CASETA DE SĂNĂTATE: Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj lansează “Caseta de sănătate”, o rubrică permanentă în care cititorii vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.

Programul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine.
Beneficiare ale programului sunt femeile de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora.
Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele:
a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;
b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
În judetul Salaj, programul a început în 2012. În urma catagrafiilor a rezultat că peste 50.000 de femei din Sălaj sunt eligibile pentru această testare. Anul trecut, au fost testate 401 femei, fiind depistate 23 de cazuri noi de cancer de col uterin. În primele nouă luni din 2018, alte 670 de femei au fost evaluate, fiind depistate şapte noi cazuri de boală. Până la finalul anului se estimează că vor face screening alte 400 de sălăjence.
În anul 2017/2018, structura reţelei de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin este următoarea:
– 111 centre de informare şi consiliere a femeilor, în care îşi desfăşoară activitatea medici de familie;
– cinci centre de recoltare şi informare, din care trei sunt ambulatorii ale spitalelor publice, iar două ale furnizorilor privaţi:
• Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău – cabinet obstetrică ginecologie şi cabinet planificare familială;
• SC Salvosan Ciobanca Zalău – cabinet obstetrica ginecologie;
• Spitalul Orăşenesc Jibou – cabinet obstetrica ginecologie;
• Spitalul Orăşenesc „Prof. Dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei – cabinet obstetrica ginecologie si cabinet planificare familiala;
• SC Denta Expert SRL Zalău – cabinet obstetrică ginecologie;
– un laborator de citologie cu trei medici;
Pentru a efectua testul, sălăjencele se pot adresa medicului de familie sau medicului specialist. Testarea este gratuită.

Leave a Comment