„Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj” – la final. Investiţii de peste 35 de milioane de lei la castrele romane de la Buciumi şi Porolissum

Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, în parteneriat cu unitatea administrativ teritorială (UAT) a comunei Buciumi şi a comunei Mirşid, a organizat, în perioada 14 – 15 ianuarie 2016, recepţia la terminarea lucrărilor executate în cadrul proiectului „Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj”.

Proiectul a fost promovat în cadrul “Regio – Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013”, gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Vest în calitate de Organism Intermediar și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management. Astfel, CJ Sălaj se află la finalul unei investiții care a urmărit restaurarea celor două castre romane, din localitățile Buciumi și Moigrad, contribuind la valorificarea patrimoniului istoric și cultural al județului și al Transilvaniei de Nord. Valoarea totală a proiectului este de 35.859.112,12 de lei, din care 1.510.585,87 de lei contribuţia CJ Sălaj. Potrivit CJ Sălaj, prin proiectul “Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj” au fost abordate o serie de lucrări de restaurare şi punere în valoare a vestigiilor din cadrul celor două situri arheologice cu valoare națională. Astfel, la Castrul Roman “Porolissum” – Moigrad au fost realizate: lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică și grupuri sanitare. De asemenea, la Castrul Roman Buciumi au fost realizate: lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, lift vertical pentru acces la castru, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică și grupuri sanitare. Factorii implicaţi în implementarea proiectului au fost: antreprenorul – Asocierea formată din SC DrumInserv SA, SC Construcţii SA și SC Sinecon SRL, Inginerul – firma SC Zuberecomexim SRL şi Proiectantul – SC Expert Proiect 2002 SRL, sub coordonarea echipei de proiect. “Şi-au dat concursul pentru finalizarea în bune condiţii a lucrărilor de restaurare, depăşind cu succes numeroasele dificultăţi apărute pe parcursul execuţiei lucrărilor. Avem convingerea că finalizarea acestui proiect va contribui la creşterea atractivităţii ofertei turistice regionale şi judeţene, prin valorificarea valențelor unei moșteniri istorice cu particularități de unicat”, a declarat Tiberiu Marc – preşedintele CJ Sălaj.
foto castre 2

Leave a Comment