Atenţie la carnea de porc! Examinarea pentru trichineloză costă doar nouă lei

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj recomandă tuturor sălăjenilor să solicite efectuarea examenului trichineloscopic înaintea consumării cărnii de porc.

Un astfel de test costă nouă lei şi se poate realiza la circumscripţiile sanitar veterinare din mediul urban şi rural din judeţ, aflate în subordinea instituţiei, dar şi la cabinetele sanitar-veterinare private. La acestea din urmă preţul examenului trichineloscopic este mai mare, în unele cabinete private depăşind suma de 20 de lei.
Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, a precizat că pentru examinarea trichineloscopică a cărnii de porc, în municipiul Zalău sunt trei centre: laboratorul sanitar veterinar din cadrul DSVSA, în Piaţa Agroalimentară din centrul municipiului şi în Piaţa Agroalimentară Astralis. La toate aceste centre, cei interesaţi se pot adresa zilnic, de luni până vineri în intervalul orar 8-16, dar şi sâmbăta între orele 8 şi 14. “În loaboratoarele DSVSA Sălaj, persoanele care vor solicita efectuarea examenului trichineloscopic vor achita o taxă de nouă lei. Desigur, în întreg judeţul, ma există şi alte puncte, laboratoare private, care nu aparţin Direcţiei, unde taxa, probabil , este diferită”, a precizat medic veterinar Vasile Chindriş.
În situaţia în care solicitanţii testului trichineloscopic nu vor găsi personalul abilitat în centrele Direcţiei pot suna la numărul de telefon afişat la intrarea în unitate şi în maximum 20 minute, medicul veterinar va ajunge la faţa locului pentru a realiza examinarea.
În oraşele Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou, examinarea se poate face în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în pieţele agroalimentare, iar în mediul rural, efectuarea examenului trichineloscopic se poate face doar în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în centrele de comună.

Cum se manifestă Trichineloza?

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se îmbolnăveşte prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat, ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive, dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie care apar la maximum două zile după consumul de carne infestată. În această situaţie, persoanele în cauză trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Trichineloza nu se transmite de la om la om
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om cu trichineloză sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic. Unele obiceiuri culinare, ca prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, ca de exemplu: pastrama, cârnaţul uscat sau afumat respectiv şunca, favorizează îmbolnăvirea cu trichineloză. De asemenea, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și tăierea clandestină a animalelor favorizează îmbolnăvirea cu trichineloză. DSVSA Sălaj recomandă populaţiei să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora. De asemenea, se recomandă achiziţionarea de carne numai din centre comerciale specializate, unde sunt puse în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, iar o altă recomandare pentru populaţia consumatoare de carne de porc este renununţarea la obiceiuri culinare riscante: consum de carne, preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Leave a Comment