Atenţie la “oferte”, apeluri şi sms-uri: ţeparii vin cu noi metode de înşelăciune

Metodelor deja consacrate – „şmen” (des folosită la schimbul valutar) „pana de cauciuc” (înţepatul anvelopei în prealabil, constatarea penei de cauciuc de către şoferi, timp în care parazitul social acţionează şi fură tot ce prinde) sau „accidentul”,  li se adaugă, cu mare success, noi modele de “ţepe”.

Prin toate aceste metode, cei certaţi cu munca s-au umplut de bani de-a lungul timpului şi au făcut ca sute de victime să regrete amarnic clipa în care au acordat încredere şi credibilitate unor apeluri sau solicitări venite de nicăieri. Astfel, telefoanele care vă îndeamnă prin texte deosebit de bine elaborate să sunaţi de urgenţă la un număr ce vă este oferit printr-un sms, şi ofertele de carburant la jumătate de preţ, sunt doar două din noile metode deosebit de promovate în rândul şmecherilor alergici la muncă.

Poliţiştii atrag atenţia cetăţenilor asupra noilor metode folosite de infractori, în vederea obţinerii ilegale a unui folos material. Concret, persoane necunoscute apelează victimele de pe un număr de mobil şi încearcă să le convingă să cumpere combustibil (gaz, benzină, motorină, ulei, inclusiv de gătit) la preţ redus, existând posibilitatea să primească, în schimbul banilor oferiţi, orice altceva decât oferta propriu-zisă sau nimic. Poliţiştii recomandă ca, în astfel de cazuri, să nu daţi curs solicitărilor şi să anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia, pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a autorilor.

O altă metodă de înşelătorie întâlnită în multe din judeţele ţării este cea în care posesorii de telefoane mobile sunt apelaţi de pe un număr de telefon cu prefixul unor ţări ca Rusia (+7 sau 007)  sau Ucraina (+380 sau 00380) , însă, înainte sau exact când se răspunde, apelul se încheie. Cei care sună înapoi se pot trezi cu facturi imense, pentru că, se pare, numărul este unul cu suprataxă iar banii curg din momentul în care apelaţi, în conturi precise. Și în astfel de cazuri, recomandarea Poliţiei este aceea de a nu reveni cu apeluri sau sms-uri pe numerele de telefon pe care nu le recunoaşteţi.

În Sălaj, deosebit de populară a fost şi, din păcate, încă mai este, metoda “accidentul”, prin care cetăţenii sunt sunaţi, (după un plan atent elaborat şi un studiu temeinic de caz făcut în prealabil, de către ţepar) anunţând că un membru al familiei (se “merge” pe copil de obicei, pentru un maximum de impact emoţional) ar fi fost implicat într-un grav accident,  fiind necesară o sumă de bani consistentă pentru spitalizare, avocat sau alte motive prezentate cu sufletul la gură, de către “binevoitor”, telefonic. Atenţie sporită la toate aceste apeluri, semnale sau anunţuri, şi vigilenţă maximă inclusiv în trafic acolo unde puteţi fi oprit de câte o persoană sau un grup, oameni aflaţi în „mare necaz”.

 

Leave a Comment