Sanatate: 6 etape cand faci curatenie in locuinta

Mentinerea curatenieni in locuinta este unul dintre factorii esentiali atunci cand vrei sa traiesti intr-un mediu sanatos. In cele ce urmeaza, iti propunem sa afli care sunt cele mai bune idei despre cum sa faci ordine in casa, in cel mai scurt timp, dar si intr-un mod cat mai eficient.

 

Cum ne pregatim

Mai intai, organizeaza un cos practic, in care tii toate ustensilele de curatare, substantele si dispozitivele pe care urmeaza sa le folosesti. Poti aduce aspiratorul din debara si sa-l plasezi in living, in timp ce aspiratorul de mana, spun anumite pareri, iti va fi mult mai util in zona bucatariei. Fa in asa fel incat sa ai acces usor la lavete, servetele umede, perii, pamatuful de praf etc.

 

De unde incepem

Cand casa e dezordonata, e clar ca in prima instanta nici nu stii de unde sa incepi sa faci curat, osciland intre a strange hainele aruncate pe scaune sau a pune direct la dizolvat stropii de grasime de pe aragaz sau calcarul din baie. Totusi, atunci cand aspiri si speli pardoseala dintr-un capat intr-altul, va fi indicat sa incepi cu camerele situate in coltul opus iesirii.

Trebuie sa ai rabdare, deci incepe prin a deschide toate ferestrele si a tria toate obiectele care iti pot sta in cale atunci cand vrei sa maturi/aspiri/speli. Hainele murdare se vor separa neaparat, fiind puse in cosul de rufe sau direct in masina de spalat, in timp ce restul se pun la locul lor, pe rafturi, in sertare sau pe umerase, in dressing. Acelasi lucru este valabil si cu perechile de pantofi. Covoare, paturi, cuverturi, perne, pilote – toate se scot la aerisit.

 

Ce facem mai intai

Dupa ce obiectele importante si de pastrat au fost stranse, e momentul sa se inceapa trierea deseurilor. Daca ai macar 3 recipiente separate pentru gunoi (plastic, hartie, gunoi menajer), aliniaza-le in hol si incepe sa imparti in ele corespunzator.

Daca in baie ti-au ramas recipiente goale de la produse cosmetice sau cartoane de la hartia igienica – e momentul sa le strangi si sa le pui pe fiecare in sacul potrivit. Acelasi lucru se poate face si cu resturile de mancare din frigider sau cu ambalajele lucrurilor pe care le-ai despachetat recent si ai uitat sa le arunci.

 

Ce facem concomitent

Baia si bucataria sunt cam cele mai dificil de curatat locuri, asa ca nu ar strica sa lasi sa actioneze din timp substantele de curatare, atat in cada sau in cabina de dus, cat si in toaleta, lavoar, chiuveta din bucatarie, frigider si pe aragaz.

Iti recomandam sa limitezi neaparat accesul animalelor de companie in aceste doua zone, atunci cand lasi murdaria de pe obiecte sa se dizolve in substante chimice, inainte de a le spala si clati temeinic.

 

Care sunt pasii urmatori

Dupa cum spuneam, se incepe cu dormitoarele, acestea fiind zonele indepartate fata de iesire si care trebuie rezolvate primele. Asternuturile – se presupune ca au fost stranse si puse la spalat sau la aerisit deja. Este momentul sa sa stergi praful, sa intorci si sa aerisesti salteaua, sa aspiri murdaria de pe pardoseala.

Continua aceleasi procedee in living, baie si bucatarie. Spala geamurile, vasele murdare, obiectele care au fost prealabil puse la curatat cu substante ca detartrantul sau detergentul pentru piese din ceramica.

Finalul

Cand ai certitudinea ca ai ordonat si curatat toate obiectele din fiecare camera, poti incepe sa speli si pardoseala. In functie de pozitionarea camerelor, vei sti unde sa dai cu mopul mai intai, ca sa iti pastrezi accesul la o sursa de apa – de regula aceasta fiind baia.

Nu uita ca solutiile pentru parchet sunt diferite fata de cele pentru gresie, asa ca s-ar putea sa fie mai practic sa folosesti doua mopuri distincte, cate una pentru fiecare caz. Daca detii un aspirator cu spalare, acum e momentul sa profiti la maxim de functia de mop electric inclusa.

Dupa uscarea suprafetelor, poti aranja covoarele, cuverturile, salteaua, asternutul si ustensilele de bucatarie la locul lor.

2 Thoughts to “Sanatate: 6 etape cand faci curatenie in locuinta”

  1. Anonim

    Pfui ce greu o fost. Ar merge o bere după…

  2. Andy

    Ofertă nemaipomenită
    Căutăm colaboratori foarte SERIOȘI pentru un proiect de top MONDIAL.
    Activitatea se desfășoară în timpul liber de acasă din fața
    calculatorului. Pentru a aplica trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
    – minim 18 ani
    – cunoștințe minime în utilizarea calculatorului (word, pdf, navigare pe
    internet, gestionare de email-uri)
    – maxim 2 ore de timp liber în fiecare zi

    Pentru mai multe detalii contactați-mă la adresa de e-mail:
    andreipetraru08@gmail.com cu mesajul „DETALII”.

Leave a Comment