„ACASĂ” şi grija pentru verticalitate

Ileana Petrean-Păuşan

Fundaţia „Acasă”, prin sponsorizări ale partenerilor olandezi şi români, au dotat în luna octombrie a.c. Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire „Acasă” din Zalău cu unul din cele mai moderne aparate de scanare a coloanei vertebrale şi diagnosticare a scoliozei sau a altor tulburări de statică vertebrală. Medicii specialişti ai Centrului de Recuperare, Tratament și Îngrijire ACASĂ au avut amabilitatea să ne ofere mai multe informaţii de specialitate, pentru a înţelege binefacerile acestui aparat.
DIERS formetic III 4D este un dispozitiv medical, certificat, non-iradiant, non-contact, care realizează înregistrarea video şi fotografică a suprafeţei posterioare a toracelui, realizând cu mare acurateţe, prin procesul de rastereografie, un model tridimensional al suprafeţei spatelui şi, implicit, al coloanei vertebrale – în plan frontal sau sagital -, rotaţia vertebrală, oblicitatea pelvisului şi alţi parametri utili în monitorizarea unei persoane cu tulburări de statică vertebrală.
Aşadar, un avantaj esenţial al acestui aparat, îndeosebi pentru copii, este că elimină pericolele evaluării clasice prin radiografie, demonstrat fiind că dozele iradiante sunt cumulative şi riscul carcinogenic este mare la un organism în dezvoltare, de aceea consensul general este acela de a limita, pe cât posibil, expunerea copiilor la iradiaţii ionizante.
Acest gând la mai binele copiilor din Zalău şi Sălaj a determinat şi colectivul medical să propună achiziţionarea unui asemenea aparat – despre beneficiile căruia a aflat la o conferinţă internaţională – şi pentru Centrul de Recuperare, Tratament și Îngrijire ACASĂ din Zalău. Cu atât mai mult, cu cât se cunoştea faptul că şi în Sălaj sunt diagnosticaţi peste 500 de copii bolnavi de scolioză şi, cu siguranţă, numărul lor este mult mai mare şi în continuă creştere, dată fiind şi ignorarea factorilor predispozanţi; factori pe care copilul, familia şi şcoala nu-i pot „controla” – creştere accelerată, musculatură insuficient dezvoltată ş.a. -, iar alţi factori, din păcate, ignoraţi cu bună ştiinţă: să amintim doar posturile vicioase (în bancă, la calculator, pe tabletă sau telefon), lipsa mişcării şi neimplicarea în activităţi sportive, „ascunderea” de soare (de la care „primim” vitamina D3) şi, nu în ultimul rând, ghiozdanul supradimensionat.
Examinarea cu acest dispozitiv este de scurtă durată, cu pregătirea necesară ea nu depăşeşte 15 minute şi permite înregistrarea a 85 de parametri care sunt, ulterior, analizaţi automat printr-un program computerizat, pornind de la valori standard, rezultatele fiind furnizate sub forma unor fişe interpretate ulterior de medic.
Menţionăm că din cei peste 500 de copii sălăjeni diagnosticaţi cu scolioză, 86 sunt monitorizaţi o dată la trei luni şi 30 benficiază lunar de tratament.
Dacă proiectul iniţiat de Fundaţia „Acasă” în 2012 în colaborare cu Primăria Municipiului Zalău, care finanţează activitatea de evaluare a copiilor din oraş, a debutat cu investigaţii prin realizarea de radiografii, acum, datorită acestui aparat modern, pericolul iradiaţiilor este exclus. Lunar, circa 30 de copii din şcolile municipiului participă la evaluare.
Se preconizează extinderea proiectului şi în celelate localităţi din judeţ, pentru diagnosticarea, pe cât posibil, a tuturor copiilor cu scolioză şi cuprinderea lor într-un program de monitorizare şi tratament, deoarece la această vârstă şansele de vindecare sunt mult mai mari. Desigur, pentru această activitate de amploare şi de durată pe care şi-o propune Fundaţia „Acasă” din Zalău, un demers foarte important pentru … verticalitatea, la propriu, a copiilor noştri, este nevoie de efort comun din partea familiei, a şcolii şi, nu în ultimul rând, a autorităţilor judeţene şi locale.

3 Thoughts to “„ACASĂ” şi grija pentru verticalitate”

  1. Grija pentru verticalitate!

    Semneaza inculpat Babtan

    1. Anonim

      Cârcotaşule, se pare că n-ai înţeles nimic şi nici nu eşti capabil să separi lucrurile. Una-i una, alta-i alta! Este chiar atât de greu?

  2. Lasa, lasa anonimule!

    N-ai inteles ca articloul e „detergent”, atata ca-i un pic cam prea devreme.
    Lasa un pic „hainele” la inmuiat si apoi da-le la spalat…
    Adicatelea nu suntem cu totii amnezici…Pai ce Babtan ala a „furat” singur, fara stirea nimanui?!

Leave a Comment