Zeci de mii de fermieri sălăjeni sunt chemaţi la urne

Peste 63.000 de fermieri sălăjeni sunt aşteptaţi la urne în data de 10 noiembrie, pentru a-şi alege reprezentanţii în Colegiul Judeţean al Camerei Agricole, a anunţat Mircea Ciocian, preşedintele Comitetului judeţean de iniţiativă pentru înfiinţarea acestei instituţii.
Dată fiind lipsa finanţării acestor alegeri, precum şi experienţa altor judeţe, oraganizatorii scrutinului din noiembrie au decis să nu tipărească decât aproximativ 6.000 de buletine de vot. „Prezenţa la vot în alte judeţe a fost foarte mică. Ţinând cont şi de faptul că nu avem bani pentru organizarea acestor alegeri, nu vom tipări atâtea buletine câţi potenţiali votanţi există. Am decis ca fiecărei unităţi administrativ-teritoriale unde vor fi amenajate secţii de votare să-i asigurăm buletine de vot pentru 10 la sută din electori”, a precizat Ciocian.
Totuşi, fiecare secţie de votare va avea posibilitatea, dacă situaţia o cere, să multiplice buletinele de vot. „Vom pune la dispoziţie varianta electronică a buletinului de vot, ca să poată fi făcute copii dacă prezenţa la urne este mai mare. Aceste buletine de vot vor avea în loc de ştampila de control, semnătura membrilor comisiei”, a mai spus sursa citată.
Conform legii, Camera Agricolă are patru organisme de lucru: Adunarea Generală a membrilor, Colegiul Judeţean, cu 25 de membri, ce vor fi aleşi duminică, 10 noiembrie, un serviciu operaţional-administrativ, compus din minim şapte specialişti şi Comisia de Cenzori.
Mandatul celor 25 este de un an, din 2014, Camera Agricolă Sălaj urmând să intre în regim normal, cu mandat de patru ani.
Preşedintele Comitetului judeţean de iniţiativă a ţinut să precizeze că în mandatul lor de un an, persoanele care vor câştiga alegerile vor avea trei atribuţii: înregistrarea Camerei ca persoană juridică, un ONG de utilitate publică, întocmirea registrului de membri, precum şi organizarea viitoarelor alegeri.
În 47 de oraşe şi comune din judeţ, adică în cele care au trimis cereri pentru structura comisiilor de votare, vor fi constituite secţii de votare. În ceea ce-i priveşte pe fermierii din celelalte 14 unităţi administrativ-teritoriale (Zalău, Jibou, Bobota, Boghiş, Camăr, Chieşd, Cristolţ, Halmăşd, Lozna, Meseşenii de Jos, Pericei, Surduc, Şamşud, Şimişna), aceştia vor fi arondaţi secţiilor existente.
Din structura de conducere a acestei instituţii vor face parte opt reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri, câte doi de la patronate, sindicate şi cooperativele agricole, un reprezentant al proprietarilor de păduri, unul al unităţilor ce cercetare şi unul al medicilor veterinari, patru fermieri peste 35 de ani şi alţi patru, sub 35 de ani.
În cursa pentru cele 25 de locuri disponibile s-au înscris 37 de candidaţi.

Leave a Comment