4 specificații pe care trebuie să le aibă un laptop de calitate

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/yNvVnPcurD8

Un laptop de calitate este esențial atât pentru o experiență superioară în rularea aplicațiilor (indiferent că sunt pentru muncă sau distracție) dar și pentru un confort deosebit în utilizare, începând de la conectarea la internet și posibilitatea conectării cu alte dispozitive și până la experiența vizuală și auditivă pe care dispozitivul este capabil să o ofere. Putem alege între modele diverse de laptopuri Lenovo dar care sunt specificațiile care fac diferența?

Procesorul și memoria

Procesorul central este componenta care gestionează absolut toate operațiunile care se desfășoară în interiorul unui laptop, așadar de performanțele și anduranța acestuia depinde în cea mai mare măsură calitatea experienței utilizatorului. Intel este de mulți ani producătorul care domină autoritar piața de profil iar procesoarele sale I9 sau I7 din familia Comet Lake impresionează prin viteza de procesare dar și prin stabilitatea pe care o oferă. Alternativa foarte capabilă dar puțin mai ieftină este AMD Ryzen 7 sau 5, care oferă performanțe sintetice oarecum similare cu cele ale modelelor similare de la Intel.

Memoria DDRAM este spațiul în care datele prelucrate de procesor sunt stocate temporar, așadar viteza de procesare este favorizată de cât de rapide sunt aceste memorii și de mărimea lor. Aplicațiile pretențioase în genul celor de prelucrare video sau proiectare grafică ori jocurile de ultimă generație au nevoie de memorii cu o viteză minimă de 2666 sau 3200 Mhz și o cantitate minimă de 8 Gb (optim 16 Gb).

Placa video

Dacă în trecut standardul prelucrării video într-un laptop era procesorul grafic integrat (care nu și-a diminuat prezența, dimpotrivă, a evoluat consistent din punct de vedere al performanței), în prezent, aplicațiile din ce în ce mai avide de resurse hardware impun ca, într-un laptop de calitate, să-și găsească locul obligatoriu și o placă video. Această componentă poate fi considerată ea însăși un computer, având sarcina exclusivă de a prelucra datele referitoare la imagine și utilizând în acest scop un procesor grafic (GPU) și o memorie RAM mai rapidă decât clasicul DDRAM (GDDR). În acest moment cele mai bune soluții grafice mainstream sunt date de către Nvidia (familia GeForce) plăci precum RTX 2060/2070 sau de generație mai nouă 3060/3070 fiind suficient de capabile pentru a face față celor mai exigente aplicații în rezoluție Full HD sau chiar 4K.

Ecranul

Una dintre componentele care a cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani a fost ecranul. În cazul laptopurilor nu se mai discută, în termeni de performanță, doar de rezoluția maximă de care este capabil sau de diagonală ci mai degrabă de rata de reîmprospătare (refresh-ul) – specificație tehnică esențială pentru gameri sau capacitatea de reproducere a culorilor (conform standardelor sRGB sau Adobe RGB). Certificări precum Dolby Vision sau HDR sunt garanția unei redări decente, din punct de vedere grafic, a materialelor HD.

Spațiul de stocare

O altă componentă care a evoluat fulminant în ultimii ani a fost dispozitivul pe care se stochează datele și care s-a transformat, ca tehnologie, de la stocarea pe platane (clasicul hard-disk) la stocarea pe module de memorie (SSD). Deși nu a dispărut din dotarea laptopurilor (pentru că este încă o variantă ieftină și relativ ok de suport de stocare), viteza net superioară dar și fiabilitatea extraordinară au făcut din SSD opțiunea favorită a oricărui producător de laptopuri.

Un laptop de calitate este dispozitivul capabil să asigure o experiență fluidă utilizatorului și care poate menține parametrii de funcționare optimi pentru o perioadă lungă de timp. Poate fi o investiție destul de mare dar un instrument de lucru de calitate nu poate fi ieftin iar investițiile de acest gen nu sunt făcute în fiecare zi (poate o dată la 4-5 ani).