Avertisment de la Poliția Română: Cumpărăturile pe net vă pot lăsa lefteri!

Sub paravanul site-urilor unde se vând produse la jumătate de preţ, infractorii cibernetici pot ataca conturile cumpărătorilor şi să le golească dintr-o simplă apăsare de buton. La nivel internaţional, în urma anchetelor desfăşurate de poliţiştii din 28 de state, printre care şi România, prejudiciul calculat a ajuns la peste opt milioane de euro.

Shopping-ul online, la fel ca şi plăţile sau alte operaţiuni care înainte necesitau drumuri şi timp, constituie o variantă în plină expansiune, care a surclasat mult modalitatea clasică de achiziţie de bunuri. Apariţia site-urilor cu produse ieftine a condus la amplificarea şi mai rapidă a acestui fenomen, dar şi la creşterea exponenţială a pericolului ca datele utilizatorilor, inclusiv cele bancare, să fie atacate de hackeri. Zeci de mii de indivizi din întreaga lume sunt suspectaţi de autorităţi că se ocupă cu astfel de înşelăciuni virtuale, în urma cărora cumpărătorii, deveniţi păgubiţi prin golirea conturilor, înregistrează prejudicii uriaşe. Concluzia la care au ajuns autorităţile din 28 de state, care conlucrează la o acţiune internaţională de combatere şi prevenire a fraudelor online este acea că populaţia nu este destul de informată cu privire la riscuri şi că de multe ori ignoră indicii serioase, care ar trebui să o pună în gardă şi să nu mai facă plăţi online cu atâta uşurinţă.

 

„Magazinele ” de pe Facebook

Accesibilitate largă a reţelelor de socializare a dat frâu liber creării unei multitudini de „magazine” online, cu preţuri reduse, ceea ce a făcut ca numărul „ţepelor” să crească exponenţial, astfel că, în prezent, 80 la sută din fraudele cu carduri sunt comise online.

„Reţelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preţ. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziţia, adesea foarte scumpă, prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate sau contrafăcute. Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziţionate de pe internetul “ascuns” şi au fost iniţial obţinute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achiziţiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri”, avertizează Poliţia Română printr-un comunicat de presă.

Cel mai grav este că aşa-numiţii vânzători au, aparent, de multe ori, zeci de mii de cumpărători mulţumiţi şi primesc recenzii excelente. În final, băncile şi comercianţii sunt cei care suferă pierderile acestei activităţi frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

 

Cum se previne

Iată câteva dintre regulile de siguranţă care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:

  • Verificaţi dacă dispozitivul pe care îl folosiţi pentru a efectua achiziţii online este configurat în mod corespunzător şi conexiunea de internet este sigură;
  • Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerţul online atât timp cât vă luaţi aceleaşi măsuri de precauţie ca şi în celelalte tipuri de achiziţii;
  • Dacă sunteţi victima unei fraude online, sesizaţi poliţia. Dacă aţi cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizaţi de asemenea banca emitentă;
  • Verificaţi-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunţaţi imediat banca emitentă dacă observaţi plăţi sau retrageri pe care nu le-aţi efectuat dumneavoastră.

Leave a Comment