Modelele de subiecte pentru examenele nationale din 2011, afisate pe internet

Modelele de subiecte pentru examenele nationale din 2011, afisate pe internet

Modelele de subiecte pentru examenele nationale din anul 2011, respectiv cele pentru bacalaureat si pentru evaluarea nationala, pot fi consultate pe site-ul http://subiecte2011.edu.ro, unde au fost publicate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE).

Modelele de subiecte pentru toate tipurile de probe sunt insotite de precizari privind scopul evaluarii, statutul disciplinei, structura subiectelor, competentele de evaluat, detalii privind evaluarea, inclusiv baremele de evaluare si de notare, informeaza Ministerul Educatiei.

Modelele de subiecte sunt orientative si au ca scop familiarizarea elevilor si a profesorilor cu tipul de subiecte, gradul de specificitate al acestora in functie de tipul programei, precum si cu nivelul de dificultate al subiectelor pentru examenele nationale din anul 2011.

Publicarea acestor modele de subiecte a fost facuta in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a in anul scolar in curs si cu Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat din 2011.

Pentru proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul bacalaureatului, de pilda, este prezentat ca model un subiect la care, printre altele, elevii trebuie sa scrie un eseu de 2-3 pagini, in care sa prezinte viziunea lor despre lume reflectata intr-una din nuvelele studiate, din creatia lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale sau Ioan Slavici.

In elaborarea eseului, se vor avea in vedere repere precum: evidentierea a doua caracteristici ale nuvelei regasite in textul pentru care s-a optat, prezentarea, prin referire la nuvela studiata, a trei elemente de structura ale textului narativ, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/a unuia dintre personaje, ilustrarea relatiilor dintre doua personaje, prin care se evidentiaza viziunea despre lume in nuvela studiata si sustinerea unui punct de vedere personal despre modul in care se reflecta in text viziunea despre lume a autorului/ a unuia dintre personajele pentru care s-a optat.

Alte articole

Leave a Comment