Tinerii fermieri riscă să rămână fără banii europeni

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit nu va achita ultima tranşă de plată acelor beneficiari ai Măsurii 112 – “Instalarea tinerilor fermieri”, care nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate. Conform contractului semnat între beneficiari şi APRDP, a doua tranşă de plată, în cuantum de 40 la sută din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda după îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri.
Ba mai mult, spun oficialii instituţiei, “există posibilitatea reală ca beneficiarilor care nu îndeplinesc obligaţiile asumate prin Contractul de finanţare şi criteriile de eligibilitate, să li se solicite returnarea integrală a banilor primiţi, la care se adaugă şi dobânzile legale aferente”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei de Plăţi.
Astfel, în momentul solicitării ultimei tranşe de plată, tinerii vor trebui să facă dovada că au absolvit un curs de formare profesională prin Măsura 111 – “Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe”, în cel puţin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. O altă condiţie de eligibilitate este aceea că mai mult de jumătate din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene nerambursabile va trebui să se desfăşoare în cadrul fermei proprii.
La nivelul judeţului Sălaj aproape 170 de tineri sălăjeni au demarat o afacere cu ferme la ţară în ultimii patru ani, pentru care primesc fonduri nerambursabile de circa 3,5 milioane de euro. Prima sesiune de cereri de proiecte aferentă Măsurii 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” a fost deschisă în decembrie 2008. Până în prezent, din cele peste 400 de cereri de finanţare depuse de către tinerii sălăjeni, în valoare totală de aproape 11 milioane de euro, 170 au fost selectate, iar alte 137 de dosare, în valoare de 4,5 milioane de euro, sunt în curs de evaluare.
Persoanele cu vârste sub 40 de ani, care doresc să înceapă o afacere în domeniul agricol, primesc din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, o primă de instalare cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de euro pe exploataţie. Sprijinul financiar se acordă în două tranşe: 60 la sută se acorda la aprobarea solicitării, iar diferenţa, la îndeplinirea acţiunilor prevăzute în planul de afaceri.

Leave a Comment