UN LOC CĂUTAT DE MULŢI ROMÂNI: „ACASĂ” DE LA ZALĂU

Ileana Petrean-Păuşan

Martori la începuturi…

De câte ori trec pe lângă Centrul „Acasă”, iscodesc cu privirea, prin geamul maşinii, clădirea mare şi frumoasă, şi sunt surprinsă să văd cum „creşte” şi la propriu, nu numai în aprecierile tot mai numeroase ale celor care beneficiază de tratamentul de aici. Şi nu sunt puţini, şi nu sunt numai bătrâni, cum se intenţiona iniţial, ci şi adulţi şi mai ales copii. Aceştia din urmă, acum, au „acasă” destinată lor. Bucuria mea e mare să văd ce şi câte s-au realizat, cu atât mai mult cu cât am fost martoră la începuturi, când doctorul Josef Sampermans şi soţia lui Anemi veniseră aici doar pentru a ne propune binele pe care domniile lor şi toţi membrii fundaţiei „Care of the elderly and chronically il Sălaj”, constituită în localitatea Kerkrade din Olanda, doreau să ni-l facă.
Am avut privilegiul să-l cunosc, prin intermediul unor prieteni comuni, pe dr. Sampermans şi să-l rog să-mi acorde primul interviu, pe care l-am publicat în ziarul „Sălajul-Orizont” nr. 981 din 1 octombrie 1997. Desigur, n-am să reproduc convorbirea noastră de atunci, în care îmi spunea de ce a ales România şi nu alte ţări din fostele comuniste, de ce Zalăul şi nu alte localităţi din ţară, de ce se gândeşte cu precădere la bătrâni ş.a. Din tirul meu de „de ce”-uri, mă voi opri la ultimul: „De ce faceţi aceste gesturi de caritate? Din umanism? Din creştinism?” „O, da, din toate! Prima poruncă din Biblie spune iubeşte şi ajută pe aproapele tău. Suntem vecini, peste câtva timp vom fi o singură Europă. (…) În această situaţie de vecinătate este inaccesibil să fie mari diferenţe în sistemul social şi în sistemul de grijă. Legea Uniunii Europene nu e încă, dar va fi, normal, în curând, o lege comună a întregii Europe. Vor mai trece până atunci nişte ani, dar câtă vreme guvernele nu fac mare lucru, noi, ca persoane private avem datoria să facem ce putem şi cât putem”. Şi doctorul Sampermans cu oamenii – mulţi – pe care i-a adus alături de domnia sa în acest proiect au construit, dotat şi dat în funcţiune Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire “ACASĂ” din Zalău. Şi România a intrat în UE, şi legile comune ale UE sunt în vigoare, şi România într-adevăr a făcut nişte paşi înainte, dar despre dispariţia unor „mari diferenţe în sistemul social şi de grijă” să nu vorbim…
A doua ocazie de „martor” la demararea proiectului „Acasă” a fost participarea, în 4 septembrie 1999, alături de Ansamblul „Meseşul” (în formulă restrânsă), la prima recepţie pentru colectare de fonduri în Olanda.
Într-o sală de conferinţe a Muzeului Industriilor din localitatea Kerkrade, în jurul unor măsuţe înalte discutau mulţi oameni, care treceau apoi pe rând, cu paharul de suc sau ceaşca de cafea în mână, de la o masă la alta, vorbind parcă fiecare cu fiecare. Aplauzele furtunoase adresate orchestrei „Meseşul” şi interpretului Pavel Păuşan în prima pauză de cântat dovedeau că au ascultat şi muzica. Şi uite aşa, muzica şi discuţiile au continuat vreo oră bună. Doctorul Sampermans – omniprezent! Când zâmbitor, când grav, explica, probabil, nevoia înfăptuirii acestui proiect la Zalău şi importanţa implicării financiare a fiecăruia dintre cei prezenţi. Că a fost convingător a dovedit-o fotografia de grup realizată la sfârşitul întâlnirii, din care nu lipsea proba reuşitei: două cecuri a 25.000, respectiv, 20.000 de mărci.
Câţi oameni cu bani, câte firme, câte instituţii a mai convins doctorul Sampermans, la câte uşi a mai bătut, cât s-a sacrificat el însuşi şi familia sa pentru ca astăzi Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire “ACASĂ” din Zalău să fie ceea ce este? Nu ştiu. Ştiu însă un lucru: dacă noi nu avem cultul generozităţii (sub scuza, în multe cazuri reală, că noi înşine suntem săraci), de ce nu-l cultivăm, mai mult, pe cel al recunoştinţei, care nu implică nici un sacrificiu… material?!
Dr. Josef Sampermans, iniţiatorul şi sufletul acestui proiect şi toţi cei care au contribuit la realizarea şi înfiinţarea lui, materială şi umană, merită recunoştinţa şi mulţumirea noastră.

Uniţi prin grijă…

După ce Fundaţia CaSa Olanda a făcut paşi importanţi în demararea proiectului de la Zalău, în decembrie 2000 ia fiinţă Fundaţia „Acasă”, organizaţie româno-olandeză non-profit, care are ca scop recuperarea, tratamentul şi îngrijirea persoanelor aflate în situaţie de nevoie medicală şi socială. Se impunea, aşadar, realizarea unei construcţii adecvate – Centrul (…) „Acasă” – şi asigurarea specialiştilor care să sprijine recuperarea persoanelor cu deficit motor într-un sistem integrat: spitalizare continuă, ambulator de specialitate şi la domiciliul pacienţilor.
Consiliul local Zalău a aprobat atribuirea în folosinţă gratuită a terenului pentru construcţia Centrului (…) pe o perioadă de 99 de ani, iar Primăria Zalău a finanţat cheltuielile cu realizarea utilităţilor, sistematizarea exterioară şi drumul de acces. Sprijin a venit şi din partea Consiliului Judeţean Sălaj, a unor instituţii, societăţi comerciale şi persoane fizice din ţară şi din străinătate (îndeosebi din Olanda). De altfel, pe panoul ce acoperă peretele de la intrarea în Centru sunt înşiraţi, în ordine alfabetică, drept recunoştinţă şi aducere-aminte, toţi binefăcătorii Centrului (…) „Acasă”.
Construirea şi dotarea au fost asigurate de către Fundaţia CaSa Olanda şi Fundaţia FAPAR Elveţia; pregătirea personalului medical (medici, fizioterapeuţi şi asistenţi medicali) s-a realizat prin intermediul Fundaţiei „Stichting Zorggroep Meander” din Kerkratde – Olanda, în baza unui protocol pe o perioadă de cinci ani. Parteneriatul extern este întregit prin colaborarea cu Fundaţiile FRIENDS şi INTERCOMUNAL ROMANIA COMITI din Norvegia, HUMANA din SUA, APPEL din Elveţia, care au donat Fundaţiei româno-olandeze „Acasă” aparatură şi materiale de practică medicală.
Toţi acei străini pe care nu-i vom cunoaşte niciodată, dar care s-au gândit la nevoile noastre, aşadar toţi cei ale căror nume stau scrise pe imensul panou de la intrarea în Centrul „Acasă”, merită recunoştinţa şi mulţumirea noastră.

„Acasă”- în date şi cifre

• Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire “ACASĂ” funcţionează din anul 2004;
• Se întinde pe o suprafaţă de 6.500 mp şi are o valoare de investiţie de trei milioane de euro;
• Capacitatea departamentului pentru adulţi: 120 de paturi; au beneficiat de tratament până în prezent circa 36.500 de suferinzi din Sălaj şi din toate judeţele ţării;
• Serviciile medicale sunt asigurate de 5 medici, 30 de asistente medicale şi 23 kinetoterapeuţi; serviciile oferite prin spitalizare sunt: elecroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, termoterapie, masaj, ergoterapie, logopedie, consiliere psihologică şi servicii de îngrijire;
• În ambulatoriul clinic de specialitate pot fi recuperaţi, anual, 450 pacienţi, serviciile oferite fiind de la consultaţia medicală, la proceduri de kinetoterapie;
• Centrul se află în relaţii contractuale cu Casa de Sănătate şi, în consecinţă, toate serviciile furnizate sunt gratuite şi pot fi accesate pe baza unei scrisori medicale de la medicul specialist – de preferat – sau de la medicul de familie;
• Listele de aşteptare la Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire “ACASĂ” din Zalău sunt, din păcate, … kilometrice: 4.700 de persoane sunt înscrise pe lista de aşteptare pentru spitalizare şi 1.507 pe lista pentru ambulator;
• Printre priorităţile pentru tratament se numără următoarele categorii: pacienţi activi social, încadraţi în muncă; pacienţi cu afecţiuni neurologice recent diagnosticate; pacienţi îndrumaţi din secţiile de ortopedie, în vederea recuperării precoce a forţei motrice; pacienţi cu fracturi recente, după imobilizarea în aparat gipsat; pacienţi care nu au mai beneficiat de sistemul de îngrijire oferit de Centru.
Doamna dr. Georgeta Fiţ, managerul Centrului de Recuperare, Tratament şi Îngrijire “ACASĂ”din Zalău, ne-a spus că are multe gânduri de viitor și credem, fără îndoială, că activitatea Centrului se va îmbunătăți și diversifica.

„Copiii nu trebuie să sufere!”

Acest imperativ l-a obsedat mult pe dr. Sampermans, mai ales că numărul copiilor spitalizaţi se apropia de jumătate din capacitatea Centrului şi era departe de a răspunde tuturor solicitărilor. Copiii reprezintă materialul uman de cea mai înaltă calitate, reprezintă viitorul nostru, în care trebuie să investim, o sursă inestimabilă de bucurii, dar şi de provocare pentru cei ce-i îngrijesc – consideră dr. Sampermans şi Fundaţia „Acasă”. Drept care, numai în şapte luni s-a construit un departament nou, destinat în exclusivitate copiilor. Investiţia aparţine, în cea mai mare parte, Fundaţiei CaSa din Olanda şi se ridică la 750.000 de euro, din care, 220.000 euro au fost destinaţi dotării pentru tratamentul copiilor. Un număr de 26 societăţi comerciale şi mai multe persoane fizice din ţară au contribuit, după posibilităţile lor, la realiarea acestui obiectiv.
Departamentul pentru copii a fost dat în folosinţă în anul 2013, se întinde pe o suprafaţă de 1000 mp, are o capacitate de 32 de paturi, cabinete şi spaţii de tratament pentru micuţii cu probleme motorii, iar numărul beneficiarilor a trecut de 3450.
Mi-i şi închipui, pe mulţi dintre ei, cu zâmbetul pe buze alergând în această minunată primăvară după fluturi, după flori…
Şi doctorului Josef Sampermans îi plac florile; să i le dăruim simbolic ca gest de mulţumire şi recunoştinţă pentru ceea ce a făcut şi face, din inimă, pentru Sălaj şi pentru România.

5 Thoughts to “UN LOC CĂUTAT DE MULŢI ROMÂNI: „ACASĂ” DE LA ZALĂU”

  1. […] De câte ori trec pe lângă Centrul „Acasă”, iscodesc cu privirea, prin geamul maşinii, clădirea mare şi frumoasă, şi sunt surprinsă să văd cum „creşte” şi la propriu, nu numai în aprecierile tot mai numeroase ale celor care beneficiază de tratamentul de aici. Şi nu sunt puţini, şi nu sunt numai bătrâni, cum se intenţiona iniţial, ci şi adulţi şi mai ales copii. Aceştia din urmă, acum, au „acasă” destinată lor. Bucuria mea e mare să văd ce şi câte s-au realizat, cu atât mai mult cu cât am fost martoră la începuturi, când doctorul Josef Sampermans …read more […]

  2. Nelu Sălăjanul

    Din păcate, de 25 de ani încoace mai mult și mai multe au făcut și fac străinii pentru România, decât conducătorii, legiuitorii și guvernanții nostri (care au făcut mai mult pentru ei și apropiații lor, jefuind pur și simplu țara asta!). Într-adevăr merită recunoștința noastră dr. Sampermans, olandezii și toți care au contribuit la construirea centrului Acasă. Felicitări autoarei articolului și ziarului Magazin Sălăjean pentru această dovadă de … recunoștință.

  3. Anonim

    Recunostinta o va arata Laura Codruta si DNA pt sefimea de la ACASA.

  4. anonim

    Păcat ca cei care sânt tratati la centru acasa nu sânt si cei care ar avea cea mai mare nevoie’
    ; sa stai doi ani pana iti vine rândul…..si ma refer aici la persoane active nu la pensionari… La fel in cazul copiilor; am asteptat luni de zile sa ne vina rândul; iar copii care nu vor fi niciodată contribuabili ci doar beneficiari in tara asta merg de doua trei ori pe an la terapii fără probleme. Stau si ma gândesc de ce nu se pun bazele pe copii care sunt viitorul tarii; si nu pe cei care toata viata vor sta si vor beneficia de totul fără nici un efort. Sa nu fiu inteleasa gresit am compasiune fata de cei loviti de soarta; si mi se pare normal sa le oferim un trai decent; dar nu cred ca e bine ca acei copii care reprezintă ceva pt tara asta; cei care vor munci la maturitate sa stea sa astepte luni de zile sa fie bagati in seama….

    1. Anonim

      dreptate ai dl . do…dar, e un centru de recuperaree non profit, accepta cazurii de copi sau batrini dupa posibilitati,nu cred ca lucreaza cu casa de asigurari,,daca e asa e grav ..foarte grav :ex eu beneficiar si platitor de cas,, am un acidet de masina , raman invalid 3 -6 luni ,si ajung :din gresala s-au,noroc,,la centruACASA plata pt tratamet e platita de CAS nu de centu ACASA centrul ACASA e o asociatie non profit,, trecutan acte pt a nu plati INPOZIT , TAXE,si profitul intran in buzunarele smecherilor medici ,,sau zis medici……mai de graba contabilii…….. ROMANI CENTRUL ACASA E UN SPITAL PARTICULAR NU E UN,,, ONG ai bani te tratezi nai banii LA SPITALUL JUDETEAN,,,,,,,,,,,,,,,,,,chematiDNA de ce nu controleaza ONG acasa,,zis ONG,,,in acte nu e trecut nici spital nici spital,,doar ajutor OLANDEZ……

Leave a Comment