Purtatorul de cuvant al PNL Salaj, Dorel Oros, la „Rotisorul politic”: „In institutiile statului este o harababura generala”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: vicepresedintele PNL Salaj, purtatorul de cuvant al acestei organizatii, Dorel Oros, actual director al Directiei Silvice Salaj. In aceasta pagina va prezint cateva fragmente din dialogul purtat cu interlocutorul nostru.

„Au fost la un anumit moment chiar 40 de oameni in control”

Reporter: Bine ati revenit la emisiunea noastra. Dupa ceva vreme…

Dorel Oros: A trecut multa vreme de cand nu am fost intr-o emisiune la postul dvs. de radio. Preocuparile mele din ultima perioada au fost axate mai mult pe ceea ce inseamna administratie, pe munca pe care o desfasor la Romsilva, iar inainte chiar am avut o perioada lunga de relaxare impusa de decizii ale Ministerului Mediului si Regiei Nationale a Padurilor, pe care le-am castigat in instanta, si despre care, astazi, pot sa spun ca sunt ilegale. Dar, in sfarsit, iata-ne aici de fata, in prag de iarna, sfarsit de toamna superba. Sper ca si emisiunea noastra sa fie una placuta.

Rep.: Sunt acestea frecusuri politice? Apropo si discutiile interminabile din ultimii ani despre functiile de directori in institutiile deconcentrate sau cum s-or numi ele.

D.O.: Cel putin in ce ma priveste, nu a existat un miminum de decenta, un minimum de respectare a legalitatii. Sigur ca pana la un anumit moment lucrurile sunt normale, dar daca dau timpul inapoi un an si patru luni, proaspat demis de la conducerea Regiei Nationale a Padurilor printr-un ordin, castigat si acela in instanta, ca sa poata schimba toti directorii din Romsilva s-a dat o hotarare de Guvern care, sigur, ma punea intr-o situatie si intr-o postura, atat pe mine, cat si pe multi colegi din tara, de a ne desface contractul de munca. La momentul respectiv as fi acceptat o varianta de a parasi directia, daca mi s-ar fi oferit un post normal, conform pregatirii, de inginer in cadrul Directiei Silvice, unde muncesc de 20 de ani.

Din pacate, situatia a fost una umilitoare, atat pentru mine, cat si pentru ce insemna sectorul silvic si s-a recurs la desfacerea contractului de munca. Nu a fost suficienta o singura decizie. Am primit trei decizii consecutive in termen de 45 de zile, de desfacere a contractului de munca. La ora 11 primeam o decizie de desfacere a contractului de munca, seara primeam decizie de interimat pe perioada pana la aplicarea efectiva a deciziei.

Si tot asa, tot asa plus 45 de zile. Astazi ma aflu intr-o situatie comoda, din punctul meu de vedere, in sensul ca doua dintre cele trei decizii de desfacere a contractului de munca au fost castigate in instanta, pana la Inalta Curte, unde le-am castigat. Si ca urmare a acestei decizii si a discutiilor pe care le-am avut cu cei din conducerea actuala a Regiei Padurilor, am hotarat ca era in iunie un moment oportun de a reveni, tinand cont si de anumite situatii conflictuale care existau in cadrul Directiei Silvice si faptul ca din punct de vedere a ceea ce inseamna realizari, indicatori de performanta, Directia Silvica era pe un trend descrescator.

Deci nu am venit chiar de bunavoie, am venit in urma unor discutii destul de profunde si de analiza practica a activitatii. Si am revenit, si ma regasesc astazi in functia de director al Directiei Silvice Salaj cu toate tachinarile care au avut loc, mai ales in ultima perioada: un megacontrol dispus printr-o decizie a directorului general. Au fost la un anumit moment chiar 40 de oameni in control. Acum astept cu nerabdare si ultima nota de constatare, dupa care lucrurile sa decurga intr-o maniera normala, pentru ca din notele de constatare care le am pana acum, in multe locuri chiar trebuie sa dau premii la oameni, nu sa fie sanctionati. (…)

„Actuala guvernare nu a tinut seama de niciun criteriu”

Rep.: Pana la urma, cum ar trebui sa se finalizeze aceasta poveste, a numirilor de directori la institutii?

D.O.: Numirile, de fiecare data, chiar si noi, PNL, in anumite momente, fie ca eram sub sigla CDR sau cu

Alianta D.A., am spus-o mereu: exista nevoie de un anumit nivel, ca cei care reprezinta anumite regii de importanta nationala, strategica, sa fie pana la un anumit nivel o numire vizavi, sa zicem, macar 49 la suta politica, dar nu se poate sa numesti un om pe criterii exclusiv politice, fara sa aiba calificarea corespunzatoare pentru functia care o ocupa, sa nu raspunda unor legi speciale.

Noi avem Statutul Personalului Silvic, in care se spune clar ca pentru a fi director trebuie sa ai un anumit grad profesional, trebuie sa ai calificarea in primul rand de inginer silvic, ca sa fii director economic, conform legii contabilitatii, trebuie sa ai o anumita vechime in functii de conducere economice. Fiecare Guvern care a fost, fie ca s-a numit PSD, fie ca s-a numit CDR ori Alianta D.A., a tinut seama de aceste criterii minimale. Ei, actuala guvernare nu a tinut seama de niciun criteriu. Singurul criteriu era faptul ca ai carnet de membru de partid si in rest nu conta daca din punct de vedere profesional, intelectual esti pregatit sau nu pentru functia pe care o detii. De aici si ceea ce se intampla la ora actuala in institutiile statului.

Este o harababura generala. Sunt doi directori, sunt trei directori. Se platesc doi, trei directori, fara ca organele abilitate, Curtea de Conturi, sa intervina si sa impute acesti bani care trebuie platiti la doi, trei directori, celor care de fapt emit aceste decizii si celor care le aplica fara discernamant, semnand ca si niste oameni, stiu eu, neinstruiti. Nu spun ca primarii, pentru ca primarii semneaza in cunostinta de cauza. Si ca o concluzie: accept si eu, ca om implicat politic, ca pana la un anumit nivel functiile acestea trebuie sa se ocupe pe un anumit culoar politic favorabil unei persoane, dar pe langa acest culoar politic acea persoana trebuie sa aiba calitatile si sa raspunda unor cerinte minime care se impun sectorului respectiv, fie ca vorbim de Directia Silvica, fie ca vorbim de Directia Agricola, DSV sau stiu eu care institutii, regii autonome din tara asta. Si chiar spuneam ca s-a coborat atat de jos, incat niciunei rame nu ii este greu sa treaca stacheta…

„Din punct de vedere moral, acest Guvern nu se mai bucura de sprijinul niciunui parlamentar”

Rep.: A fost motiune de cenzura in Parlament. A picat, a cazut, nu a trecut, cum vreti sa spunem…

D.O.: A inceput deja initierea unei noi motiuni.

Rep.: Sa discutam despre vechea deja motiune, anuntata ca si castigatoare aproape de catre liderul PSD Victor Ponta, daca nu cumva a gresit anuntand acest lucru. Altii spuneau ca a fost de fapt o telemotiune si nu o motiune de cenzura adevarata…

D.O.: Eu personal, si cu toti colegii cu care am discutat in perioada asta, niciunul dintre noi nu ne-am aratat optimisti in ceea ce inseamna trecerea acestei motiuni. Aceasta motiune ar fi trecut sau ar fi avut sanse mari sa treaca daca si parlamentarii, deputatii, senatorii asa-zisi independenti, si cei ai PD-L si UDMR si-ar fi exprimat acest vot. In conditiile in care liderii partidelor aflate la guvernare au decis ca parlamentarii lor sa nu voteze, speranta mea in motiune, in a trece motiunea, a fost zero. Pentru ca suntem la mijlocul ciclului electoral pentru ceea ce inseamna un parlamentar si daca cineva din acest grup al puterii s-ar fi desprins si ar fi mers la vot, cu siguranta ar fi fost marginalizat in partid, ar fi fost dat afara si sigur, pe baza legii, fiecare parlamentar este ales intr-un colegiu uninominal, i-ar fi fost greu, ar fi fost lipsit de sansa in a-si apara in 2012 un nou mandat.

De aceea, v-am spus ca nu am fost rezervat, am fost sceptic intru totul in ceea ce inseamna motiunea. Ce este totusi surprinzator: impotriva motiunii nu a votat nimeni. Din punct de vedere moral, acest Guvern nu se mai bucura de sprijinul niciunui parlamentar. Au votat cei care au mers si au depus acele bile in urne. Niciunul nu a votat – eu cel putin as fi lasat 10 – 15 deputati, senatori, parlamentari din arcul guvernamental pentru a nu fi unic in istorie un Guvern care nu cade, dar care are zero voturi impotriva unei motiuni. Foarte interesant.

Rep.: A fost o smecherie care a tinut.

D.O.: A tinut. Dar prin aceste smecherii repetate, in care 1 + 1 nu face 2 si face 4, practic Parlamentul si Emil Boc ca premier, si Basescu ca si presedinte, au fost parlamentari, practic isi bat joc de aceasta institutie, care este institutia centrala a unei democratii in orice tara europeana civilizata. Faptul ca Parlamentul, parlamentarii sunt luati ca niste copii, care in loc de minte au doar, stiu eu, muschi, mi se pare exagerat.

O sa se ajunga in Romania – daca lucrurile continua asa – ca sa fii parlamentar, sa fie cumva o jignire. Exact cum astazi ca sa jignesti un om ii spui taran, probabil in timp vom ajunge sa spunem ca esti parlamentar este rusinos, in conditiile in care Revolutia din 89 noi asta ne-am dorit: parlament liber, parlament care sa decida. Parlamentul a decis cu 219 voturi ca sa treaca motiunea. Nu a fost niciun vot impotriva motiunii. Din punct de vedere al istoriei va ramane ca pentru aceasta motiune, practic, a votat o majoritate absoluta, si acea majoritate absoluta este formata din 219. Si s-a gasit un parlamentar care si-a anulat votul. Si niciun vot impotriva motiunii. Este, dupa mine, obiect de studiu pentru scolile politice si cu atat mai mult intr-o posibila revizuire a Constitutiei vizavi de acest sistem, de a fi prezent in sala si a nu vota. Si daca trebuie sa fie conditionata caderea unui Guvern neaparat de jumatate din numarul parlamentarilor alesi si nu a celor prezenti.

Rep.: O declaratie a consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, citez: „Daca Ponta i-ar fi cautat pe tradatorii de la putere, i-ar fi gasit. Dar nu i-a cautat!” Asa o fi?

D.O.: Stiti cum e, dupa ploaie, pelerina. Acum este usor sa discute orice consilier. As fi vrut sa citesc aceasta declaratie undeva luni, sau cu o saptamana inainte de motiune. Sigur, eu recunosc ca cei care au semnat motiunea, PNL si PSD, au facut anumite greseli, de abordare vizavi de cautarea unor parlamentari care sa voteze. Pentru ca lucrurile care vrei sa treaca se tin intr-un oarecare secret, mai ales la nivelul acesta, unde un nume rostit reprezenta carne de tun pentru partidul din care facea parte. Si practic inca din seara premergatoare motiunii se putea citi pe expresia fetelor, atat ai celor de la PNL, dar mai ales de la PSD, ca nu exista, de fapt, acel numar minim necesar de a trece motiunea.

Au fost si din partea noastra greseli, a celor doua partide, in abordarea acestei motiuni, pentru ca altfel era daca se prezenta incepand de luni, liderii celor doua partide, partidele in totalitatea lor, o propunere concreta de premier in carne si oase, si nu un premier virtual. Altfel ar fi fost impactul si atunci s-ar fi putut ca deputati din grupul minoritatilor nationale sa sprijine. Mai ales ca PNL avea varianta care a fost vehiculata si este cea mai credibila: vechea varianta cu Klaus Johannis premier, si atunci macar partea de minoritati altele decat minoritatea maghiara probabil s-ar fi prezentat la vot. Dar, lucrurile sunt intr-o continua miscare. Si aceste greseli, stiu eu, se pot corecta la o viitoare motiune. (…)

Leave a Comment