in anul fatidic 1948, cand la ordinul rusilor si cu cooperarea unor vanzatori de tara, cultul greco-catolic a fost interzis, iar bisericile si celelalte averi, trecute cu de-a sila la ortodocsi! Vei mai afla cu aceasta ocazie ca nici pana azi, in plina democratie aceste bunuri nu au fost retrocedate in intregime, cum este cazul si Catedrallei Adormirea Maicii Domnului din centrul Zalaului!

  2. Anonim

    Cu siguranta autoarea n-a vrut sa faca nicio discriminare. Dumnezeu este unul singur si pentru ordodocsi si pentru greco-catolici. Cu siguranta isi va insusi critica, constructiva de altfel si nu va omite, la astfel de materiale, sa-i aminteasca si pe cei din urma. Laudat fie Isus!

  3. Laurentiu Bobotan

    – La 1700 parintii nostri nu au trecut la religia catolica a Romei, ci au revenit, s-au intors, la credinta Bisericii universale, in care au fost strabunii lor in primul mileniu crestin si din care au fost rupti datorita acelui “fatal destin al istoriei”, orientalizati si trecuti la schisma din 1054, fara stirea si voia lor, datorita slavizarii prin bulgari;
    – Unirea de la 1700 ne-a salvat fiinta nationala de la calvinizare, sarbizare, rusificare, grecizare etc. Ne-a readus in Europa. Ne-a constientizat ca suntem popor de ginta nobila, a generat si promovat lupta noastra de emancipare si eliberare nationala, care, in 1918, a incoronat activitatea de sute de ani a strabunilor nostri prin crearea statului unitar roman, Romania Mare.
    – cinstim jertfa si testamentul martiric al ierarhilor greco-catolici, a preotilor si credinciosilor, care si-au riscat sau chiar si-au dat viata pentru credinta si au respins blidul de linte oferit pentru a-si vinde mostenirea.

Leave a Comment