Barcă dotată cu sonar de ultimă generație la ISU SMURD Sălaj

O barcă dotată cu un sonar de ultimă generaţie, care permite identificarea unor corpuri sau obiecte aflate sub apă până la o distanţă laterală, stânga-dreapta, de câte 200 de metri, oferă pompierilor din Sălaj posibilitatea să efectueze o verificare mai rapidă şi mai precisă a principalului lac de acumulare din judeţ, de la Vârşolţ, în cazul unor accidente sau a unor victime aflate sub apă. Potrivit unei prezentări făcute marţi, pe lacul Vârşolţ, de căpitanul Opriş Florin, comandantul Detaşamentului de Pompieri Zalău, acest sonar are avantajul de scana şi în lateral, spre deosebire de vechiul sonar din dotare, care putea scana doar apa de sub barca pe care se afla. „Specialitatea bărcii şi noutate de fapt este un sonar recent achiziţionat, la finele anului trecut. Ce are diferit faţă de celelalte sonare? De obicei sonarul este utilizat pentru căutarea sub apă, scanând doar sub barca pe care se află. Calitatea acestui sonar este că utilizează o tehnologie mai nouă – side scan, adică scanare laterală. Este utilizat în primul rând pentru identificare anumitor structuri subacvatice, chiar victime, dacă este cazul, autoturisme care s-au scufundat sau în alte operaţiuni de salvare în mediu acvativ”, a spus căpitanul Opriş Florin, în timpul unei demonstraţii practice a modului de acţionare a sonarului.
Acesta a subliniat faptul că scanarea laterală oferă avantajul ca în cazul lacului Vârşolţ să fie necesară o singură traversare cu barca, prin mijlocul său, pentru o scanare completă. Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj a precizat faptul că pompierii au avut în trecut intervenţii de căutare a unor victime înecate în lac, modul de operarea a vechiului sonar fiind mult mai dificil şi ineficient.
Printre alte dotări cu tehnică de ultimă oră ale pompierilor din Sălaj se numără o dronă pentru căutarea persoanelor dispărute şi un ATV pentru acces în zone dificile.

Leave a Comment