“Casa Verde” s-a prăbuşit pentru 300 de sălăjeni

Deşi au trecut aproape doi ani de când şi-au depus dosarele pentru Programul “Casa Verde”, aproape 300 de sălăjeni nu au aflat nici astăzi dacă vor beneficia sau nu de finanţare pentru achiziţia panourilor solare. Cei mai mulţi dintre ei nici că mai speră la ajutorul financiar promis de stat.

Din cele 449 de dosare depuse în 2011, până în prezent au fost verificate de către Administraţia Fondului de Mediu (AFM) 159 de dosare. Dintre acestea, 80 au fost aprobate, iar 79, respinse, ne-a declarat Dana Noje, responsabil pentru relaţia cu presa din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, instituţie intermediar între Fondul de Mediu şi solicitanţi. Potrivit spuselor sale, dintre sălăjenii cu dosare de finanţare respinse, 42 au depus contestaţii. Asfel, numărul total al dosarelor de decontare existent în acest moment este de 100.

Sălăjenii au făcut coadă
Prima sesiune a Programului “Casa Verde” – program guvernamental privind instalarea sistemelor de încălzire ce utilizează energie regenerabilă – s-a derulat în intervalul iulie 2010 – 1 februarie 2011, judeţului Sălaj fiindu-i alocaţi, într-o primă fază, aproape 1,3 milioane de lei. Întrucât banii s-au epuizat încă din prima lună, fondurile au fost suplimentare, astfel că judeţului i-au revenit, în total, 2,3 milioane de lei, sumă aferentă celor 380 de dosare de finanţare. Reprezentantul APS Sălaj ne-a mai spus că în urma verificărilor, AFM a admis 350 de dosare. “Au fost semnate 331 de contracte de finanţare, după ce 19 persoane au renunţat, neprezentându-se în termenul de 60 de zile pentru semnarea contractului”, a explicat Dana Noje. Dintre sălăjenii ale căror dosare au îndeplinit condiţiile de eligibilitate prevăzute în Programul “Casa Verde”, 298 şi-au achiziţionat panourile solare şi au depus dosarele de decontare.
În cadrul celei de-a doua sesiuni a programului guvernamenta, demarate în 1 iunie 2011, judeţului Sălaj i-au fost alocate 2,7 milioane de lei şi au fost depuse 449 de dosare de finanţare. Doar în cazul a 35 la sută dintre acestea, AFM a comunicat rezultatele verificărilor.
Concluziile analizei şi evaluării dosarelor de finanţare sunt prezentate periodic pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu. Ultima comunicare de acest fel datează din luna mai a anului trecut.

Sprijin financiar de 6.000 de lei pentru panouri solare
Programul, ce se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, are ca scop imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera. Prin “Casa Verde”, persoanele care vor să-si înlocuiască sistemele tradiţionale de încălzire cu unele ecologice pot primi de la stat subvenţii de maxim 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi cel mult 6.000 de lei pentru achiziţia panourilor solare şi a centralelor cu peleţi şi rumeguş. Solicitanţii fondurilor ajung în posesia banilor doar după ce finalizează lucrarea şi depun factura aferentă. În acest an, “Casa Verde” ar putea fi blocată în 2013 în cazul în care nu se găsesc soluţii de finanţare, a lăsat de înţeles, zilele trecute, ministrul Rovana Plumb.

3 Thoughts to ““Casa Verde” s-a prăbuşit pentru 300 de sălăjeni”

  1. kiss

    totu este o mascarada plina cu gunoi

  2. ion

    Uslistii nu mai sunt in stare sa finanteze proiectele de mediu!

  3. violeta

    ar fi fost un ajutor pt. cei interesati dar tot ce e bine repede se termina

Leave a Comment