Visez la teatru, sunt un prost

Visez la ziua când Sălajul va avea un teatru profesionist, o instituţie de cultură distinctă. Sunt un frustrat, o frustrare de care vreau să scap, dar nu pot. Naiba ştie, nu pot să înţeleg cum în întreg judeţul Sălaj nu am fost în stare să avem un teatru. Nu vreau să laud pe nimeni, dar a venit un tânăr actor să ne de-a lecţii, să încerce să schimbe mentalităţi, totul într-un judeţ în care cultura se rezumă la folclor. V-am mai scris, iubesc folclorul, îl promovez ca nebunul la radio, dar m-am săturat. Mi-a ajuns folclorul până în gât. Discuţiile despre înfiinţarea unui teatru sunt vechi în Sălaj. Văd că putem angaja sportivi, dar nu putem înfiinţa 4-5 posturi de actori pe lângă o instituţie culturală locală sau judeţeană. Eu chiar cred că nu se doreşte, că aleşii noştri sunt preocupaţi de cu totul alte chestii. Un alt director se întreba retoric dacă merită înfiinţat un teatru în Sălaj, dacă vom avea cui vinde bilete, dacă va exista profit. Dumnezeule, totul se rezumă la bani, dar voi nu pricepeţi că teatrul nu este o afacere, teatrul înseamnă cultură, educaţie. Să mă iertaţi, poate greşesc. Nu, dă-l naibii de teatru, primăriile investesc în echipe de fotbal care activeză prin nu ştiu ce ligi inferioare, III- IV. Măi, voi sunteţi nebuni? Avem atâtea cluburi de fotbal, atâţia antrenori, sunt sute, poate mii de copii care joacă fotbal, se antrenează, dar echipele Sălajului sunt în ligile lui Dumnezeu. Voi chiar nu v-aţi săturat? E chiar atât de greu să puneţi bazele unei instituţii teatrale în judeţul ăsta amărât? Nu, nu faceţi asta pentru că nu vă interesează teatrul, voi visaţi doar ceatăra care vă cântă în strună. Primesc un telefon, cineva era interesat de un cuplu de dansatori pentru un eveniment, voia un moment coregrafic, poate puţin tango. I-am răspuns că nu se poate, că noi avem doar danţ şi populară. Nu, n-am nimic cu iubitorii de folclor, fiecare este liber să asculte ce vrea, dar eu unul m-am săturat.

3 Thoughts to “Visez la teatru, sunt un prost”

  1. […] Visez la ziua când Sălajul va avea un teatru profesionist, o instituţie de cultură distinctă. Sunt un frustrat, o frustrare de care vreau să scap, dar nu pot. Naiba ştie, nu pot să înţeleg cum în întreg judeţul Sălaj nu am fost în stare să avem un teatru. Nu vreau să laud pe nimeni, dar a venit un tânăr actor să ne de-a lecţii, să încerce să schimbe mentalităţi, totul într-un judeţ în care cultura se rezumă la folclor. V-am mai scris, iubesc folclorul, îl promovez ca nebunul la radio,… Citeste mai mult […]

  2. I.C.

    Păi nu joacă destul teatru politicienii?

  3. Un salajean

    Avem in Salaj poeti si scriitori cu duiumul ,dar cartile lor nu le citeste nimeni !Bani investiti degeaba!! Dar pentru teatru nu se gaseste finantare !Reducere din personalul de la Centrul de Cultura si infiintarea posturilor pentru teatru .

Leave a Comment