“Creditul cu buletinul” te poate lăsa fără bunuri, chiar şi fără acoperiş deasupra capului

Foarte la modă în anii trecuţi şi întrerupte pentru o scurtă perioadă de timp, creditele aşa -zis rapide, obţinute în baza actului de identitate buletin sau carte de identitate) îi ademenesc din nou pe cei care doresc să achiziţioneze bunuri în rate, rapid şi fără prea multe acte. Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) spun că aceste credite reprezintă “un adevărat pericol” pentru  mulţi clienţi. Românii sunt sfătuiţi că se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă de creditare, care, de foarte multe ori, s-a dovedit a fi una păguboasă în cele din urm

Sunt cazuri în care s-a ajuns până la executarea silită şi chiar evacuarea oamenilor din propriile case astfel încât studierea cu atenţie a clauzelor contractuale şi evaluarea reală a posibilităţilor financiare pe termen mai lung de către client, nu doar de către creditor, reprezintă cele mai importante măsuri pe care cei care optează pentru astfel de credite trebuie să le ia.

La sfârşitul lunii iunie, în România existau nu mai puţin de 147 de instituţii financiare nebancare, conform Registrului General al Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN) al BNR. Mai nou, şi firmele se împrumută de la IFN-uri. Şi tot ca noutate, aceste instituţii au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulţi clienţi decât o fac băncile. Instituția Financiară Nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (băncile) ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. În cazul României, înfiinţarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare.

Campaniile acestor instituţii sunt foarte agresive şi oferă impresia, de multe ori eronată că un credit poate fi obţinut chiar şi în mai puţin de o oră, chiar şi doar telefonic, lucruri care nu corespund cu realitatea. În clipurile de promovare nu sunt prezentate, fireşte, nici dezavantajele iar potenţialii clienţi nu sunt ajutaţi să înţeleagă, în multe cazuri, riscurile pe care lşe presupune această formă de creditare.

Iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când luați un credit de la IFN, oferite de cei de la BNR: verificaţi dacă în contract este precizat corect costul total al creditului. Verificaţi suma totală pe care trebuie să o rambursaţi. Verificaţi dacă în contract este menţionată valoarea dobânzii, dobânda penalizatoare şi cea aferentă reeşalonării plătită în avans şi verificaţi dacă sunt specificate ipotezele folosite în calculul DAE.

Asiguraţi-vă că dobânda penalizatoare nu este mai mare de 3 puncte procentuale peste dobânda curentă. Verificaţi dacă în contract sunt menţionate alte comisioane decât cele permise de lege. Verificaţi dacă se specifică clar şi concis dreptul de rambursare anticipată şi solicitaţi totodată un exemplu de calcul DAE reprezentativ. Solicitaţi graficele de rambursare în anuităţi egale sau rate descrescătoare, solicitaţi documentul care dovedeşte stingerea obligaţiilor contractuale. Nu oferiţi comisionul de administrare în avans şi niciodată în totalitate.

One Thought to ““Creditul cu buletinul” te poate lăsa fără bunuri, chiar şi fără acoperiş deasupra capului”

  1. Anonim

    Cine e de vina? BNR-ul care da voie la astfel de IFN-uri. Ca e democratie ca face cine ce vrea…firmele astea ii pacalesc pe oameni. Ei tre sa ii faca pe oameni sa semneze apoi de acolo ….i-a acaparat si gata, ca si cum au fost Bancile in 2007-2008 cand era fuga dupa clienti

Leave a Comment