Reguli simple pentru diversificarea alimentației bebelușului

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/mDS4rRnNkbI

Hrănirea este un adevărat pilon în educație, deoarece stă la baza unei stări de sănătate optime și a creșterii adecvate a celor mici. În primele luni, bebelușul se hrănește cu tot ce e adecvat pentru vârsta sa: laptele matern ori – dacă nu este alăptat la sân – formula de lapte praf potrivită.

În jurul vârstei de 6 luni, copilul începe trecerea de la hrănirea pe bază de lapte la diversificare. Este momentul în care în alimentația sa sunt introduse toate categoriile de alimente, până la obținerea unei diete echilibrate (între 6 și 12 luni). Fiind o etapă importantă, este necesar ca părinții să se informeze și să se pregătească pentru a reacționa pașnic. Atenție, însă! Puiul simte stresul sau anxietatea părinților, iar acest lucru este valabil și în cazul consumului de noi alimente. Așadar, păstrează-ți calmul, urmează sfaturile medicului care supraveghează sănătatea pruncului, culege informații verificabile și lucrurile vor decurge bine.

Cum începe diversificarea?

În realitate, începutul diversificării dietei este mai mult despre trezirea curiozității pentru arome și consistențe noi, deoarece laptele oferă cea mai mare parte a nevoilor nutriționale ale copilului – aproximativ 70%. Dacă diversificarea începe, de exemplu, spre vârsta de 4 sau 5 luni, bebe trebuie să continue să primească 800 ml de lapte zilnic și, de la 5 luni la un an, câte 500 ml pe zi.

În mod tradițional, diversificarea debutează cu faimoasele cereale amestecate în laptele din biberon. Pentru început, sunt de preferat cerealele din orez, deci fără gluten, deoarece acesta poate fi foarte slab digerat de sistemul digestiv încă imatur al celor mici. Glutenul poate fi introdus pe la 7-8 luni.

Specialiștii recomandă o linguriță de cereale pentru început, în laptele de seară. Păstrați această cantitate timp de o săptămână, apoi, dacă pruncul digeră bine acest aliment, treceți la două lingurițe. Cheia este să faceți tranziția în mod gradual, pentru a nu induce stres în corpul încă neobișnuit cu alimente noi.

Cum evoluează diversificarea?

Pe măsură ce trec săptămânile, copilul crește și la fel se întâmplă și cu nevoile sale nutriționale. După degustarea unor bunătăți specifice, precum piure de legume, gustoasele combinații cu fructe, sucuri proaspete, carne, pește, ouă, lactate, bebelușul deja își formează obișnuințe și chiar preferințe. În continuare, însă, trebuie să-i asiguri 500 ml de lapte zilnic, după cum consideri de cuviință, în funcție de modul în care sunt organizate mesele celui mic.

De exemplu, iată cum poate arăta lista alimentară a unei zile din viața unui copil de 7-8 luni:

  • dimineața – o sticlă cu lapte în care ai pus câteva lingurițe de cereale;
  • prânz–piure din mix de legume și proteine (carne, ou sau pește) îmbogățite cu puțin ulei; la final, compot de fructe și iaurt;
  • gustare: bebelușul va avea întotdeauna sticla de lapte matern sau formula din lapte praf;
  • cina–piure de legume cu ulei (dar nu proteine, pentru că bebele trebuie să le consume pe acestea la prânz!), compot sau iaurt, încheind cu un biberon plin, dacă este absolut necesar.

Care este echipamentul potrivit pentru diversificare?

Diversificarea cu succes a alimentației copiilor are legătură indisolubilă cu obținerea echipamentului potrivit. Astfel, în această etapă a vieții copilului, este necesar să cumpărați câteva articole:

  • scaunul–bebelușul tău are nevoie de un scaun de masă, însă asigură-te că acesta îndeplinește reglementările de siguranță în vigoare; așa vei ști sigur că puiul tău nu o să cadă și o să fie așezat confortabil și într-o poziție corectă.
  • vesela–există o mulțime de modele pe piața de profil (farfurii, boluri etc.); pentru început, merită să alegi articole cu ventuză, care rămân prinse de masă, permițând inclusiv o curățenie rapidă;
  • tacâmurile–mai ales linguri mici, din material moale și, dacă este posibil, care își schimbă culoarea dacă mâncarea este prea fierbinte; acest lucru va feri de multă durere.
  • protecția pentru haine–simplă sau cu mâneci, baveta rămâne unul dintre prietenii de nădejde în diversificare, atât pentru copilul care se hrănește liber, cât și pentru protejarea obiectelor din jur, care astfel rămân curate.

Instalat corect în scaunul său, bebelușul descoperă, prin hrănirea diversificată, ce înseamnă să mănânce. Specialiștii recomandă ca bebe să nu fie reținut mult timp în scaunul său de masă, pentru a evita posibile afecțiuni ale coloanei vertebrale, din cauza poziției șezut îndelungate.