Concluzii în urma simulărilor: Examenul de Bacalaureat, o „nucă tare” pentru toţi absolvenţii claselor a XII-a

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat indică o creştere a procentului de promovabilitate faţă de anul şcolar precedent. Cu toate acestea, reprezentanţii învăţământului sălăjean nu s-au declarat mulţumiţi, însă, în opinia lor, rezultatele la examenele din vară vor fi, cu siguranţă, mai bune. „Este o uşoară creştere în acest an, însă nu înseamnă că suntem absolut mulţumiţi sau mulţumiţi. Eu cred că vor fi rezultate mai bune la examene şi va fi o mobilizare mai bună a claselor a XII-a”, a declarat marţi, Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentant o situaţie comparativă. „Este foarte interesant de analizat cum au evoluat elevii claselor a XI-a de anul trecut, care, în prezent sunt clasa a XII-a. Astfel, dacă la simularea din anul şcolar precedent procentul de simulare la clasele a XI-a a fost de 44,85 la sută la limba română, în acest an, aceleaşi clase care sunt a XII-a acum au obţinut un procent de promovabilitate de 61,48 la sută, adică cu circa 16,63 la sută. Şi la proba de limba maternă, procentul a fost unul mai mare, cu aproximativ 11, 69 la sută, iar la proba obligatorie a profilului, în 2014 au promovat 28, 82 la sută dintre participanţi, iar în acest an, 44, 72 la sută”, a exemplificat reprezentantul Inspectoratului.

Diferenţe mari între copiii de la sate şi cei de la oraş
În ceea ce priveşte rezultatele simulării Evaluării Naţionale, cele mai bune rezultate au fost obţinute în mediul urban, unde au promovat peste 60 la sută dintre elevii care au suţin testarea, în timp ce în mediul rural, procentul celor care au obţinut medii de trecere a fost de 39,76 la sută. „Şi la simularea Evaluării Naţionale din acest an s-a observat o uşoară creştere a procentului de promovabilitate. La limba română, în 2014 au promovat 65 la sută dintre elevi, iar în acest an procentul a fost de 65,84 la sută. La matematică, în 2014 au promovat 28, 10 la sută, iar în 2015 30,24 la sută. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la proba la limba maternă, respectiv 86,18 la sută în acest an, faţă de 80,40 în anul 2014”, a menţionat Lucaciu.

Inspectoratul solicită orarul consultaţiilor
Potrivit reprezentantului ISJ Sălaj, în majoritatea unităţilor de învăţământ au fost analizate lucrările, urmând programarea şedinţelor cu părinţii, precum şi organizarea unor dezbateri în cadrul Consiliilor profesorale. „Inspectoratul a trimis în cursul zilei de luni, 16 martie, o adresă în toate şcolile, prin care se cere, pe lângă planul de măsuri remediale, să fie vizate şi următoarele aspecte: analiză la nivel de unitate de învăţământ a rezultatelor obţinute, organizarea de către diriginţi a unor întâlniri cu părinţii, cărora să le fie prezentate rezultatele simulării şi, totodată, să le fie prezentată o sinteză a cauzelor care au generat rezultatele respective, elaborarea unui orar al unui program de pregătire a examenelor, care să fie adus la cunoştinţa părinţilor şi elevilor şi se va realiza o monitorizare pe zile şi discipline a prezenţei elevilor la consultaţii organizate în unitatea de învăţământ. Deci, pentru început, Inspectoratul va solicita orarul programului de consultaţii pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a şi în cadrul unor inspecţii, fie tematice, fie de o zi, va fi verificat modul în care aceste consultaţii au loc, precum şi prezenţa elevilor la aceste ore”, a precizat Marcel Lucaciu.

One Thought to “Concluzii în urma simulărilor: Examenul de Bacalaureat, o „nucă tare” pentru toţi absolvenţii claselor a XII-a”

  1. Anonim

    de ce nu se da bacul numai din religie? stim bine ca majoritatea elevilor sunt prosti gramada, dar asa ar putea demonstra ca sunt cel putin teoretic credinciosi si au un viitor strralucit in sanul bisericii si nu in ultimul rand in politica, caci si la hotie ai nevoie de un minim de minte sa nu te prinda astia iute

Leave a Comment