Cum să menținem articulațiile sănătoase?

Articulația reprezintă zona de unire dintre două sau mai multe oase.

Multe articulații au cartilaj la capetele de unire dintre oase. Cartilajul sănătos permite oaselor să alunece unul peste altul și ajută la deplasare acestora. De asemenea împiedică oasele să se frece unul de celălalt și în așa mod le protejează.

Articulațiile permit mișcarea coloanei vertebrale și a membrelor în diferite direcțiii, prin lubrifierea naturală. Deosebim articulații rigide precum cele ale oaselor craniului, și mobile așa cum sunt articulațiile umerilor, ale șoldurilor și genunchilor.

De multe ori nu ne dăm seama cât de importantă este sănătatea articulațiilor, decât în momentele în care începem să avem dureri.

Care sunt cauzele afectării articulațiilor?

Articulațiile pot fi afectate de mai multe tipuri de patologii sau leziuni, cum ar fi artritele, care conduc la articulații inflamate, dureri articulare, umflături și rigiditate, iar în timp articulația se poate deteriora grav.

Sănătatea articulațiilor poate fi dereglată  și de traumatisme, de procesele îmbătrânirii care degradează țesuturile, de unele boli autoimune, de suprasolicitare prin sport, de stilul de viață nesănătos și de greutatea în exces­ (creșterea greutății corporale pune stres pe articulațiile purtătoare de greutate, cum ar fi genunchii și șoldurile; de asemenea, țesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamații dăunătoare în și în jurul articulațiilor).

Simptomele în afecțiunile articulare

Simptomele sunt variate și se rezumă la o încălcare a funcționării normale a articulațiilor, însoțite de dureri musculare și osoase. Localizarea disconfortului ne poate ușura direcția diagnozei.

  • Modificarea falangelor degetelor (apariția unor formațiuni solide pe ele) poate indica osteoartrita.
  • Durerea la nivelul articulațiilor mâinilor, poate indica artrita (inclusiv guta sau artrita reumatoida), osteoartrita.
  • Articulația cotului poate fi deranjantă în osteoartroza, osteoartrita şi chiar osteocondroza. În acest ultim caz, afectarea este în una dintre secțiunile coloanei vertebrale, iar amorțește și doare cotul.
  • Durerea la nivelul articulațiilor genunchilor, la coborârea sau urcarea scărilor, cu un procent mare de probabilitate indică și osteoartrita.
  • Articulațiile gleznei și piciorului pot fi afectate de osteoartrita (o „boală caracteristică a sportivului”) sau de artrită infecțioasă.

Despre existența problemelor ne indică și următoarele semne:

  • durerile nocturne;
  • disconfort în timpul exercițiilor fizice;
  • scârţâiala în degete, la întoarcerea gâtului, mișcări bruște etc.

Este important să nu  confundăm predispoziția ereditară la boli articulare cu durerea, umflarea și inflamația rezultată din leziuni. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră despre cauza probabilă a durerii cauzate de vătămarea fizică. Nu vă implicați în autodiagnosticare și auto-tratament. La prezența simptomelor dureroase, este necesar să vizitați un terapeut sau un specialist înalt specializat.

Tratament articulaţii dureroase

Este important să urmați câteva principii ale unei vieți sănătoase pentru a rămâne sănătoși mai mult timp. De exemplu, renunțarea la obiceiurile proaste va avea un efect pozitiv asupra sănătății dvs. și va deveni, de asemenea, o măsură preventivă în apariția bolilor articulare. Fumatul, consumul de alcool, alimentația nechilibrată – toate acestea împiedică organismul să se restabilească eficient, contribuie la procesele degenerative.

Este util să vă obișnuiţi cu sporturile raționale:

  • cultura fizică;
  • faceți exerciții de întindere;
  • dezvoltaţi un program de antrenament echilibrat.

Încercați în mod regulat să întăriți sistemul imunitar:

  • mâncați fructe și legume sănătoase;
  • echilibrați dieta zilnică şi după necesitate luați în considerare utilizarea complexelor minerale-vitamine, precum Sun D3, Detrical, Adult Guard3, care joacă un rol indispensabil în mineralizarea oaselor
  • verificați cu medicul dumneavoastră de familie vaccinurile anuale împotriva gripei etc.

Dacă nu mai este cazul să recurgeți la prevenție și este necesar să aflați cât mai curând posibil cum să ameliorați procesul inflamator al articulațiilor, ar trebui să vă consultați medicul cu privire la anumite medicamente sau proceduri. Specialistul poate sugera, dacă este necesar:

  • reducerea sarcinii fizice asupra articulațiilor osoase mobile afectate;
  • utilizarea procedurilor de fizioterapie;
  • utilizarea unguente pentru articulații, care au efecte antiinflamatorii și analgezice;
  • utilizarea medicamentelor cu acțiune rapidă pentru ameliorarea durerii.

În unele cazuri, este oportun să acordați atenție procedurilor și pregătirilor special concepute pentru tratamentul articulațiilor genunchiului, gleznei, cotului etc.

Dacă boala nu este locală și afectează alte organe, ar trebui să consultați un program de tratament suplimentar care să le susțină: să faceți examinări suplimentare, să alegeți o terapie medicamentoasă eficientă, să contactați un gastroenterolog pentru a dezvolta o dietă specială.