„Unirea – visul românilor”

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului naţional, anul încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane şi materiale pentru făurirea statului naţional unitar. Ceea ce la 1600 (prin fapta lui Mihai Viteazul) fusese doar o clipă de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea realizarea sublimă a acestui popor.
La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi şi sprijinită de peste 100000 de persoane adunate la acest eveniment din toate colţurile Transilvaniei, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte Unirea tuturor românilor din Transilvania cu România.
În această zi – scria Nicolae Iorga –„a sosit un ceas pe care-l aşteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui,ca robi,rodul ostenelilor noastre”.
Cu acest prilej, Școala Gimnazială Nr.1 Chieșd, a încheiat un proiect educațional, numit „Unirea- visul românilor” împreună cu alte școli sălăjene: Școala Gimnazială „Iuliu Maniu”, Zălău; Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa; Școala Gimnazială Nr.1 Aghireș; Școala Gimnazială Nr.1 Agrij; Școala Gimnazială Nr.1 Dobrin; Școala Gimnazială Nr.1 Hereclean, dar și cu Biblioteca Publică Chieșd. Proiectul are ca scop slăvirea marelui eveniment, conștientizarea idealului național, punerea în evidență a tuturor evenimentelor cu caracter istoric ce pregătesc cei 100 de ani de la Marea Unire, dar și descoperirea de către elevi a valorilor morale ale poporului: dragoste de ţară, eroism, vitejie, bunătate.
Acest proiect a început în luna septembrie și se finalizează, vineri, 30 noiembrie 2018, ora 12:00, la Căminul Cultural din Chieșd, unde școlile implicate vor susține un program artistic care va încununa toată munca depusă în cadrul acestui proiect educațional,coordonat de director prof. Anton Claudiu și susținut de Primăria Chieșd, prin domnul primar Chiș Leontin.
LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LA MULȚI ANI ROMÂNI!
Prof. Croitoru Natalia-Eva

Alte articole

Leave a Comment