Sălăjenii pun preţ mai mare pe sănătate decât pe religie

Şase asiguraţi din Sălaj au refuzat cardurile naţionale de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă. Cu toate acestea, vor beneficia de drepturile de asigurat în baza unei adeverinţe eliberată de Casa Judeţeană de Asigurare de Sănătate (CJAS) Sălaj, potrivit directorului instituţiei, Marius Tăutu, valabilitatea documentului fiind de trei luni. „Pentru cei care refuză din motive de conştiinţă cardul, Casa va elibera, din trei în trei luni, adeverinţe de înlocuire a cardului. Cardul nu conţine date medicale despre asigurat, ci doar date de identificare”, a precizat Marius Tăutu.
La nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au fost înregistrate aproape 4.000 de astfel de situaţii. De altfel, numărul refuzurilor în Sălaj este mic comparativ cu cel înregistrat în judeţele vecine. De pildă, în Cluj, au refuzat, majoritatea din motive religoase, aceste documente, circa 30 de asiguraţi.
Conform oficialul CJAS, pentru Sălaj au fost tipărite 165.103 carduri, 25.778 dintre acestea fiind activitate deja de titulari prin prezentarea la medicii de familie, iar 4.987 au fost returnate de Poşta Română, în majoritatea cazurilor, asiguraţii fiind plecaţi din ţară.
Totodată, 79 de carduri au fost raportate deja pierdute sau distruse, titularii urmând să achite contravaloarea lor, iar alte 156 de carduri au fost blocate la introducerea în cititoarele de carduri achiziţionate de medicii de familie. Potrivit preşedintelui CJAS Sălaj, introducerea de cinci ori a codului PIN greşit a dus la blocarea cardului în cele mai multe cazuri. Un număr de telefon la care titularul cardului va trebui să sune pentru a obţine un nou PIN va fi disponibil, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie. De asemenea, tot de la începutul lunii viitoare, deblocarea cardurilor s-ar putea face şi la CJAS Sălaj, instituţia achiţionându-şi două cititoare, cu ajutorul cărora se vor putea activa şi cardurile rămase neactivate.
Pe de altă parte, cardurile refuzate rămân la sediul Casei Judeţene, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument. Potrivit oficialilor din Sănătate, începând cu 1 mai, cardul de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

3 Thoughts to “Sălăjenii pun preţ mai mare pe sănătate decât pe religie”

  1. Zălăuan

    Cine refuză cardul, n-are decât să-şi plătească singur actele medicale. De ce se tot fa c excepţiii? Doar popii iubesc foarte mult cardurile, de bani bineînţeles !

  2. Claudiu

    Oferta de lucru cu cea mai vasta extindere! Deja suntem peste tot! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: doarsimplu@gmail.com

  3. Anonim

    Sa ne amintim cine s-a opus initial cardului de sanatate? Va intreba cineva fetele bisericesti daca stiu ceva de acest caz? Faceti macar acum un pas spre progres, faceti o slujba sa iasa dracu macar din cardul de sanatate . Ma gandesc daca in politica de dreapta se va gasi un progresist sa propuna o reforma in domeniul spiritual sa scapam tara asta de atatia oameni care ai vor binele cu dea sila

Leave a Comment