Amnistie fiscală pentru mamele şi pensionarii sălăjeni

Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică două proiecte de lege privind amnistia fiscală în cazul persoanelor ale căror pensii au fost greşit calculate şi al mamelor care au obţinut venituri şi din alte surse decât indemnizaţia pentru creşterea copilului. Cele două proiecte au fost adoptate într-o şedinţă de guvern, în cursul săptămânii trecute, şi urmează să fie trimise Parlamentului. De amnistia fiscală vor beneficia, la nivel naţional, 30 de mii de pensionari şi 12.800 de mame.

Peste 140 de vârstnici sălăjeni salvaţi de Guvern

Potrivit unor informaţii furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, în cursul lunii iulie, la nivel de judeţ, în evidenţele instituţiei figurau aproximativ 140 de pensionari cu debite. Aceştia trebuie să restituie lunar instituţiei anumite sume de bani. Nu este vorba despre vârstnici care nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele sau ratele la bancă, ci despre pensionari care s-au trezit acasă cu înştiinţări de poprire din cauza faptului că au încasat drepturi necuvenite. Mai exact, pensiile lor au fost calculate greşit. În acest sens, instituţia precizată a trimis în cursul anului trecut, nu mai puţin de 141 de înştiinţări de poprire. Chiar dacă şi-au primit drepturile în baza unei decizii de pensionare, pentru a recupera aceste sume fără a prejudicia buzunarul funcţionarilor, care au calculat greşit drepturile vârstnicilor, CJP Sălaj a stabilit ca „pensionarii păgubiţi” să dea înapoi, o sumă fixă de maxim 30 de lei lunar, până în momentul în care „debitul” fiecăruia va fi achitat. Există, însă, şi situaţii în care pensionarii cu drepturi calculate greşit au vârste destul de înaintate şi cel mai probabil până la sfârşitul vieţii nu vor reuşi să achite integral „debitele”. Majoritatea vârstnicilor din judeţ care sunt nevoiţi să plătească au pensii cuprinse între 600 şi 700 de lei lunar şi amnistia Executivului îi va salva.

45 de mămici în Sălaj

Şi mămicile care trebuie să restituie bani statului vor beneficia de amnistie. În judeţul Sălaj, în perioada ianuarie – iulie 2014, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia se realizează plata tuturor prestaţiilor sociale, a constatat că 45 de mămici – beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dintr-o medie lunară de 1.802 persoane, au încasat necuvenit acest drept. Valoarea totală a sumei încasate ilegal este de 34.834 de lei, din care instituţia mai are de recuperat puţin peste 16.200 de lei. Reprezentanţii instituţiei susţin că principala cauză a sumelor încasate fraudulos este că beneficiarii, aflaţi în concediu pentru îngrijirea copilului, au primit indemnizaţie din partea statului român şi în acelaşi timp s-au întors în câmpul muncii fără să instiinţeze instituţia. Practic, contrar legii, au încasat două venituri în timpul concediului de maternitate. O altă cauză care a dus la „încasări necuvenite” a fost şi recalcularea cuantumului indemnizaţiei, în cazul beneficiarilor care anterior datei de naştere a copilului au realizat venituri din activităţi independente.
Faptul că mămicile au încasat indemnizaţii pentru copii şi în acelaşi timp au lucrat fără să-şi declare veniturile a devenit o modă în Sălaj. În cursul anului 2013, în urma unor controale, reprezentanţii AJPIS Sălaj au descoperit un număr de 74 de mămici care au încasat drepturi necuvenite în valoare de 66.429 de lei, sumă care a fost recuperată în totalitate. Recuperarea se face prin reţinerea sumelor din drepturi cuvenite, prin achitarea debitului la casieria agenţiei de către beneficiari, dar şi prin transmiterea spre recuperare către organele de executare silită din cadrul Agenţei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Leave a Comment