Cinci comune salajene, sprijinite prin fonduri europene sa-si rezolve problemele cu comunitatile de romi

Cinci comune salajene, sprijinite prin fonduri europene sa-si rezolve problemele cu comunitatile de romi

Un numar de cinci comune din judetul Salaj vor beneficia, in urmatorii doi ani, de cate un expert local pentru romi, ce va incerca imbunatatirea relatiilor de parteneriat intre comunitatile de romi vulnerabile si institutiile publice, in vederea cresterii incluziunii sociale a etniei amintite.

Initiativa este una ce se deruleaza la nivel national, in cadrul proiectului cu finantare europeana Reteaua nationala a expertilor locali romi, mecanism de sprijin in implementarea masurilor de incluziune sociala a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale, in valoare de 18,5 milioane de euro, al Agentiei Nationale pentru Romi (ANR), in parteneriat cu prefecturile din intreaga tara. La nivel national, 210 persoane de etnie roma vor fi angajate in cadrul primariilor, ANR accesand acest proiect prin Programul Operational Sectorial (POS) – Dezvoltarea Resurselor Umane.

La nivelul judetului Salaj au fost selectate in acest proiect cinci primarii, respectiv Agrij, Almasu, Dragu, Fildu de Jos si Mirsid, reprezentantii administratiilor locale amintite semnand vineri, la sediul Institutiei Prefectului Salaj, parteneriatele de sustenabilitate, pe o perioada de doi ani, a celor cinci angajati de etnie roma.

Obiectivul proiectului este imbunatatirea relatiilor de parteneriat intre comunitatile de romi vulnerabile si institutiile publice la nivel local, judetean, regional si national, in vederea cresterii incluziunii sociale a romilor din Romania prin dezvoltarea retelei de experti locali pentru romi, la nivel national. Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2010 – decembrie 2011, timp in care, fiecare dintre primarii va primi, lunar, cate 2.100 de lei pentru plata cheltuielilor salariale ale expertului rom.

Totodata, primariile sunt obligate sa asigure spatiul si dotarea acestuia pentru a crea conditii corespunzatoare de munca. La incetarea contractului, primariile se obliga sa incheie un contract individual de munca pe durata nedeterminata cu expertii locali romi, incepand cu luna ianuarie 2012. Bineinteles, si acestia vor trebui sa demonstreze conducerii institutiilor locale faptul ca merita sa fie angajati. Ei vor raspunde, in perioada de derulare a contractului, pentru intreaga activitate, in fata primarului, a presedintelui Agentiei Nationale pentru Romi, precum si a managerului de proiect, a mentionat prefectul judetului Salaj, Alexandru Vegh.

Pe de alta parte, subprefectul Onorica Abrudanu a mentionat faptul ca acest proiect este benefic pentru judetul nostru, in conditiile in care comunitatile de romi au provocat nenumarate probleme autoritatilor. Trebuie sa recunoastem ca ne confruntam cu probleme deosebite in privinta comunitatilor de romi, mai ales in comuna Dragu, unde au avut loc numeroase conflicte violente intre romi si autoritatile locale. Din aceste considerente, in decursul anului trecut, am facut demersurile pentru infiintarea unei sectii de jandarmi in comuna.

Sper insa, ca prin acest proiect, expertii romi sa aduca mai multa intelegere intre comunitatile de romi si autoritatile locale, cu toate ca este foarte greu ca o persoana sa realizeze acest lucru, a precizat Onorica Abrudanu. Si primarul comunei Mirsid, Calin Bereschi, spera ca prin acest proiect sa reuseasca o mai buna colaborare cu comunitatile de romi, desi are unele indoieli.

Consider ca in actuala conjunctura, acest parteneriat este una din cele mai bune variante de colaborare cu comunitatile de romi. Au fost si probleme majore, conflicte, in urma carora o persoana de nationalitate romana a decedat. De o vreme incoace, parca s-au mai temperat acele conflictele, chiar sper ca prin angajarea unei persoane de etnie roma in cadrul primariei sa reusim sa rezolvam din neintelegeri. Temerea mea este ca romii resping oamenii cu carte, mai ales daca provin din comunitatea lor, a mentionat Calin Bereschi.

Leave a Comment