Ce riscă firmele care nu respectă perioada de odihnă a angajaţilor

În prezent, mulţi angajaţi lucrează peste program sau în week-end, contextul pandemic din ultimii doi ani fiind unul dintre factorii ce a stat la baza amplificării numărului de ore lucrate de salariaţi de-a lungul unei săptămâni, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor INS publicate în 2020, peste 4 milioane de români lucrau sâmbăta şi duminica, mulţi activând în domenii care presupun un program ce nu se încadrează în standardul general de luni-vineri, desfăşurându-se, spre exemplu, de miercurea până duminica.

• Dreptul la repaus săptămânal şi munca în zilele de week-end

Potrivit comunicatului, Codul Muncii prevede trei situaţii distincte în ceea ce priveşte munca în zilele de repaus săptămânal: cazul în care salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă şi/sau duminică, dar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii; situaţia în care repausul săptămânal se acordă cumulat după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, şi cea în care repausul săptămânal este suspendat.

„Dacă salariatul lucrează de miercuri până duminică, fiindu-i acordat repausul săptămânal în zilele de luni şi marţi, acesta este îndreptăţit să primească un spor pentru acordarea repausului săptămânal în alte zile decât sâmbătă şi duminică. De asemenea, se poate întâlni şi cazul în care programul de lucru se întinde pe parcursul a două zile. Spre exemplu, programul de lucru zilnic este de la ora 18.00 la ora 02.00. În această situaţie, salariatul va presta în fiecare sâmbătă munca în intervalul orar 00.00 – 02.00, desfăşurându-şi activitatea vineri de la 18.00 la 24.00 şi sâmbătă de la 00.00 la 02.00. Pentru această situaţie este necesar să se stabilească contractual acordarea unui spor potrivit art. 137 alin (3) din Codul Muncii”, a spus Luminiţa Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

În practică, se întâlnesc multe situaţii în care nu sunt îndeplinite condiţiile legale şi totuşi repausul săptămânal este acordat cumulat sau chiar suspendat, angajatorul încălcând dreptul salariaţilor la repaus săptămânal: „dacă salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă şi duminică fără a i se acorda alte zile de repaus săptămânal, suspendându-i-se astfel repausul săptămânal, fără a exista o situaţie de excepţie precum salvarea persoanelor sau bunurilor angajatorului, evitarea unor accidente etc., angajatorul are obligaţia acordării sporului prevăzut de lege pentru munca prestată în cuantum de minimum egal cu dublul compensaţiilor prevăzute de lege pentru munca suplimentară. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că, potrivit prevederilor Codului Muncii, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”, adaugă Luminiţa Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

• Ce trebuie să ştie angajatorii despre stabilirea drepturilor salariale şi cel la concediu medical dacă au angajaţi care lucrează în week-end

Potrivit sursei citate, în situaţia în care, conform prevederilor contractuale, salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă şi/sau duminică, iar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii, astfel săptămâna de lucru fiind în alte zile decât cele de luni până vineri, la stabilirea numărului de zile de concediu medical reglementat de OUG 158/2005 se vor avea în vedere prevederile referitoare la stabilirea programului de lucru prevăzut în contractul de muncă.

„Dacă salariatul are stabilite zilele lucrătoare de miercuri până duminică, având repausul săptămânal în zilele de luni şi marţi, la stabilirea indemnizaţiei de concediu medical se vor lua în considerare zilele lucrătoare din perioada concediului medical, aşa cum au fost ele agreate contractual (de miercuri până duminică). Cu toate acestea, legiuitorul nu s-a gândit să reglementeze modul de soluţionare a situaţiei în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă întreaga lună, iar numărul de zile lucrătoare conform contractului de muncă este mai mare decât numărul de zile lucrătoare standard (pentru situaţia programului de luni până vineri)”, explică Luminiţa Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

Conform comunicatului, aceeaşi situaţie este întâlnită şi în stabilirea drepturilor salariale ale angajaţilor cu program de lucru ce include şi zilele de week-end, calculul fiind făcut în funcţie de numărul de zile lucrătoare din lună conform prevederilor Codului Muncii: „în situaţia în care salariatul lucrează într-o lună, datorită programului său de lucru de miercuri până duminică, mai multe ore decât numărul de ore lucrătoare din lună, salariatul va fi plătit cu salariul tarifar lunar conform numărului de ore lucrătoare din lună, urmând ca orele prestate în plus să se compenseze cu ore libere în următoarea perioadă”, mai spune Luminiţa Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

Indiferent de programul de lucru pe care companiile îl stabilesc pentru angajaţii lor, acestea au responsabilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce priveşte garantarea dreptului la repaus săptămânal, mai ales în contextul în care, potrivit studiilor, lucrul la final de săptămână creşte pe termen lung riscul de apariţie a tulburărilor emoţionale sau chiar a depresiilor, notează sursa citată.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment