Deşi împrumută mai mult, sălăjenii încep să-şi plătească ratele la timp

Restanţele sălăjenilor la bănci au ajuns, la finalul lui 2015, la 249,8 miloane de lei, fiind mai mici faţă de situaţia înregistrată cu un an în urmă, cu aproximativ 25 de procente, potrivit BNR.

Locuitorii judeţului Sălaj au contractat până în urmă cu două luni, împrumuturi totale de 1,39 miliarde de lei, atât în valută, cât şi în moneda naţională, conform ultimelor date publicate de către Banca Naţională a României. În decembrie 2014, sălăjenii figurau în evidenţele băncii centrale cu credite totale în valoare de 1,37 miliarde de lei.
Deşi sumele împrumutate din bănci au înregistrat un salt de 16,2 milioane de lei, creditele restante s-au diminuat. Astfel, de la 330,8 milioane de lei în decembrie 2014, valoarea ratelor neachitate la timp s-a apropiat, un an mai târziu, de 250 milioane de lei.

Batem media naţională
Până în luna decembrie a anului trecut, sălăjenii au accesat credite în lei în valoare de 847 milioane de lei, 19,5 la sută dintre acestea fiind credite restante. Procentul înregistrat în judeţ la acest capitol îl depăşeşte de peste două ori pe cel raportat la nivelul întregii ţări, de 8,13 la sută credite în lei restante.
Potrivit statisticilor BNR, la finalul lui 2015, stocul de credite al tuturor locuitorilor ţării şi al agenţilor economici depăşeşte valoarea de 110 miliarde de lei. Circa 9 miliarde din această sumă reprezintă împrumuturi întârziate la plată de cel puţin o zi.

Sălăjenii, ultimii în topul creditelor
La nivelul Regiunii Nord-Vest, Sălajul este codaş atât din punct de vedere al cuantumului creditelor în lei, cât şi al celor în valută. Prima poziţie a clasamentului este ocupată de judeţul Cluj, cu 5,28 miliarde de lei, urmat fiind de Bihor, cu 2,58 miliarde de lei, Maramureş (1,7 miliarde de lei), Satu Mare (1,4 miliarde de lei) şi Bistriţa Năsăud (860,3 milioane de lei). Ultimii suntem şi în topul creditelor în valută: Cluj (echivalentul a 5,57 miliarde de lei), Bihor (3,6 miliarde de lei), Maramureş (1,39 miliarde de lei), Satu Mare (1,28 miliarde de lei), Bistriţa Năsăud (979,7 milioane de lei) şi Sălaj (546,6 milioane de lei).

Leave a Comment