Zâzanie în “breasla” academică. Un profesor universitar “tăiat” de pe lista cetăţenilor de onoare ai Zalăului

Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de “Cetăţean de onoare” al municipiului Zalău profesorului universitar doctor Ioan Aurel Irimuş a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de vineri -19 iulie. Motivul? Un coleg de „breaslă”, din mediul academic, a sesizat executivul Primăriei Zalău cu privirea la unele “nereguli” în activitatea ştiinţifică a profesorului Irimuş şi, astfel, pentru a fi evitate “discuţiile”, consilierii au decis să nu mai “voteze” deloc propunerea. Cert este că, proiectul a fost retras fără ca profesorul să ştie.

Ioan Aurel Irimuş, profesor universitar doctor prodecan la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, la Facultatea de Geografie, director la Extensia Universitără Zalău, în perioada ianuarie 2008-septembrie 2012, originar din Lozna, a fost propus de colegii zălăuani, ca urmare a activităţii sale ştiinţifice în domeniul cercetării, pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Zalău.

Tot colegii de „breaslă”, mai exact un lector de la aceeaşi universitate a depus cu câteva zile înainte de şedinţa de Consiliu local o sesizare scrisă la Primăria Zalău, cu privire la activitatea profesorului Irimuş, cum că “nu ar fi persoana potrivită pentru acest titlu onorific”.
Din păcate, Ioan Aurel Irimuş nu a ştiut nimic despre această decizie. “N-am ştiut absolut nimic în legătură cu această decizie de retragere a proiectului prin care urmam să fiu cetăţean de onoare. Era totuşi de bun simţ să fiu anunţat de cei de la primărie despre această hotărâre. Am auzit doar că un coleg, un lector, pe care nu l-am promovat, din Extensia de la Zalău, a depus o sesizare scrisă cu privire la activitatea mea. (…) Corect era să fiu şi eu anunţat ca să pot să-mi exprim punctul de vedere. Nu mă afectează dar mă deranjează că cineva s-a legat de activitatea mea. CV-ul meu este public şi acolo se poate vedea tot ce am făcut, chiar dacă unii comentează. Nu aştept onoruri, sunt cetăţean de onoare al comunei Lozna, satul meu natal şi voi fi mereu legat de judeţul Sălaj şi de oraşul Zalău, în care mi-am desfăşurat activitatea”, a precizat profesorul Irimuş, după şedinţa de Consiliu Local de vineri, 19 iulie, de la Zalău.

Zalăul are încă trei cetăţeni de onoare

Alături de profesorul Ioan Aurel Irimuş, alţi trei actualmente zălăuani au fost propuşi, în şedinţa de Consiliu Local, pentru acordarea titlului de “Cetăţean de onoare”. Este vorba despre profesorul sociolog Gheorghe Şişeştean- titlu acordat post mortem, doctorul chirurg Dindelegan Dorel Călin şi sportivul Călin Marincaş. Cele trei personalităţi amintite sunt, începând de vineri, 19 iulie, cetăţeni de onoare ai municipiului Zalău, după ce consilierii locali au votat în unanimitate proiectele care prevedeau acordarea acestor “onoruri”.

Irimuş- profesorul anului la UBB

Ioan Aurel Irimuş s-a născut pe data de 4 septembrie 1958, în comuna Lozna, judeţul Sălaj. A absolvit cursurile Şcolii Gimnaziale din Lozna, a urmat Liceul Pedagogic din Zalău şi a absolvit Facultatea de Biologie, Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” – Cluj Napoca. Potrivit propunerii de acordare a titlului de “Cetăţean de onoare”, profesorul Irimuş a dedicat Zalăului şi Sălajului 21 de lucrări de anvergură publicate în reviste din ţară şi străinătate. Prin lucrările personale a adus Bibliotecii “Ioniţă Scipione Bădescu” din Zalăuş dar şi Bibliotecii Extensiei Universitare din municipiu, o contribuţie la creşterea fondului de carte.
În luna iunie a anului 2009 a organizat la Zalău Simpozionul Internaţional “Geografia în Contextul Dezvoltării Profesionale” cu tema “Strategii de dezvoltare teritorială” cu o participare numeroasă a unor delegaţii din ţară şi străinătate. De-a lungul carierei a obţinut numeroase premii, printre care, doi ani la rând titlul de “Profesorul anului” al Universităţii “Babeş-Bolyai”, premiul RUR pentru “Amenajarea teritoriilor periurbane”
Propunerea de acordare a titlului de “Cetăţean de onoare” al Municipiului Zalău profesorului universitar Ioan Aurel Irimuş către Primăria Zalău şi Consiliul Local Zalău a venit din partea lectorului universitar Ana Maria Corpade, titular la Extensia UBB Zalău, Facultatea de Geografie.

Alte articole

One Thought to “Zâzanie în “breasla” academică. Un profesor universitar “tăiat” de pe lista cetăţenilor de onoare ai Zalăului”

Leave a Comment