“Acasă” – centru de recuperare pentru copii, unic în România

Un Centru de recuperare, tratament şi îngrijire pentru copii, unic în România prin dotările sale şi metodele de tratament utilizate, a fost dat în folosinţă în luna februarie, la Zalău, ca urmare a unei investiţii de circa 800.000 de euro a Fundaţiei româno-olandeze “Acasă”.

Potrivit directorului Leontin Băbţan, Centrul respectiv este specializat în recuperarea motorie pentru copii şi adulţi, finanţarea construcţiei şi dotarea fiind asigurată de către Fundaţia Casa din Olanda şi Fundaţia Fapar din Elveţia. Parteneriatul extern a fost întregit prin colaborarea cu Fundaţiile Friends şi Intercomunal Romania Comiti din Norvegia, Humana din SUA şi Appel din Elveţia, care au donat fundaţiei din Zalău aparatură şi materiale de practică medicală. Dacă centrul pentru adulţi a fost dat în folosinţă în 2005, cel pentru copii a fost finalizat la începutul acestui an, pentru tratamente în cadrul său existând deja o listă de aşteptare de aproape 500 de copii din întreaga ţară. Serviciile medicale din ambele instituţii sunt finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin intermediul Case de Asigurări de Sănătate, partenerul olandez interzicând, până în prezent, prestarea de servicii contra cost, pentru autofinanţare.
Directorul Centrului Acasă a declarat că unitatea medicală încearcă să promoveze, după model olandez, reabilitarea funcţională şi readaptarea socio-profesională a pacienţilor, urmărind restabilirea cât mai deplină a capacităţii funcţionale pierdute de individ, congenital sau în urma unor boli sau traumatisme, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care să-i asigure posibilitatea de autoservire, educaţie şi muncă, respectiv o viaţă activă, cu independenţă economică sau socială. „Copilul degeaba câştigă în mobilitate, degeaba câştigă în forţă, dacă el nu ştie că treaba lui este să se încalţe, să-şi ia biscuiţii, să bea un pahar cu apă, n-ai făcut absolut nimic. De fapt, finalitatea recuperării este reintegrarea lui socială. În sistemul nostru medical ajunge să-i recuperăm umărul. Bun, şi ce face după ce-i recuperăm umărul?”, a spus Leontin Băbţan.
La fel ca în cazul Centrului de recuperare pentru adulţi existent în cadrul Fundaţiei “Acasă”, finanţarea celui pentru copii a fost în proporţie de 90 la sută asigurată de partea olandeză. „Consiliul Judeţean a contribuit cu 23.000 de euro, am mai adunat în jur de 80.000 de euro de la alte persoane şi firme mici din România, însă diferenţa până la aproape 800.000 de euro au fost aduşi din Olanda. 270.000 de euro a fost numai aparatura medicală”, punctează sursa citată.

Inovaţii în diagnosticare

Printre acţiunile inovative ale centrului din Zalău se numără programul de depistare şi tratare a cifoscoliozele – deviatie dublă a coloanei vertebrale – întâlnite tot mai des la elevii din oraş. În evidenţele centrului există circa 200 de copii cu această afecţiune a coloanei, mulţi dintre ei fiind deja în tratament. „Copiii fac tratamentul la noi, fac duş tot aici şi se pot duce la şcoală imediat. Nu trebuie să mai meargă pe acasă. Avem un minibus care-i aduce şi duce la şcoală”, explică Leontin Băbţan.
Centrul Acasă dispune de spălătorie şi bucătărie proprie, iar igiena este una strictă. Băile au sistem de semnalizare pentru pacienţi şi dotări pentru persoane cu handicap, cu ventilaţie naturală şi artificială permanentă.

Zeci de mii de proceduri

Ce trebuie reţinut în cazul serviciilor oferite de Fundaţia “Acasă” este numărul lor foarte mare, lunar înregistrându-se peste 15.000 de servicii. „Luna trecută am avut 101 internări, dintre care 86 adulţi, 25 copii. Am avut 304 consultaţii, deci 300 de oameni au beneficiat luna trecută de servicii la Fundaţia Acasă. În total s-au făcut 16.287 de proceduri: electroterapie, masaj, termoterapie, kinetoterapie, băi galvanice, duş subacvatic, logopedie, psihopedagogie, consiliere psihologică, ergoterapie, tracţiuni vertebrale, aerosoli şi alte proceduri. Baza la noi este kinetoterapia”, a declarat Leontin Băbţan.
Iar ca să facă faţă volumului mare de muncă, dar şi de pacienţi, la “Acasă” lucrează zeci de specialişti în domeniul recuperării medicale. “Personalul nostru este format din: cinci medici, 23 de asistente medicale, 19 fiziokinetoterapeuţi, doi psihologi, 22 de îngrijitori, cinci la bucătărie, doi la spălătorie, 13 alte funcţii în structură”, a spus directorul centrului.

Liste de aşteptare impresionante

Centrul Acasă este cunoscut deja la nivel naţional, pentru serviciile oferite în recuperarea adulţilor, limitarea finanţării serviciilor de către Casa Judeţeană de Sănătate ducând la liste de aşteptare impresionante. „Cu listele de aşteptare suntem la doi ani şi jumătate la adulţi, la ambulator la un an de zile iar la copii suntem în jurul unui an. Numeric avem 3.250 de adulţi, 274 pentru ambulator şi pentru copii 470. Avem pacienţi din absolut toate judeţele. Circa 405 sunt pacienţi din alte judeţe decât Sălajul. Avem şi din Bucureşti, deşi acolo sunt şapte spitale specializate pe recuperare, avem din Cluj, Oradea. Masa mare este din Satu Mare, Maramureş”, afirmă sursa citată.
Odată finalizat proiectul centrului pentru copii, Leontin Băbţan intenţionează să realizeze şi alte iniţiative, precum un centru de îngrijiri paleative sau o grădiniţă pentru copiii cu probleme speciale.

 

Sebastian Olaru

 

Alte articole

8 Thoughts to ““Acasă” – centru de recuperare pentru copii, unic în România”

 1. Anonim

  Am avut parte de tratamentul lor. Ma inclin in fata voastra. Jos palaria pentru tot ce se intampla acolo.
  Va multumesc din suflet.

 2. Anonim

  sunteti cei mai buni sa va ajute d zeu sa faceti lucruri bune cu ajutorul lui

 3. Tetelu

  Felicitari d-lui Sampermans!

 4. Anonim

  Dupa ce ce am citit articolul am ramas pe ganduri, parca ar fi o probleme de matematica, foarte multe cifre: zeci, sute, mii, zeci de mii…..
  Totul pare umflat, chiar exagerat.

 5. un prieten din iaz

  bravo echipei de la ,acasa, felicitari domnule babtan multumiri sponsorilor.aici se face treaba serioasa.bine ca existati aici in salaj.

 6. Baba Novac

  babtan este un escroc. am avut de aface cu astia de la centru acasa si nu este asa cum pare. infirmierele sau ce sunt alea habar nu au sa dea medicamente pacientilor, a fost nevoie de cineva din afara sa le invete. nu respecta regimul alimentar al pacientilor. un lucru bun pot sa spun ca au specialisti in fizioterapie foarte buni. dar in ceea ce priveste asistentele, unele doamne doctor sunt penibile. asa ca pana nu aveti de-a face cu personalul de acolo.

 7. Baba Novac

  sunt si persoane incompetente acolo. babtzi invarte in spate afaceri necurate.

 8. Teodora

  De ce dureaza atat de mult pana iti vine randul?Fetita mea are1.8luni are nevoie acuma de recuperare,nu putem astepta an

Leave a Comment