Explodeaza mamaliga UDMR?

Daca in urma cu un an, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dadea verdictul cum ca adoptarea legii prin asumarea raspunderii Guvernului nu este in regula, anul acesta a spus acelasi lucru. Insa, trebuie luat in calcul ca aceasta decizie are si o nuanta, demna de luat in seama. Astfel, daca anul trecut era invocata necesitatea unei dezbateri ample pe o lege atat de importanta, anul acesta de vina pentru neconstitutionalitate este conflictul institutional dintre Guvern si Senat, acolo unde Legea Educatiei se afla in procedura de adoptare.

Va vine sa credeti sau nu, este a 16-a oara cand un act emis de Guvernul Boc este facut praf de CCR. In aceasta situatie, este imposibil sa nu te intrebi ce cauta Emil Boc in fruntea Guvernului, profesor de drept constitutional, individ care pare sa-si fi uitat meseria de baza. Ori, se mai pune problema ca premierul sa stie ce face, dar sa incerce marea cu degetul, disperat fiind in urma atator presiuni la care este supus. Sincer, tind sa cred ca ultima varianta este si cea reala, luand in calcul efectele pe care le-ar putea genera nenumaratele decizii ale CCR.

Daca unii sunt convinsi de faptul ca Legea Educatiei ar fi doar un moft al presedintelui, nimic mai fals. Aici vorbim, implicit, si despre o miza de maxima importanta a UDMR. Ce mai poate face UDMR pentru electoratul sau pentru a mai drege busuiocul, dupa ce le-a taiat lefurile si i-a dat afara de prin institutii, decat sa rezolve o lege mult ravnita care sa prevada studierea istoriei si a geografiei in limba maghiara? Atunci, este lesne de inteles si de ce UDMR a reactionat atat de dur, dupa verdictul CCR. Marko Bela a acuzat o decizie politica a CCR si a convocat pentru luni forurile Uniunii pentru a vedea ce se poate face.

In acelasi timp, Gyorgy Frunda a fost de-a dreptul turbat de manie: Sunt cu un gust foarte amar, sunt deceptionat politic pentru ca aceasta Curte, care pana acum pastra un echilibru institutional, a adus acum o decizie politica. Trebuie sa gandim rational si la decizii politice sa avem reactii politice. Nu vad de ce am continua o guvernare in care nu am avut decat sa adunam oprobiul cetatenilor. Din punctul nostru de vedere, o masura de autoaparare politica ar fi iesirea de la guvernare. Multi dintre colegii mei simt cum simt si eu. Iar daca lucrurile stau astfel, este foarte probabil ca UDMR sa se izoleze pe scena politica. Si asta, in conditiile in care, pana la urma, politicienii romani ar trebui sa constientizeze ca rolul udemeristilor pe prima scena a politicii romanesti este similar cu cel al unei prostituate care, in termeni duri, pentru a supravietui, este obligata sa-si hraneasca bastarzii.

Una peste alta, ceea ce nu au reusit parlamentarii PNL si PSD, si anume sa arunce in aer actuala coalitie, este pe cale sa o faca UDMR. Si nu stiu cu ce i-ar mai putea ademeni PDL pe maghiari pentru a-i convinge sa ramana la guvernare. Oricum, pentru democrat-liberali situatia este cu atat mai stramta cu cat Traian Basescu a declarat, de curand, ca nu mai este dispus sa se sacrifice pentru a tine PDL la guvernare. Vremuri tulburi…

Leave a Comment