De anul viitor, amenajament pastoral sau adio subvenţii

Arendaşii şi proprietarii de păşuni  nu vor putea beneficia de subvenţii fără a avea întocmite amenajamentele pastorale. Asta chiar începând de anul viitor.

Prezent la întâlnirea de lucru cu primarii şi secretarii di  judeţ, întâlnire desfăşurată la finalul săptămânii trecute de Instituţia Prefectului, Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Sălaj, a precizat că de la anul cei care nu vor avea întocmite aceste amenajamente vor rămâne fără subvenţii. “Începând din anul 2016, persoanele fizice sau juridice care vor să beneficieze de subvenţii din fondurile europene este obligatoriu să aibă întocmit acest anenajament pastoral. Termenul a fost prelungit până în 28 februarie 2016. Acele persoane care nu vor avea întocmite acele amenajamente pastorale nu vor beneficia de fondurile europene. Nu vrem să creăm probleme producătorilor agricoli. Ştiţi, şi anul acesta ce discuţii au fost cu asociaţia crescătorilor de ovine şi bovine de la păşuni. Aceste amenajamente se fac de către colegii de la camerele agricole”, a precizat Duca.

Amenajamentul pastoral este un îndrumar de lucru adaptat condiţiilor locale pentru valorificarea economică şi durabilă a pajiştilor, astfel încât să permită menţinerea biodiversităţii, creşterea productivităţii şi a capacităţii de regenerare a plantelor, utilizatorii având obligaţia să gestioneze pajiştile conform normelor tehnice. Amenajamentul prevede un minim de lucrări care trebuie efectuate.

Leave a Comment