Presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, la „Rotisorul politic”: „Nu vad niciun impediment in realizarea unei aliante PNL – PSD in Salaj”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu liderul liberalilor salajeni.

„Din pacate se prevede ca in 2011 va fi mai rau decat in 2010”

Rep.: E inflamata scena politica. Si cu arestari, si cu declaratii, si cu posibile aliante…

Radu Capilnasiu: In primul rand, eu zic ca este inflamata toata lumea, este inflamata populatia acestei tari. Nu cred ca doar faptul ca se intampla o astfel de chestiune putem sa ne desprindem de contextul actual in care situatia este de multe ori parca la limita. Ati vazut ce s-a intamplat cu pensionari, cu militari, cu cei din invatamant si din administratie, cu agenti economici, peste tot sunt probleme si, din pacate, nu se intrevede acea luminita de la capatul tunelului, asta e cea mai mare problema. Daca ar fi sa spui un dead line, noi am mai discutat despre treaba asta si in trecut, ai sti ca la sfarsitul anului 2011 se intrevede un lucru mai bun, dar din pacate se prevede ca in 2011 va fi mai rau decat in 2010.

Rep.: Si atunci nu e mai bine sa plece actualul Guvern? Sau nu puteti sa faceti nimic ca Opozitie?

R.C.: Tocmai asta se doreste prin realizarea acestei aliante, crearea acelui pol puternic al Opozitiei, prin care sa se poata determina, sa se poata genera chiar politici in care sa fie incluse variante de indepartare a acestui Guvern.

Rep.: Veti semna si cu PSD, pe acea solutie paritara, 50 – 50 la suta, pana la urma?

R.C.: Ramane de vazut. Pentru data de 5 februarie este prevazuta semnarea acestui protocol. Se pare ca premisele sunt pentru a semna forma discutata. Nu cunosc chiar toate amanuntele. Am fost la o consultare cu presedintele nostru, dl. Crin Antonescu. A avut consultari pe grupuri mai mici cu presedinti de organizatii. Pana la urma este clar ca trebuie sa se realizeze aceasta coalitie, alianta tocmai pentru a salva ceea ce se mai poate din situatia actuala.

Rep.: Va viza aceasta constructie si situatia existenta in judete din punctul de vedere al alesilor locali?

R.C.: Sigur ca va viza. Ramane de vazut pana la ce nivel se va ajunge. Deocamdata cel putin ce s-a discutat era la nivel de consilii judetene si la nivel de municipii, in special municipii resedinta de judet, ca acolo sa existe liste comune, sa existe sustineri pentru cei in functie, acolo unde sunt presedinti de consilii judetene in functie, si pentru primarii in functie in municipiile resedinta de judet, incat sa nu existe un contracandidat din partea celuilalt partid. Si restul se imparte, cum spuneam, pe acele criterii paritare, in sensul ca daca sunt inca 15 consilii judetene unde trebuie stabilit un candidat comun, se va stabili acel candidat comun si in urma unui sondaj de opinie, dar si prin impartirea lor incat sa se echilibreze candidaturile pe 40 de judete, sa zicem. Sa fie 20 de candidaturi din partea PSD, 20 din partea PNL, cu sustinerea celuilalt partid.

„In mod normal este un avantaj”

Rep.: Va avantajeaza aceasta intelegere si in perspectiva unei noi candidaturi la Primaria Municipiului Zalau?

R.C.: Da, la municipiul Zalau, sigur, la fel si pentru presedintele in functie de la Consiliul Judetean. In mod normal este un avantaj, eu as spune in special pentru Consiliul Judetean, unde stim ca voturile se impart si unde poate sa castige cineva cu un procent relativ mic de voturi si chiar avand UDMR prima sansa de a castiga Consiliul Judetean in situatia in care sunt mai multi candidati din partea celorlalte partide politice, candidati puternici. La fel se poate intampla, bineinteles, si la Zalau. Daca stam sa ne gandim ca in 2000, spre exemplu, pe primul loc in primul tur s-a clasat candidatul UDMR, s-ar putea repeta aceasta istorie.

Rep.: Alegeri locale intr-un tur sau in doua tururi?

R.C.: Se discuta despre schimbarea Legii administratiei publice locale, Legea 215, cu modificarile in special pentru alegerea primarilor intr-un tur. Exista din partea actualei puteri aceasta propunere. Considerentul pentru care se face aceasta propunere este scaderea costurilor pentru alegeri. Intr-adevar sunt ceva reduceri de costuri, sa nu mai faci al doilea tur de scrutin pentru primari. Consiliile locale si judetene se aleg intr-un singur tur de scrutin, la fel presedintii de consilii judetene. Punctul meu de vedere era putin altfel: mie mi se pare corect ca un om sa fie ales cu majoritate simpla, deci cel putin 50 la suta plus unu din cei prezenti la vot macar din numarul alegatorilor. Ii da alta legitimitate acelui om ales in acea functie. Si considerentul pentru care se face acest lucru de catre actuala putere este pentru a-si pastra in portofoliu un numar suficient de primari si de presedinti de consilii judetene.

Rep.: Nu e si o dedicatie pentru UDMR, mai ales in zona Transilvaniei?

R.C.: Poate sa fie, sigur, si o dedicatie. Intr-adevar, in zona Ardealului au sanse comunitatile maghiare in care procentul populatiei maghiare este de 30 la suta, sau chiar mai putin, in conditiile in care sunt candidati puternici, se poate obtine functia de primar. Pentru Consiliul Judetean s-a petrecut si in trecut tot asa, mari modificari nu sunt, dar s-a vazut ca exista, totusi, potential.

Rep.: In conditiile in care veti realiza intelegerea cu PSD, veti mentine intelegerile locale cu UDMR? Sau nu o sa aveti altceva ce sa faceti decat sa le „reziliati”?

R.C.: Ramane de vazut, pentru ca discutiile care s-au purtat erau inclusiv de a aduce UDMR de partea Aliantei, incat sa nu se mai astepte aliantele din 2012, alegerile generale. Mai sunt aproape doi ani pana atunci incat sa se poata rasturna acest guvern si sa se genereze o altfel de politica, sa scapam de aceasta perioada extrem de dificila pe care o parcurg oamenii, in care nu se intrevede nimic bun din ceea ce ar duce la crestere economica si imbunatatirea vietii oamenilor in Romania.

„Democratia trebuie sa insemne mai mult decat doi lupi si o oaie care voteaza ce mananca diseara la cina”

Rep.: A ajuns dl. Antonescu un dictator, asa cum spun unii liberali?

R.C.: Sigur ca intotdeauna exista aceasta suspiciune pentru un lider, care la un moment dat genereaza, stiu eu, o anumita conduita fara a face consultarea maselor. Dar, cred ca democratia trebuie sa insemne mai mult decat doi lupi si o oaie care voteaza ce mananca diseara la cina. Trebuie sa existe in cadrul democratiei acel lider care sa determine si sa aiba toate informatiile necesare pentru a genera o politica corecta pentru partid. Uneori suntem tentati si chiar si eu am fost tentat sa judec anumite lucruri, chiar au fost dispute la noi in Biroul Judetean de aceasta alianta cu PSD fara sa cunosti toate datele. In momentul in care am primit mai multe informatii de la liderul nostru Crin Antonescu ne-am dat seama ca este foarte corect si ceea ce se propune este, pana la urma, benefic pentru toata lumea.

Este nevoie uneori ca liderul sa o ia putin inaintea partidului, inaintea grupului pe care il conduce, dar, dupa cum s-a vazut, pana la urma s-au facut si consultari si toata lumea a acceptat ca solutia admisa este corecta. Sunt si vor ramane intotdeauna semne de intrebare legat de ceea ce se va intampla in viitor. Ce se intampla daca aceasta alianta ajunge sa-si atinga obiectivul, sa ajunga la putere si pe urma sa se sparga? S-au mai vazut astfel de lucruri. E clar: un lucru care ar fi extrem de daunator pentru societate in primul rand. Si pe urma ramane de vazut pentru fiecare partid in parte ce ar aduce un asemenea scenariu. Dar, sunt scenarii care se pot face si nu toate sunt pozitive.

Sa mergem totusi pe ceva pozitiv. Mi-as dori astazi, la modul cel mai sincer, sa fie o colaborare adevarata, reala a fortelor politice pentru a scoate tara din acest impas, lucru care nu se intampla. S-a vazut, de multe ori sunt consultari formale facute de actuala putere, fara a se tine cont de parerea opozitiei, chiar daca nu in totalitate, macar partial sa fie prinse in actele de guvernare sau in actele legislative. Nu mai vorbesc de faptul ca inclusiv pe structuri asociative se fac consultari care sunt, la fel, de cele mai multe ori formale, nu se tine cont in contextul legii realizate de acele opinii transmise din partea Asociatiei Municipiilor, de exemplu. Legi care privesc administratia publica locala. Se transmit multe proiecte de legi, de hotarari. Pana la urma iti dai seama ca din tot ceea ce s-a transmis nu s-a prins nimic. Cel mai bun exemplu care imi este la indemana: Legea Politiei Locale. Din ceea ce s-a discutat, de 5 ani, s-a ajuns la o lege care are multe lucruri in neconcordanta cu realitatea.

„Ramane de vazut ce se va intampla cu UDMR”

Rep.: Va acuza PD-L, cum ca prin aceasta alianta ati mers de fapt inspre stanga, in sensul ca o sa faceti un soi de alianta socialista. Cat de adevarata este aceasta poveste?

R.C.: In primul rand intreb daca va asteptati sa ne laude. Nu cred ca v-ati asteptat sa ne laude. Este cat se poate de clar ca nu vor inceta sa incerce sa dinamiteze aceasta alianta, sa gaseasca tot felul de chichite. E normal pana la urma. La fel cum o sa facem si noi. Dar atata timp cat cel mai bun exemplu pe care il putem este realizarea unei aliante si chiar a unui guvern in comun cu PSD, atunci nu era niciun fel de problema, in 2009? Nu vad care este problema acum? Ei atunci nu au mers spre stanga cand au realizat acea alianta? Este o poveste care se poate spune, s-ar putea sa mai prinda la una, doua persoane, dar fata de ceea ce se intampla la ora actuala in viata sociala, economica a romanilor cred ca deja nu mai e important. Oamenii au mari asteptari. Primesc intrebari de la foarte multi oameni, „ce faceti ca sa ne scapati si sa ne aduceti la o situatie mai buna cel putin in perspectiva”.

Rep.: A fost criticat PNL si pentru alianta cu PC. De la afirmatii de genul ca „v-ati predat in bratele lui Voiculescu” sau ca ati facut acest lucru doar pentru „Antene”…

R.C.: Da, sigur, este iarasi gasita partea cea mai vulnerabila, ca sa spun asa, in cadrul acestei aliante. Clar, s-a dorit realizarea acestei aliante in primul rand pentru intarirea polului de centru – dreapta, cu PC. Exista si un potential, intr-adevar, si pe media, dar principalul obiectiv a fost realizarea unui echilibru in negocierile cu PSD pentru realizarea acestei aliante. Prin urmare, discutam de o alianta intre ACD si PSD. Desigur, principalul factor de negociere este liderul Crin Antonescu si PNL.

Rep.: Se va realiza aceasta alianta si in Salaj?

R.C.: Eu cred ca se va realiza. Nu vad de ce sa nu se realizeze. Practic se stie ca in Salaj din 2008 exista o alianta locala, la nivelul Consiliului Judetean, a Primariei Municipiului Zalau, la Consiliul Local al Zalaului, intre PNL, PSD si UDMR. Ramane de vazut ce se va intampla cu UDMR. Ramane de vazut daca PC va reusi sa ocupe functii de consilier, dar legat strict de realizarea unei aliante PNL – PSD la nivel local chiar nu vad niciun impediment.

Leave a Comment