Sfaturi pentru întreținerea pantofilor din piele

FOTO: https://unsplash.com/photos/WlB8TsI_th0

 

Atunci când investești într-o pereche de pantofi de piele, trebuie să știi că aceștia necesită o îngrijire aparte, spre deosebire de alte modele de încălțăminte. Pielea naturală este un material mult mai sensibil la pete și zgârieturi, așa că va fi nevoie să le aplici pantofilor un tratament mai deosebit, astfel încât aceștia să arate impecabil pentru o perioadă mai lungă de timp. Tocmai de aceea, îți venim în ajutor cu câteva recomandări, pentru a-ți îngriji corespunzător pantofii din piele.

Curăță zilnic pantofii de piele

Spre deosebire de pantofii din materiale sintetice, încălțămintea din piele necesită o atenție sporită, așa că este necesar să o cureți corespunzător, astfel încât să te poți bucura de ea mai mult timp.

În cazul pantofilor de piele cu șireturi, acestea ar trebui scoase și spălate separat, pentru a putea fi curățate complet. Poți face acest lucru manual, sau le poți pune la mașina de spălat, în funcție de materialul din care șireturile sunt realizate.

 

Apoi, pentru curățarea pantofilor de piele vei avea nevoie de o perie special concepută pentru un acest material. Cu ajutorul ei vei îndepărta praful acumulat, iar pantofii tăi vor căpăta mai multă strălucire. 

 

Iar dacă aceștia sunt murdari de noroi, atunci ar fi ideal să folosești o lavetă umedă și bine stoarsă, pentru a îndepărta petele de pe ei. Același lucru îl poți face și pentru a curăța pantofii în interior. La final, pentru a elimina mirosurile neplăcute din ei, poți folosi săculeți cu bicarbonat de sodiu sau pliculețe de ceai, pe care le vei așeza în interiorul pantofilor.

 

După curățare, pantofii de piele se lasă la uscat, însă, este important ca aceștia să fie feriți de razele soarelui, deoarece se pot deteriora mult mai repede.

Folosește un spray protector

Pentru întreținerea pantofilor de piele poți folosi ceară sau creme speciale, însă, în cazul perechilor de încălțăminte din piele întoarsă, nu vei putea utiliza astfel de produse. Pentru curățarea lor, poți folosi doar anumite perii din păr natural, care elimină petele și murdăria de pe suprafața pantofilor. Însă, dacă ai mai multe pereche de ghete sau botine din piele întoarsă, le poți prelungi durata de viață, cu un spray protector, pe care îl poți aplica încă de la prima purtare. Această soluție va crea un strat fin și invizibil, pe suprațala pantofilor, astfel încât pielea nu va absorbi umiditatea, iar astfel va deveni mult mai rezistentă la murdărie.

Aplică soluții de hidratare

La fel ca pielea corpului, și pielea naturală folosită pentru confecționarea pantofilor are nevoie de hidratare. Tocmai de aceea ar fi indicat să folosești soluții speciale, care hidratează eficient pielea pantofilor. Însă, poți folosi și o cremă de corp, pe care o poți aplica într-un strat subțire. Las-o să acționeze timp de câteva minute, iar apoi poți să înlături surplusul cu un șervețel uscat. La final, pantofii de piele vor arăta mult mai bine și vor căpăta un plus de strălucire.

Înlătură petele și zgârieturile de pe pantofii din piele

Pantofii de piele se pot păta foarte ușor, așa că este important să acționezi rapid, pentru a îndepărta la timp murdăria și urmele rămase pe suprafața lor. Dacă ți-ai pătat pantofii cu ulei sau grăsimi, ține minte că aceste urme pot fi îndepărtate cu ajutorul unui mix din amoniac și făină, dar și cu oțet sau detergent de vase. Dacă alegi să folosești oțet, ar fi indicat să ștergi pantofii cu o lavetă moale, iar apoi să lași încălțămintea la uscat, într-un loc umbros.

 

De asemenea, poți folosi o lavetă îmbibată în oțet și pentru a îndepărta petele de mucegai de pe pantofi, dacă aceștia sunt confecționați din piele nelăcuită.

În schimb, în cazul petelor de iarbă, poți folosi alcool izopropilic, care îndepărtează eficient urmele lăsate de firele de iarbă. Însă, înainte de a folosi un astfel de ingredient, ar fi indicat să îl testezi pe o suprafață mică de material, pentru a te asigura că nu va deteriora calitatea pielii.

 

Iar cea mai bună soluție pentru a îndepărta urmele de zgârieturi de pe pantofii de piele este folosirea unei radiere. Alege o gumă de șters de culoare albă și folosește-o pe suprafețele zgâriate, pentru a acoperi urmele inestetice.

 

Așadar, încălțămintea de piele necesită o îngrijire atentă, însă, dacă vei ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, vei putea să te bucuri de pantofii tăi de piele o perioadă lungă de timp. În general, modelele de încălțăminte de piele pentru bărbați și pentru femei vin cu o serie de indicații, pe cutie, pe care ar trebui să le respecți, pentru a păstra intactă calitatea pantofilor.