PNL Sălaj: „PSD transformă piaţa muncii într-un sistem înapoiat, rigid şi birocrat”

 

PNL Sălaj ia atitudine în ceea ce priveşte noul proiect legilativ ce vizează modificări substanţiale în legislaţia muncii, susţinând că majoritatea PSD a încercat să modifice pe ascuns “Legea pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003- Codul Muncii “. Liberalii sălăjeni au anunţat la conferinţa de presă de vineri că proiectul acestei legi a fost adoptat tacit de Senatul României, fără nici o dezbatere, şi că timpul care în mod normal era destinat dezbaterilor nu a fost folosit în acest scop şi a expirat. În acest moment proiectul legislativ se află în sertarele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Un lucru grav, dacă ne gândim la faptul că această lege este una dintre cele mai importante care ne guvernează existenţa, atât în calitate de angajat cât şi în calitate de angajator. „Vorbim despre o propunere legislativă cetăţenească de modificare a Codului Muncii, iniţiată de Blocul Naţional Sindical (BNS)”, a spus Lucian Bode. Deputatul PNL a reamintit faptul că în 2010 România avea cea mai rigidă piaţă a muncii din UE , rigiditate care se traduce, în opinia lui, prin reţinerea companiilor în a angaja personal nou (afectând în primul rând tinerii şi şomerii). Conform unor studii de la acea vreme Romania avea peste 1.6 milioane de persoane care lucrau la negru şi nu existau nici reglementări pentru încurajarea muncii în regim temporar.

Deputatul a menţionat că în 2011, Guvernul Romaniei a adoptat un Cod al Muncii „modern şi european” îmbunătăţind în mod semnificativ funcţionarea pieţei muncii, contribuind la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă. „Totodată Codul Muncii adoptat în 2011 prevede şi o serie de sancţiuni pentru angajatorii care folosesc angajaţi la negru”, a reamintit Lucian Bode, subliniind faptul că statistica anilor 2012-2014 arată că numărul angajaţilor la negru a scăzut în raport cu 2010. „Majoritatea PSD la propunerea BNS intenţionează să aducă zeci de modificări la Codul Muncii. Aceste modificări sunt de natură a aduce piaţa forţei de muncă la nivelul anilor 2000, când sistemul era rigid si birocrat. Revenirea la dispoziţiile anterioare anului 2011 sau promovarea unor dispoziţii chiar mai restrictive , vor produce efecte contrare flexibilizării relaţiilor de muncă, vor contribui la accentuarea problemelor intampinate de angajatori in contextual economic dificil actual.

Aceste modificări atacă competitivitatea şi performanţă economiei romaneşti, produc distorsiuni ale concurenţei şi ale mediului de afaceri. În aceste condiţii PNL a considerat oportun sa aducă la masa discuţiilor toate părţile implicate şi interesate de acest subiect, în vederea stabilirii principiilor care trebuie sa stea la baza elaborării unei soluţii legislative care să determine flexibilitatea relaţiilor angajat-angajator.

Astfel, la Camera Deputatilor a avut loc o întâlnire cu cei mai mari angajatori ai Sălajului ( Michelin, Tenaris), unde reprezentanţii acestor două firme importante s-au declarat îngrijoraţi de numeroasele iniţiative legislative ce au ca scop modificarea legislatiei muncii, promovate pe diferite căi in Parlamentul Romaniei. În opinia acestora modificările propuse la Codul Muncii vor avea efecte negative asupra locurilor de muncă din Sălaj şi asupra atractivităţii României pentru investiţii. Au mai avut loc întâlniri cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea Romaniei, cu reprezentatnţi ai patronatelor şi ai unor factori relevanţi din domeniu, Grupul parlamentar PNL organizând şi o dezbatere publică cu tema “Modificarile Codului Muncii “ la care au participat reprezentantii organizatiilor sindicale ) BNS, CNSRL-Frăţia, CNS Cartel Alfa , Confederatia Sindicală Naţională –Meridian). Copreşedintele PNL Sălaj, Lucian Bode, a prezentat şi concluziile acestor demersuri şi întâlniri pe tema modificărilor din Codul Muncii din acest proiect:

Un proiect legislativ de o asemenea importanţă trebuie să facă obiectul unor dezbateri, analize, consultări; trebuie să aibă la bază un studiu de impact privind implicaţiile economice şi sociale pe care o asemenea modificare legislativă le-ar putea avea. La propunerea PNL, în următoarele trei luni, vor fi demarate consultări reale cu cât mai mulţi parteneri sociali (mediu de afaceri, organizaţii sindicale) atât la nivel naţional cât şi la nivel local. PNL solicită Guvernului României să transmită de urgenţă Parlamentului un punct de vedere în privinţa acestei iniţiative” a spus Lucian Bode.

Totodată, acesta a declarat că susţine dialogul social şi că are încredere în reprezentanţii salariaţilor de la bază însă aremari rezerve în ceea ce priveşte unele acţiuni ale unor “lideri sindicali pe viaţă, de la nivel naţional”.

 

Codul Muncii Principalele Modificari

2 Thoughts to “PNL Sălaj: „PSD transformă piaţa muncii într-un sistem înapoiat, rigid şi birocrat””

  1. dd

    un vice pnl tocmai ce a anuntat ca daca ajungeti la guvernare, taiati din nou pensiile si salariile. Lumea s a fript o data. A doua oara cred ca nu mai prostiti pe nimeni.

  2. Mai sulica, du-te de te spanzura!

    Cine draq sa va mai creada?!
    Ca mintiti cu totii de ingheata apele.
    Macar mai rafinati-va tehnicile electorale ca cu astea nu ne mai prindeti…

Leave a Comment