Aproape 300 de focare de rujeolă în mai puţin de cinci luni

Aproape 300  de focare de rujeolă în mai puţin de cinci luni

Autorităţile sălăjene din Sănătate au depistat, de la începutul lunii martie şi până în prezent, circa 300 de cazuri de rujeolă în rândul copiilor din mai multe comunităţi defavorizate, unde igiena este precară şi reţelele de utilităţi lipsesc cu desăvârşire. Cele mai multe îmbolnăviri au fost identificate în Pustă Vale, dar reprezentanţii autorităţilor sălăjene din Sănătate susţin că situaţia din judeţ este ţinută sub control, mai ales că s-au făcut vaccinări ROR în comunităţile respective.

De la începutul lunii martie şi până în prezent, 298 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Sălaj, toate la copii, ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Ligia Marincaş. Cele mai multe îmbolnăviri – 69 (23 la sută din totalul cazurilor, n.r.) au fost depistate în comunitatea de etnie romă din Pustă Vale, dar copii cu rujeolă au fost înregistraţi şi în Românaşi, Surduc, Valcău de Jos, Buciumi şi Jibou. Potrivit sursei citate, îmbolnăvirile au apărut în rândul unor familii seminomade sau defavorizate care au refuzat vaccinarea, fiind vorba despre forme uşoare şi medii de boală. „Cazurile au fost izolate şi tratate corespunzător, fie în cadrul Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, fie sub supravegherea medicului de familie, după ce, în prealabil, medicul infecţionist a stabilit diagnosticul. Motivele apariţiei rujeolei sunt mai multe: nevaccinarea copiilor din contingente din cauză că populaţia este migrantă, din cauză că în unele familii, părinţii au refuzat vaccinarea copiilor, dar şi din cauză că unii părinţi nu s-au prezentat cu copiii la vaccinare”, a spus Ligia Marincaş.

Potrivit sursei citate, încă de la primele focare, DSP Sălaj a dispus supravegherea contacţilor prin intermediul cabinetelor medicale de familie, precum şi recuperarea restanţierilor la vaccinarea ROR (împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei, n.r.). Până în prezent, au fost vaccinaţi 105 copii cu vârste cuprinse între 7 – 13 ani. Totodată, sunt efectuate în paralel acţiuni de educaţie sanitară în rândul respectivelor comunităţi.

Cu toate că numărul de cazuri de rujeolă a explodat, în 2011, autorităţile sălăjene ţin să precizeze că judeţul nu se confruntă cu o epidemie, ci sunt înregistrate doar focare care sunt ţinute sub control. În caz de epidemie, boala ar trebui să se extindă, în timp ce în situaţia de faţă boala este localizată în limitele comunităţilor respective. În Sălaj, majoritatea populaţiei este vaccinată ROR, a explicat sursa citată.

Nu doar Sălajul s-a confruntat în ultimele luni cu o creştere vertiginoasă a numărului îmbolnăvirilor cu rujeolă, asemenea cazuri fiind înregistrate şi în alte judeţe din ţară. De la începutul anului şi până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate peste 900 de cazuri, adică de trei ori mai multe faţă de numărul total al îmbolnăvirilor înregistrate în 2010.

Boala este una caracteristică perioadei copilăriei şi are drept cauză un virus extrem de puternic. Pacientul face febră mare, după care apare o erupţie extinsă pe piele. Netratată, rujeola poate duce la complicaţii grave: encefalită, otită, pneumonie şi, în unele cazuri, orbire.

În acest an, şi Germania, Danemarca, Franţa, Serbia, Macedonia, Olanda, Elveţia şi Norvegia acordă o atenţie sporită acestei boli, după ce au fost nevoite să declare fiecare epidemie de rujeolă, numărul cazurilor raportate din cele opt state depăşind 8.000. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat în primăvară o alertă în privinţa epidemiei de rujeolă de pe bătrânul continent, boala care ar trebui eradicată până în 2015 dovedind că încă poate ridica mari probleme chiar şi în secolul XXI.

Leave a Comment