Spitalul Judeţean contestă trimiterea în judecată în dosarul femeilor îmbolnăvite de meningită

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, învinuit în cazul celor şase femei îmbolnăvite de meningită, încearcă o tergiversare a procesului. Unitatea medicală a formulat o contestaţie împotriva deciziei Judecătoriei Zalău, prin care s-a dispus începerea judecăţii, invocând excepţii privind modalitatea de administrare a probelor. Acţiunea a fost înregistrată miercuri, 22 aprilie, pe rolul Tribunalului Sălaj, iar până la soluţionare acesteia nu se va putea fixa un termen de judecată, după cum au explicat magistraţii sălăjeni.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus trimiterea în judecată a unităţii medicale pentru săvârşirea a patru infracţiuni de vătămare corporală din culpă în luna ianuarie a acestui an, după mai bine de un an de la începerea urmăririi penale faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Doar patru din cele şase femei, supuse la operaţii de cezariană în mai 2012, au făcut plângeri la Poliţie, iar în octombrie 2013 a început urmărirea penală.
Potrivit anchetatorilor, în datele de 18 mai 2012 şi 22 mai 2012, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, “încălcând prevederile art. 4 alin.1 şi 2 din Legea nr. 270/2003″, nu a respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, “încălcând prevederile Ordinului M.S. nr.261/2007, cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi nerespectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale”. Astfel, din cercetări reiese, susţin procurorii, că acest fapt a dus la infectarea cu bacilul “Pseudomonas aeruginoasa” a părţilor vătămate Mihaela-Aurica Sabadâş, Ioana-Maria Ciupe, Mariana Iuhas şi Peli Monica, prin inocularea iatrogenă în timpul actului parental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse, provocând astfel îmbolnăvirea acestora de meningită acută. “Complicaţiile infecţioase au necesitat pentru vindecare 45 – 50; 50 – 55; 45 – 50, respectiv 40-45 zile de îngrijiri medicale, pentru fiecare, punându-le totodată în primejdie viaţa, între complicaţiile infecţioase şi infecţia cu <<Pseudomonas aeruginoasa>> existând raport de cauzalitate”, a mai precizat sursa citată. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Zalău.
Reamintim că în luna mai a anului 2012, şase femei s-au îmbolnăvit cu meningită după ce au au suferit intervenţii chirurgicale în secţia Obstetrică-Ginecologie a celei mai mari unităţi medicale din judeţ. La scurt timp ele au revenit la spital acuzând cefalee, febră şi rigiditatea cefei. În urma examinărilor, trei paciente au fost internate în secţia Boli Infecţioase de la Zalău, iar alte trei, la Clinica de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.
După aproape un an şi jumătate, mai exact în 21 octombrie 2013, a fost începută urmărirea penală faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

 

4 Thoughts to “Spitalul Judeţean contestă trimiterea în judecată în dosarul femeilor îmbolnăvite de meningită”

  1. […] Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, învinuit în cazul celor şase femei îmbolnăvite de meningită, încearcă o tergiversare a procesului. Unitatea medicală a formulat o contestaţie împotriva deciziei Judecătoriei Zalău, prin care s-a dispus începerea judecăţii, invocând excepţii privind modalitatea de administrare a probelor. Acţiunea a fost înregistrată miercuri, 22 aprilie, pe rolul Tribunalului Sălaj, iar până la soluţionare acesteia nu se va putea fixa un termen de judecată, după cum au explicat magistraţii sălăjeni. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus trimiterea în judecată a unităţii medicale pentru săvârşirea a patru infracţiuni de vătămare corporală din …read more […]

  2. Anonim

    managerul spitalului nu-si asuma nici o vina ?pt dpdv legal este vinovat dar el candideaza la sefia spitalului fara nici o problema legala?!? alo!

  3. Anonim

    vor gasi vreo asistenta pe care sa cada vina ,nu va temeti si d-l director va iesi castigator ca doar candideaza singur. tibi stie de ce…

  4. cenzorul șef

    Măi anonimilor! Dacă nu cunoașteți care e cauza reală a acestori infecții, nu vă lansați cu acuzații la adresa managerului si a unor asistente. Adevăratul vinovat este cel care a dat permisiune ca în sala de naștere să se afle civili din stradă, la orice oră din zi și noapte, cu toate protestele colegilor medici. Cică este atitudine europeană. Infecția este la fel de …europeană. Până la această cotitură, nici nu intra în discuție posibilitatea unei infecții interioare de spital. A urmat noul…omul de tip nou…european, care a dat tonul la …invazia infecțiilor în sala de naștere! Multumiți-i! Îl cunoașteți foarte bine. Si anchetatorii infecțiilor îl cunosc foarte bine! Este inconfundabil, unic, indivizibil, irepetabil, …inatacabil! Si totuși, microbiologia nu ține cont de politica lui declarată, zisă pro-europeană!

Leave a Comment